Erdoğan, Ilısu Barajı türbin açılış töreninde konuştu

Erdoğan, Ilısu Barajı türbin açılış töreninde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ilısu Barajı ilk türbin açılışı törenine video konferans yöntemiyle katıldı. Erdoğan, "Kendi halkına silah çekenlere en güzel cevap bu eserdir.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları: 

Aziz milletim, kıymetli Mardinli, Şırnaklı, Batmanlı kardeşlerim sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Özellikle Veysel Eroğlu Bey'e çok çok teşekkür ediyorum, mühendisinden işçisine herkesi kutluyorum. Her aşamasında pek çok engelleme ile karşılaştığımız bu eseri kararlılığımız sayesinde ülkemize kazandırdık. Terör örgütlerinden yurt dışındaki finans kuruluşlarına kadar engel olmak isteyen herkesin bugün ihtişamı karşısında ezildiğine inanıyorum. Buradan yararlanacaklar için bugün bayram günüdür. Muhalefet, aşırı muhalefetler merek ediyorum bugün acaba ne diyecekler. Enerji imkanlarına kadar her şey burada. Karşımızda 18 yıldır tavizsiz uyguladığımız siyasetin somut bir örneği duruyor. Kendi ülkesini yabancılara şikayet edenlere verdiğimiz en güzel cevap bu muhteşem eserdir. Ilısu'dan esecek barış rüzgarı inanıyorum ki asırlar boyunca dalga dalga kendini hissettirecektir.

"TÜM TARİHİ VE KÜLTÜREL VARLIKLAR ÖZENLE KORUNMUŞTUR"

Yıllık enerji kapasitesi 4.1 milyar kilovatsaat olan ilk etapta birinci ünitesini hizmete alıyoruz. Yıl sonuna kadar Ilısu'yu tam kapasite faaliyete geçireceğiz. Hasankeyf başta olmak üzere tüm tarihi ve kültürel varlıklar özenle korunmuştur. Çiftçilere ne yaptınız, işte suya hasret topraktan çiftçinin gönlüne su serpmiştir. Ne yaptığımızı gördün mü bay Kemal? Mardin, Siirt ve Şırnak'taki vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı olsun. Herhalde bu terör örgütleri sudan da nasibini almazlar diye düşünüyorum.

 

erd-006.jpg

 

Türkiye 2002'de 276 baraja sahipti biz buna 585 baraj daha ekledik. Yola çıktığımızda birileri birkaç yıl iktidarda kalıp gideceğimizi düşünüyordu. Planlarımızı, programlarımızı, hedeflerimizi çeyrek asırlık, yarım asırlık, 1 asırlık dilimlere göre yaparak, geçmişten beri tüm siyasetçilerin teslim olduğu kısır döngüyü kırdık.

"17 BARAJ AÇILIŞI DAHA YAPACAĞIZ"

Biz Cumhur İttifakı olarak dimdik bu yolda yürüyeceğiz. 17 baraj açılışını daha yapacağız. Sadece 2020 yılında inşası tamamlanan 403 tesisi hizmete sunmayı planlıyoruz. Ülkeye ve millete hizmet yolunda durmak yok, yola devam anlayışıyla gece-gündüz eser üretmeye devam edeceğiz.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

Sokağa çıkma kısıtlamalarının salgının yayılmasını engellemek için getirdiğimizi tekrar hatırlatmak istiyorum. Sokağa çıkma kısıtlaması dışındaki kesimler teker teker sayılmıştır. Tarım ve hayvancılık kesimi de vardır. 23-26 Mayıs sokağa çıkma kısıtlaması dışında kalanlar arasında bitki ve hayvan işiyle iştigal eden vatandaşlarımız da bulunuyor. Üreticilerimiz için herhangi bir kısıtlama yoktur.

AÇILIŞI YAPILACAK HASTANELER

Biz bu süreçte inşallah arka arkaya bazı hastanelerimizin açılışlarını yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi perşembe günü inşallah Başakşehir'de açacağımız Çam ve Sakura şehir hastanesidir. 2500 yataklı bu hastanemiz çok önemli bir çekim alanı oluşturacaktır. Yeşilköy'de acil bir hastane bu da yine Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi olacaktır. Bunun yanında aynı gün bir açılış daha Hadımköy'de yapacağız. Doktor İsmail Niyazi Kurtulmuş. Sancaktepe'de de Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'nin açılışını yapacağız o da 1000 odalı. Bu hastaneler bizim uluslararası alanda bir sağlık merkezi haline getirdiğimiz Türkiyemizin, Sancaktepe'deki askeri havaalanına inecek o hastaneye geçecek. Yeşilköy'de aynı şekilde.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamaları:

Türkiye sadece hidroelektrik santralleri inşasında değil, burada ürettiğimiz elektriği, jeneratörleri de yüzde yüz yerli olarak üretir hale geldik.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin açıklamaları:

AK Parti hükümetlerimizin vizyonu büyük eserlere, kalıcı kazanımlara vesile olmuştur. 2002'den günümüze su ve elektrik konusunda büyük bir misyon ile Cumhuriyet tarihinde sayısız rekora imza atmıştır. 48 yılda yapılan hidroelektrik santralinin 6 katı son 18 yılda yapılmıştır. Tam 12 yıl sabırla büyüttüğümüz sevdamızı, Ilısu Barajımızı hizmete alıyoruz. Ilısu ile enerjide cari açığımızı azaltacak çok önemli bir hamle daha yapıyoruz. İlk tribünün ardından her ay bir tribünün devreye alınmasına ve sonunda tam kapasite ile üretime başlamasının hedefliyoruz. Ekonomimize yıllık 2.8 milyar lira katkı sağlayacak. Bu proje 6 yılda kendini amorti edecek. Üretim rakamıyla 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerjisini sağlayacak. 

ILISU BARAJI NEREDE? 

Türkiye'nin vizyon projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılan Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali'nin (HES) 3 ay sonra enerji üretimine başlaması planlanıyor.Ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu barajlar kategorisinde, gövde hacmi ve kret uzunluğu bakımından Atatürk Barajı'ndan sonraki ikinci büyük konumundaki Ilısu Barajı'nda su tutma çalışmaları kontrollü şekilde sürüyor.

Ağustos ayı itibarıyla su tutulmaya başlanmasıyla baraj gölünde su seviyesi 50 metreyi aşarken, depolanan su miktarı ise 600 milyon metreküpe ulaştı. 10,5 milyar metreküp suyun depolanacağı barajda enerji üretimine 3 ay sonra başlanması planlanıyor. 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahip baraj, ülke ekonomisine yıllık 2 milyar lira katkı sunacak.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.