Erdoğan: Türkiye dünya ihracatında kritik eşiği yakaladı

Erdoğan: Türkiye dünya ihracatında kritik eşiği yakaladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi 28. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;

Yol, mücadele, dava ve kader arkadaşlarım olarak gördüğüm ihracatçılarımızın daima yanında oldum, olmayı sürdüreceğim. Ortaya koyduğunuz gayretin yakın şahidiyim. Bizler hep birlikte bu ülkenin ekonomisinin güçlenmesiyle hangi hareket alanlarına kavuştuğunun farkındayız. Sizler bu ülkenin ihracatçı sıfatı taşıyan uç beylerisiniz. Biraz sonra bir çırpıda ifade edeceğimiz rakamların her kuruşunun, her sentinin nasıl kazanıldığının, bunun için hangi mücadelelerin verildiğinin, hangi emeklerin sarf edildiğinin takdirini ancak bunun derdiyle dertlenen yapabilir.

Ülkemizdeki 27 sektörü, 61 ihracatçı birliğini ve 95 bini aşkın ihracatçıyı çatısı altında toplayan Türkiye İhracatçılar Meclisinin amacı dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefine ulaşmaktır. Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde somutlaşan ihracat başarımız ülkemiz ekonomisinin yükselen gücünün, artan itibarının, genişleyen etki alanının da sembolüdür. Nitekim sizlerin 5G diye ifade ettiği güçlü alt yapı, güçlü insan kaynağı, güçlü ihracat, güçlü ekonomi, güçlü Türkiye başlıkları bizim 2023 hedeflerimizin de özeti mahiyetindedir. Hatta biz biraz daha kısaltarak bu hedefleri ve daha fazlasını Büyük ve Güçlü Türkiye başlığı altında topluyoruz.

"İhracatçı sayımızı önce 150 bine ardından 300 bine yükseltmeyi hedefliyoruz"

 

Artık Türkiye dünya ihracatında yüzde 1 pay seviyesine ulaşarak kritik eşiği yakaladı. Artık Türkiye dünya ihracatında yüzde 1 pay seviyesine ulaşarak kritik eşiği yakaladı. Küresel İnovasyon Endeksi'nde sürekli yukarı çıkması bu başarının tesadüf değil, samimi ve yoğun bir gayretin eseri olduğunu açıkça gösteriyor. Gençlerimizin girişimciliğe yönelmelerinde dünyaya bu gözle bakarak vizyonlarını genişletmelerinde, donanımlarını güçlendirmelerinde, cesaretlerini artırmalarında ihracatçılarımızın büyük katkısı var.

Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak için sürekli yatırımı ve üretimi artırarak, teknoloji ve kaliteyi yükselterek, yelpazeyi genişleterek yoluna devam eden Türkiye'nin en önemli kozu ihracat gücüdür. İşte bunun için ihracatçı sayımızı önce 150 bine, ardından 300 bine yükseltmeyi hedefliyoruz. Ancak bu şekilde son 20 yılda aylık ortalama yaklaşık 3 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkardığımız ihracatımızı ve ihracatçı sayımızı yeniden aynı oranlarda artırabiliriz. İhracatımız içindeki yüksek teknolojili ürünlerin payının, 1 milyar dolar ve üzeri ihracat yapan firma sayısının, firma başına düşen istihdam rakamının, her geçen yıl artması doğru yolda ilerlediğimizi gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl ilk bin ihracatçı arasına 50 farklı ilimizden temsilci girmesi ülke geneline kalıcı ve köklü şekilde yayıldığının ispatıdır. Ülkenin kalkınması, milletin refahı için çalışan iş insanlarımız ürettikçe, ihracat yaptıkça, istihdam ettikçe çok daha güvenle bakacağımız bir geleceğe doğru gidiyoruz.

Bölgemizde yaşanan siyasi, ekonomik, sosyal krizleri güvenlik sorunlarını sınırlarımızdan içeriye taşımaya çalışanlara müsade etmedik etmeyeceğiz. Milletimizle ve iş dünyası ile birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi muhafaza ettiğimiz sürece kimse bizi hedeflerimizi gerçekleştirmekten alıkoyamaz.

"Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştık"

 

Geçtiğimiz yıl ihracatta çok iyi bir performans yakalamıştık. Bu yıl çok daha iyi seviyedeyiz. Aylık, 6 aylık ve 12 aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştık. 12 aylık ihracatımız ilk defa 200 milyar dolar eşiğini aşarak 17 Eylül itibarıyla 211 milyar dolarla rekor kırdı. Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52'lik artışı ifade eden 19 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu elde ettik. Eylül ayında da 20 milyar doları bulacağımızı ümit ediyoruz.

2. çeyrekte yüzde 21,7 gibi rekor bir büyüme kaydeden Türkiye ekonomisinin bu başarısına mal ve hizmet ihracatının katkısı 10,8 puandır. Dünyada ülkemizin ihracattaki hızlı yükselişi ile mukayese edilecek pek az örnek vardır. 

 

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.