Erdoğan ile oğlunun bomba ses kaydı internete düştü

Erdoğan ile oğlunun bomba ses kaydı internete düştü

Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği öne sürülen ses kayıtları sosyal medyaya düştü. Başbakanlık, kayıtları yalanlarken, CHP iddialardan yola çıkarak istifa çağrısı yaptı

25 Aralık yolsuzluk soruşturması kapsamında ifade vermesi için tebligat çıkarılan Bilal Erdoğan’ın dinlenen telefonunda babası Başbakan Tayyip Erdoğan ile yaptığı öne sürülen görüşmeler sosyal medyaya yansıdı.


İnternette dolaşıma giren, gerçekliğine dair tartışmaların sürdüğü art arda getirilmiş beş telefon görüşmesinin birleştirildiği ses kaydına göre, Başbakan yolsuzluk operasyonunun yapıldığı 17 Aralık’ta oğlu Bilal Erdoğan’ı arayarak “evinden paraları çıkarmasını” istiyor ve görüşmeler boyunca “paraların sıfırlanması”na dair bilgiler paylaşılıyor.

Başbakanlık konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada "Ses kaydının ahlaksızca bir montaj ürünü olup tümüyle gerçek dışı olduğunu" söyledi ve kayıtlardaki görüşmeleri yalanladı.

Ana muhalefet partisi CHP ise ses kayıtlarının yayımlanmasından kısa bir süre sonra olağanüstü toplantı kararı aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, toplantının sebebinin ses kayıtları olduğunu söyledi. T24'ün gece yarısından sonra sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Gürsel Tekin "Tapelerin gerçekliği konusunda en ufak kuşkumuz yok, detaylarını bugün Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu açıklayacak" dedi. Toplantı devam ederken açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç da kayıtların doğruluğunu savunurken "Başbakan Erdoğan'ın meşruiyetini kaybettiğini" söyledi ve istifa çağrısı yaptı. 
 

Cumhuriyet, Artı Bir, Birgün ve Sol'un da kısmen haberleştirdiği, gerçekliği hakkında mutabakata varılamayan ses kaydında yer alan 5 telefon görüşmesinin özeti şöyle: 

YouTube’da “Başçalan” adlı bir hesap tarafından paylaşılan kayda yansıyan ilk telefon görüşmesine göre, Erdoğan, 17 Aralık saat 08.02’de üç bakanın oğlunun evinde arama yapıldığını söylediği Bilal Erdoğan’dan, rvinde ne var ne yoksa, bunları çıkarmasını istiyor. Kasada Başbakana ait para olduğunu söyleyen Bilal Erdoğan'a Başbakan bukez kızı Esra Albayrak ile evli Berat Albayrak’ta da para olduğu ima ederek biraraya gelmelerini istiyor.

Bilal Erdoğan'dan babasını da çağırmasını isteyen  Erdoğan, Ziya Eniştenin para olup olmadığını soruyor.  Bilal Erdoğan'dan Burak Abi’sinden de 'Şey yapmasını' isteyen Başbakan, bilgiler onda olduğunu ve kendisine gönderdiğini söylediği kızı Sümeyye Erdoğan için Bilal Erdoğan, Sümeyye'nin kendieine nereye götüreceğimi söyleyeceğiniifade ediyor.

Aynı gün saat 11.17’de yapıldığı ve Başbakan ile oğlu arasında geçtiği öne sürülen ikinci görüşmede, Bilal Erdoğan, Hasan, abisi  Berat, ve amcası ile bir şeyler düşündüklerini söylüyor. Berat'ın Faruk’a diğer işler ilgili hemen vereceğini anlatan  Bilal, diğer paraları işlediği gibi işleyeceği yönünde önceden konuştuklarını ve ciddi bir miktarı o şekilde halledebileceklerini söylüyor.

Başbakan’dan onay alan Bilal Erdoğan, öbür bir kısmını da Mehmet Gür ile ortak işe başladıkları için, bir kısmını ona verebileceklerini projeler geldikçe oradan kullanabileceğini söylüyor. Paranın böylece azaltılabileceğini geri kalanı da başka bir yere taşıyacaklarını  ifadesini kullanıyor. Kayda göre, Başbakan telefonu kapatırken oğlunu “Tamamiyle sıfırlamanızda fayda var” diye uyarıyor.
söylüyor. 

Gün içinde saat 15.39’da yapıldığı ileri sürülen üçüncü telefon görüşmesine göre, Başbakan Erdoğan oğluna verdiği diğer görevlerin tamam olup olmadığını soruyor. Bilal Erdoğan ise akşam bitirmiş olacaklarını belirtiyor.

Bir kısmını akşam hallettiklerini, Berat ile ilgili olan kısmı da hallettiklerini söyleyen Bilal Erdoğan, Mehmet Gür ile ilgili olan kısmı önce halledeceklerini, geri kalan kısmını da karanlık olunca halledeceklerini belirtiyor.

17 Aralık’ta yapıldığı söylenen son telefon görüşmesinde Başbakan söz konusu paranın elde çıkarılması işini sıfırlayıp sıfırlamadıklarını soruyor. Bilal Erdoğan ise sıfırlamadıklarını, bir 30 milyon Avro gibi bir miktar daha kaldığını ve bunu eritemediklerini söylüyor.  

Bilal Erdoğan bu 30 milyonun eritilmesi konusundaki fikrini de söylüyor.  Berat’ların, Ahmet Çalık’ın alacağı ekstra bir 25 milyon dolar kaldığını ve onu oraya verip paryı elden çıkarabileceklerini, üstüyle de Şehrizar’dan daire alabileceklerini belirten Bilal Erdoğan Başbakana fikrini soruyor. Bilal Erdoğan’ın Çalık’a 25 milyon dolar aktarımı ve Şehrizar’dan daire alınması konusundaki  sorusunu yinelemesi üzerine Başbakan  onay vererek yapılmasını istiyor.

 Konuşmanın devamında soy ismi belirtilmeyen Mehmet adlı birine “20 milyon dolar verdiklerini” söyleyen Bilal Erdoğan, paranın bir kısmını da 10 milyon Avro alabileceklerini söylediği 'Tunç Abi' olarak isimlendirdiği kişiye verdiğini söylüyor.

Yolsuzluk operasyonundan bir gün sonra, 18 Aralık’ta saat 10.58’de yapıldığı ileri sürülen beşinci ve son görüşmede, Başbakan oğluna paranın tamamen sıfırlanıp sıfırlanmadığını soruyor. Bilal Erdoğan ise sıfırlandığını kendisinde 730 bin dolar ve 300 bin lira Samandıra’nın ve Maltepe’nin paraları olduğunu, onları da Faik Işık’a 1 milyon liralık borcuna karşılık vereceğini söylüyor. Üstünün de ‘akademiye aktarılacağını belirtiyor.

Başbakan Erdoğan burada dinlendiklerinden şüpheleniyor ve açık konuşmaması için Bilal Erdoğan'ı uyarıyor. Bilal Erdoğan’a Samandıra da olsa üzerinde para tutmamasını söylüyor.  Konuşmanın devamında Bilal Erdoğan takip edildiğinden şüphelendiğini söyleyince Erdoğan, baştan beri bu konuda onları uyardığını söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.