Erdoğan faize teslim oldu

Erdoğan faize teslim oldu

Merkez Bankası’nın faiz artırım kararının ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Erdoğan yüksek faizden şikayet ederken 3 ay içerisinde faiz aldı başını gitti. İşte ayrıntılar;

Amerika Birleşik Devleti ile Türkiye arasında yaşanan kriz faizlerinde artmasına neden oldu. Ekonomik kriz içerisinde bulunan Türkiye’de faizler yüzde 25’e dayandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan her konuşmasında üzerinde ısrarla durduğu ve şikayetçi olduğu yüksek faiz oranları dün itibarıyla zirve yaptı.

Merkez Bankası faizleri yüzde 6.25 artırarak, yüzde 24’e yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Kurul faizi 6.25 puan birden arttırdı. Böylece faiz yüzde 17.75’ten yüzde 24’e çıkmış oldu. Merkez Bankası Ağustos ayından beri piyasayı yüzde 19.25’lik faizden fonluyordu. Ancak enflasyon ve kurdaki yükseliş sonrası bu faizin yeterli gelmediği piyasa yorumcuları tarafından dile getiriliyordu. Faizin yüzde 24’e çekilmesi sonrası geçen yıl eylül ayında yüzde 12’lerde olan Merkez Bankası ağırlıklı ortalama fonlama faizi yüzde 100 artmış oldu.

FİYAT İSTİKRARI ADIMI

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret edilerek şöyle denildi:

“Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır. Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirilmesine karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.”

FAİZ YÜZDE 100 ARTTI

Hükümet uzun süre faiz artışına itiraz ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da faiz artışı önerenleri ağır dille suçlamıştı. Ancak zamanında yapılacak küçük müdahalelerle çözülebilecek sorun maliyeti çok yüksek bir şekilde çözülmeye çalışıldı. İzlenen yanlış politikalar nedeniyle yılbaşında yüzde 12 civarında olan faiz yüzde 100 artarak yüzde 24’e yükseldi. Bu durum ekonomi uzmanlarınca “Hükümet faize teslim oldu” şeklinde yorumlandı.

Emekli bir Hazine üst düzey yöneticisi yaptığı değerlendirmede, “Ekonomiye yazık oldu. Şu andaki yüzde 24 faizin en az yüzde 10’u beceriksizlikten ve cahillikten. Henüz kriz bitmiş değil. Bu karar en fazla 2 ay etkili olur. Orta Vadeli Program’da radikal tasarruf kararları alınmazsa iki ay sonra durum bugünkünden çok daha kötü olur. Bu faiz artışının Amerika ve uluslararası finans kuruluşlarını memnun etmek için alındığı çok açık. Ama sıcak para akışının sağlanması için dayatmalar sürüyor” ifadelerini kullandı.

İKİ SAATTE YÜZDE 7 KÂR

Dün piyasalar saat 14’te Merkez Bankası Para piyasaları Kurulu’nun kararını beklerken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanaatları Konfederasyonu (TESK) kongresinde yine faiz eleştirisinde bulundu. Erdoğan’ın konuşması Merkez Bankası’na “faizleri yükseltmeyin” mesajı olarak algılanınca döviz fiyatları yüzde 3’ün üzerinde yükseldi. Ancak Merkez Bankası faizleri piyasanın beklediği şekilde 6.25 puan yükseltince dolar hızla inişe geçti. Düşüş yüzde 4’ü buldu. Dolar yükselince satıp düşünce alanlar 2 saatte yüzde 7 civarında kar elde etti. Diğer yandan Bu hafta açıklanması beklenen yeni Orta Vadeli Program’ın ertelenmesi de piyasalarda olumsuz karşılanmış, TL üzerinde baskı oluşturmuştu.

YABANCILAR BİLİYORDU

Erdoğan’ın faiz eleştirisi yaptığı saatlerde dolar yükselirken yabancılar Merkez Bankası’nın faizlerde yüksek artışa gideceğini biliyordu. Londra merkezli finans kuruluşları müşterilerine attıkları Twitter mesajlarında, Erdoğan’ın konuşmasındaki Merkez Bankası’nın bağımsızlığı vurgusuna dikkat çektiler ve Merkez Bankasının yüksek faiz artışına gideceği öngörüsünde bulundular. Bu da ekonomi kulislerinde, “Uluslararası finans kuruluşları yüksek faiz artışını biliyormuş” şeklinde değerlendirildi.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.