Erdoğan'dan Nahçıvan'da Azerbaycan-Karabağ operasyonu açıklaması! İftihar meselesi'

Erdoğan'dan Nahçıvan'da Azerbaycan-Karabağ operasyonu açıklaması! İftihar meselesi'

Nahçıvan'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Nahçıvan'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi.

 

İLHAM ALİYEV'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

 

İlham Aliyev'in açıklamalarından satır başları şöyle;

 

'Nahçıvan Azerbaycan’ın kadim diyarıdır. Sovyet hakimiyeti tarafından Zengezur Azerbaycan tarafından ayrılmıştır. Ermenistan bütün elektrik ve gaz hatlarını kesmiştir. Işık yok, gaz yok kışlar soğuk geçiyor. 15 yış Nahçıvan gazsız yaşamıştır. 2005’te İran ile imzalanmış anlaşmaya göre mübadele yolu ile İran’dan Nahçıvan’a gazın verilmesi temin edilmiştir.

Üç günden sonra Nahçıvan’da Türkiye ve Azerbaycan üçüncü enerji forumu geçirilecektir. Eminim ki forumun neticeleri uğurlu olacak. Nahçıvan’ın güneşi var. Nahçıvan’da güneş enerji santrallerinin inşasıyla alakalı bizim büyük planlarımız var. Gelecekte Nahçıvan’dan bin megawatt hacminde Türkiye’ye yeşil enerji ihracı mümkün olacaktır.

Ermenistan ordusu teslim oldu bizim şartlarımızı kabul etti. 5 gün geçmesine bakmayarak artık Azerbaycan’dan Karabağ bölgesine, Ermeni ahalisine insani yardımlar göndermeye başlamıştır. Petrol, benzin, erzak ve diğer insani yardım edilir ve bir de bunu gösterir ki Karabağ bölgesinde yaşayan insanlar milli mensubiyetinden asıl olmayarak Azerbaycan vatandaşlarıdır. Onların güvenliği, Azerbaycan devleti tarafından temin edilecektir.

Aziz gardaşım bu hadise baş verdiğinde siz Amerika’daydınız. Orada dünyanın en ahali kürsüsünden Azerbaycan devletini ifade eden adaletli beyanatlar vermiştiniz. Karabağ, Azerbaycan toprağıdır.'

 

ERDOĞAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; 

 

'Sayın Cumhurbaşkanı, aziz kardeşim, hanım efendiler, bey efendiler, değerli basın mensupları sizleri şahsım, heyetim adına en kalbi duygularla selamlıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ilk ziyaretimi KKTC ile birlikte Haziran ayında Bakü’ye gerçekleştirmiştim. Bu defa sizinle Nahçıvan’da birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.

Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri dünyada eşi benzeri bulunmayan müstesna konumdadır. İlişkilerimizi her alanda güçlendirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlham kardeşim ile imzaladığımız Suşa beyannamesi ilişkilerimizi müttefiklik seviyesine yükselten bir dönüm noktasıdır.

Nahçıvan bugün ekonomi, ulaştırma ve enerji hatları açısından büyük bir potansiyel barındırıyor. Bölgesel ulaştırma hatlarının tesisi ile birlikte bu potansiyeli hayata geçirme imkanına kavuşacağız.

Hazar geçişli uluslararası doğu batı koridorunun önemi, bölgemizde yaşanan savaşlar neticesinde çok daha iyi anlaşılmıştır. Biraz önce temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan doğal gaz projesii Azerbaycan’la enerji ortaklığımızı geliştireceği gibi Avrupa arz güvenliğine katkı sağlayacaktır.

Ulaştırma, lojistik, enerji alanlarını geliştirme irademizi ortaya koydu.

Basın toplantımızın ardından modernizasyonunu gerçekleştirdiğimiz askeri bakım onarım fabrikasının açılışını yapacağız. Bu proje savunma sanayii iş birliğine ciddi katkılar sunacaktır.'

 

AZERBAYCAN'IN KARABAĞ OPERASYONU


Azerbaycan ikinci Karabağ savaşının ardından geçen 3 yıla yakın süre boyunca dile getirdiği meşru ve haklı endişelerine gerek karşılığı bulamadı. Neticede kendi egemen topraklarında anti terör operasyonu gerçekleştirmek durumunda kaldı. Operasyonun kısa süre içerisinde sivillerin haklarına azami hassasiyet gösterilerek başarı ile tamamlanması bizler için iftihar vesilesi olmuştur. Operasyonu sırasında şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

 

ERMENİSTAN'A 'BARIŞ' ÇAĞRISI


Bölgede kapsamlı bir normalleşme için yeni fırsat pencereleri açılmıştır. Bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ermenistan’ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını, samimi adımlar atmasını bekliyoruz. Her zaman vurguladığım gibi barışın kaybedeni olmaz.

Temennimiz muhattaplarımızın da aynı samimiyeti göstermesidir. Şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlik için Cumhurbaşkanı gardaşım sayın Aliyev’e bir kez daha teşekkür ediyorum.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.