Erdoğan 'müjde'yi açıkladı: 135 milyar metreküplük doğalgaz keşfedildi

Erdoğan 'müjde'yi açıkladı: 135 milyar metreküplük doğalgaz keşfedildi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Zonguldak'ta Filyos Limanı açılışında yaptığı konuşmada, Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğunu açıkladı.

Karadeniz'deki gazın karaya çıkacağı nokta olan Filyos Limanı'nın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fatih sondaj gemimiz Sakarya gaz sahasındaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi daha yaptı. Hayırlı olsun" dedi.
 

Zonguldak ziyaretinin ardından helikopterle Filyos’a hareket eden Erdoğan, müjde açıklaması öncesinde çalışmalar hakkında brifing aldı.

'Fatih Sondaj Gemimiz Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni doğalgaz keşfi yaptı'

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Heyecanlıyım” diyerek Amasra-1 kuyusunda sondaj yapan Fatih Sondaj Gemisi’nin tespit ettiği rezerv miktarını açıkladı.

Kuyuda 135 milyar metreküplük yeni doğalgaz keşfinin yapıldığını açıklayarak dünyaya duyuran Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Bu bölgenin stratejik özelliğini artıran bir diğer husus da biliyorum heyecanla bekliyorsunuz. Karadeniz’deki Sakarya gaz sahasındaki tespit ettiğimiz gazın kara bağlantı ve işleme tesisine ev sahipliği yapacak olmasıdır. Karadeniz’de çalışmalara başlayan Fatih Sondaj Gemisi geçtiğimiz yıl toplamda 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfettik. Bu sonuç dünyada 2020 yılında denizlerde yapılan en büyük keşif olarak kayıtlara geçmiştir. Biz yıllar yılı kiralama usulü bu işleri yapıyorduk. Ama şimdi kiralama usulü geride kaldı. Şimdi kendi gemilerimizle hem sismik araştırmaları hem de sondaj araştırma çalışmalarımızı yapıyoruz. Artık bütün bunları yaparken artık kim ne der yok. Biz ne deriz var. Karar bizim.
 

Ülkemizin hidrokarbon kaynakları konusundaki uzun arayışların yüz güldüren neticeye ulaştırması olan bu keşfin yeni müjdelerin olacağı Milletimize yeni müjdeyi daha paylaşıyoruz. Heyecanlıyım. Fatih Sondaj Gemimiz yine Sakarya Gaz Sahası’ndaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi daha yaptı. Hayırlı olsun. Böylece Karadeniz’deki toplam gaz keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Yeni gaz arama ve sondaj çalışmalarımız sürüyor. İnşallah bu bölgeden yeni müjdeler de bekliyoruz. Birazdan Kanuni Sondaj gemimizle canlı bağlantı kuracağız. Fatih’in açtığı kuyularda üretime başlayacak. Karadeniz gazını 2023’te kullanıma sunmak için arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor. Fliyos’taki tesisi de hızla tamamlayarak hem denizde hem karada bu işi bir an önce bitirmekte kararlıyız. Türkiye’yi en büyük cari açık kalemi olan enerji ithalatından kurtararak kalkınma hamlemizi hızlandırmak en büyük hedefimizdir.
Denizdeki gazı üç etapta karaya çıkartmayı hedefliyoruz. Deniz tabanında doğalgaz üretim sistemleri, karada doğalgazı işleyecek ve kullanıma hazır hale getirecek olan tesistir. Üçüncü aşama ise denizdeki sistemle karadaki tesisi birbirine bağlayacak boru hattıdır. Bu aşamaya kadar karada ve denizde yapılan her işlem ve yatırım milli ekonomimize ilave katkı sağlayacak. İmkanlar ortaya çıkartacaktır. 10 kuyunun çalışmaları yapılacak. Türkiye’nin denizdeki ve karadaki arama faaliyetleri bu gün geldiği yer dikkatli, sabırlı ve azimli çalışmaların ürünüdür. Nice sıkıntılara, sabotajlara, ihanetlere göğüs gererek baş koyduğumuzu bu yola adım adım ilerledik.

 

'Enerjide elde ettiğimiz başarılar Karadeniz’deki doğalgaz keşfiyle sınırlı değil'


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’deki keşiflerin yanı sıra petrol keşiflerine dikkat çekerek şöyle devam etti:

Bugün topladığımız meyvelerin gerisinde böyle bir arka plan vardır. Kara bağlantı işleme tesisinin bir an önce tamamlanması ümidiyle şimdiden ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Enerjide elde ettiğimiz başarılar, Karadeniz’deki doğalgaz keşfiyle de sınırlı değildir. Geçtiğimiz haftalarda Diyarbakır ve Kırklareli’ndeki üç kuyuda günlük 6 bin 800 varillik yeni petrol keşfi yapmıştık. Son üç yılda günlük petrol üretimimizi yüzde 35 artırarak 61 bin varile çıkarttık. Yıllık petrol üretimimizi 54 milyon varil sınırına dayandı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarımızı her geçen yıl artırıyoruz. Bugün enerjide Türkiye’nin toplam kurulu gücü olan 96 bin megavatın 61 bin megavatını yerli enerji olarak hallettik. 50 bini de yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmektedir. İthal kaynaklarımızdan oluşan enerji kaynağımız 35 bin megavattır. Hali hazırda bin megavatlık güneş enerjisi yatırımıyla ilgili süreci tamamladık. 2 bini güneş, 2 bini rüzgâr olmak üzere 4 bin megavatlık yenilenebilir enerji yatırımını harekete geçirmiş olacağız. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üçüncü reaktörünü temel atma törenini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdik. Vadeli elektrik piyasasıyla da elektriğin ileri tarihli alım ve satımına imkan sağlıyoruz. Gelecek nesillere eser bırakmaya devam edeceğiz.

 

 

 

siyasetcafe.com

 

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.