Erdoğan ve Rutte'den ortak açıklama! 'Türkiye NATO için çok büyük öneme sahip'

Erdoğan ve Rutte'den ortak açıklama! 'Türkiye NATO için çok büyük öneme sahip'

Hollanda Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ortak basın toplantısında Türkiye'nin NATO için çok büyük siyasi ve askeri öneme sahip olduğuna vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Rutte ortak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye'nin kilit rol oynadığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hollanda Başbakanı Rutte bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından ortak basın açıklamasında bulundu.

 

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

 

'Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi çeşitli yönlerini değerlendirdik. Türkiye AB ilişkileri ile birlikte küresel meselelerde fikri teatisinde bulunduk. Ukrayna'daki gelişmeleri ayrıntılı şekilde ele aldık. Sayın Başbakan ile Türkiye'nin Ukrayna ile Rusya arasında yürüttüğü diplomatik çabalarla ilgili bilgi verdim

 

"PUTİN VE ZELENSKİ İLE TEMASLARIMI SÜRDÜRÜYORUM"

 

Krizin başından beri sağduyu de diyalog çağrısı yaptık. Maalesef Ukrayna'daki insani dram artarak devam ediyor. Bu gidişata bir an evvel son verilmesi için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyoruz. Zelenski ve Putin ile temaslarımı sürdürüyorum. Şartların zorluğunun farkındayız. Diplomasiyi tek çıkış yolu olarak gören samimi girişimlerimizi bundan sonra da sürdüreceğiz.

 

TİCARET HACMİNDE HEDEF 20 MİLYAR DOLAR

 

NATO müttefikimiz Hollanda ile ilişkilerimiz ve bölgesel konulardaki diyaloğumuzu geliştirme konusunda ortak iradeye sahibiz. Ticaret hacmimiz yüzde 30'a yakın artışla 11 milyar dolara ulaştı. Bu şekilde 2016'da belirlediğimiz 10 milyar dolar hedefini aşmış oluyoruz. Şimdi ilk etapta 15, ardından 20 milyar dolar hedefini birlikte ortaya koyduk. Hollanda 27.5 milyar dolarla Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülke konumundadır.

 

"AB İLE MÜZAKERELERİN BAŞLAMASINI İSTİYORUZ"

 

AB'nin çıkar hesaplarına teslim olmadan artık üyelik müzakere fasıllarını açmasını, gümrük birliğinin güncellenmesi müzakerelerinin süratle başlamasını istiyoruz.'

 

RUTTE: KİLİT EKONOMİK ORTAKLARIZ

 

Sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ederek başlayan Rutte'nin konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:

 

'Kilit ekonomik ortaklarız. 8'den 11 milyara artan bir ticaret hacmi gördük. Ara hedef olarak 15, nihai hedef olarak 20 milyar dolar belirledik. Bugünkü odağımız sadece ikili ilişkilerimiz değildi. Dünyada olanlara da odaklandık. Çünkü çok taraflı düzeyde de birlikte çalışıyoruz. İki ülke de NATO üyesi. Türkiye ittifak için çok büyük siyasi ve ekonomik önemi haizdir.

İkimiz de Rusya'nın işgalini kınıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da dediği gibi bölgesel barış ve istikrara büyük bir darbedir. Mariupol'da yapılan bombardıman ve bunun sivil nüfusu terörize etmekten başka bir amacı yoktur.

Türkiye bu ihtilafta kilit rol oynuyor ve Sayın Erdoğan'ın bu rolü üstlenmesinden büyük bir memnuniyet duyuyor ve size bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Aynı zamanda Kabine üyelerinize de teşekkür ediyorum.'


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.