Erdoğan'dan ABD'ye SİHA sitemi! 'Biz NATO'da beraber değil miyiz? Nasıl böyle bir şey yapabilirsin?'

Erdoğan'dan ABD'ye SİHA sitemi! 'Biz NATO'da beraber değil miyiz? Nasıl böyle bir şey yapabilirsin?'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin SİHA'sını düşüren ABD'ye tepki gösterdi. Erdoğan, 'Biz ABD'yle NATO'da beraber değil miyiz? ABD Siha'mızı düşürdü mü? Nasıl böyle bir şey yapabilirsin?' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni'nde konuştu.

 

İşte Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan detaylar...


'Medeniyetlerin beşiği, tarih ve kültür şehri İstanbul'umuza hepiniz hoş geldiniz.

Köklü geçmişimize rağmen ilişkilerimizde bir dönem fetret devri yaşadık. Bir şekilde Afrika halklarıyla irtibatlarımızı korumaya gayret ettik. 2002 yılında ülkeyi yönetme sorumluluğumuzu üstlendiğimiz ilişkilerimizin gelişmediği bölgelere öncelik verdik. Kıta ülkelerinin çoğuyla olan münasebetlerimizin seviyesi ne bize ne de Afrikalı kardeşlerimize yakışmıyordu. Afrikalı kardeşlerimizle yeniden kucaklaşırken işbirliklerimizi kazan-kazan şeklinde ilerletmeye çalıştık.

Afrikalı kardeşlerimizle göz hizasında iletişim kurmaya birbirimizi daha çok anlamaya gayret ettik.

Afrika'ya yönelik kibirli bakışları elimizin tersiyle ittik. Tarihinde sömürgecilik lekesi bulunmayan bir millet olarak hiçbir ayrım yapmadan Afrika halklarını bağrımıza bastık.

Türkiye Afrika ve Afrika halklarına sırtını dönmedi. Kıtadaki özgürlük hareketlerini güçlü bir şekilde destekledi.

Afrika milletimizin kalbinde olduğu gibi dış politikamızda da her zaman özel bir yere sahip.

Ticaret hacmimiz 41 milyar dolara yaklaştı.

Afrika coğrafyasının başarısını kendi başarımız olarak addediyoruz. G20 üyeliğine en başından beri destek verdik. Afrika Birliği'nin üye olmasını memnuniyetle karşıladık. Afrika kıtasının küresel sistemde hak ettiği yeri alması için gereken her türlü katkıyı sağlayacağımızı söylemek isterim.

Ukrayna-Rusya savaşının ilk gününden beri barış için çalıştık çalışıyoruz. Gazze'de en temel insan hakları ihlal edildi. Sivillere saldırıyı asla kabul etmeyiz.

 

İSRAİL- FİLİSTİN SAVAŞI

 

360 kilometre kareye sıkışmış 2 milyon insanın elektriğini suyunu yakıtını gıdasını kesmek en temel insan haklarının ihlalidir.

Gerginliğin bölgeye yayılma ihtimalinden endişeliyiz. Refah sınır kapısından geçişlere izin verilmeli. İnsani yardımların kesilmesi yeni bir utanç vesikası olarak bu kararı alanların suratına yapışmıştır.

Rehineler için temaslarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz.

Gazze'de çocuklar anneler ölüyor biz bu durumdan dertliyiz. Gazze mazlum ve mağdurdur ama İsrail'de böyle bir durum söz konusu değildir.

360 kilometre kareye sıkışmış 2 milyon insanın elektriğini suyunu yakıtını gıdasını kesmek en temel insan haklarının ihlalidir.

Gerginliğin bölgeye yayılma ihtimalinden endişeliyiz. Refah sınır kapısından geçişlere izin verilmeli. İnsani yardımların kesilmesi yeni bir utanç vesikası olarak bu kararı alanların suratına yapışmıştır.

 

"GAZZEYE İNSANİ YARDIM ULAŞTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

 

İnsani yardım uçağımızı bu sabah gönderdik. İlk yardım malzemesi taşıyan uçak bugün saat 12 itibarıyla havaalanına indi. AFAD Başkanımız yeni yardım malzemelerinin bölgeye sevkiyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Aynı şekilde Katar, Suudi Arabistan bunu yaparken ABD, İngiltere uçak gemisi göndermeyi konuşuyor. İnsan hakları beyannamesinde acaba bunlar var mı? Biz dertleniyoruz. Eğer insan hakları evrensel beyannamesine zerre kadar saygınız varsa acaba buraya ne gibi bir yardımda bulunabiliriz bunu konuşmaları lazım. Gazze'ye insani yardımlarımızı ulaştırmaya devam edeceğiz.

 

"GAZZE ŞU AN İTİBARİYLE MAZLUMDUR"

 

Tüm tarafları aklı selime davet ederek, kalıcı barışı görüşmeye davet ediyoruz. Gerek bakanım, gerekse MİT başkanım temaslarımızı yoğun bir şekilde sürüyor. Özellikle bir konuyu ifade etmem lazım Gazze şu an itibarıyla mazlumdur, mağdurdur. Ama İsrail'in böyle bir mazlum durumu söz konusu değil. Gazze'de çocuklar anneler ölüyor biz bu durumdan dertliyiz.

Amerika'nın Dışişleri Bakanı 'İsrail'e 'bakan' sıfatıyla değil, Yahudi sıfatıyla yaklaşıyorum' diyor bu nasıl bir politika anlayışıdır. Karşı taraf da 'Müslüman olarak yaklaşıyorum' derse ne diyeceksin. Karşındakine insan sıfatıyla yaklaşacaksın.

 

ABD'YE SİHA TEPKİSİ

 

Erdoğan konuşmasının devamında Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin SİHA'sını düşüren ABD'ye de tepki gösterdi.

Erdoğan, "Biz ABD'yle NATO'da beraber değil miyiz? ABD Siha'mızı düşürdü mü? Nasıl böyle bir şey yapabilirsin?" dedi.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.