Erdoğan'ı vazgeçirecek tek gerekçe

Erdoğan'ı vazgeçirecek tek gerekçe

Ünlü anketçi Adil Gür, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığından partisinin zarar göreceğini düşünmesi durumunda vazgeçebileceğini belirtti.

Türkiye ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlendi. İkitdar ve muhalefet kanadı aday belirlemek için çalışmalarına hız verirken, anket şirketleri de vatandaşın nabzını yoklamaya başladı. 


A&G Araştırma Başkanı Adil Gür, ilk kez halk tarafından yapılacak seçimlerde katılımın yüzde 70'ler civarında olması durumunda, Ak Parti adayının ilk turda seçileceğini iddia etti. Başbakan Erdoğan'ın aday olması halinde Ak Parti tabanının yüzde 90'ı tarafından desteklneceğini belirten Gür "Bu nedenle Başbakan'ın adaylığı düşünmeyeceğini zannetmiyorum. Tek bir gerekçe Başbakan'ı farklı seçeneğe itebilir; o da Ak Parti gibi büyük bir koalisyonun bundan zarar görmesi ihtimalidir" dedi. 

İşte Adil Gür'ün açıklamaları:

Partiler birinci turda aday göstereceğini söylüyor. Bu durumda, Başbakan aday olursa veya bir AK Partili aday gösterilirse, ilk turda seçilip seçilmeyeceği, katılıma bağlı. Katılım yüzde 70'lerde olursa, ilk turda Ak Parti'nin göstereceği aday Cumhurbaşkanı seçilebilir. 

"KÖŞK'ÜN YETKİSİ ÇOK"

İlk turda tüm siyasi partiler aday gösterir, katılım da yüksek olur ve seçim ikinci tura kalırsa, Ak Parti'nin önereceği isim ikinci turda rahat bir şekilde Cumhurbaşkanı seçilebilir. Bazı kesimler, ‘Mevcut sistemdeki yetkiler sınırlı olduğundan Başbakan aday olmak istemeyecektir’ diyor. Buna katılmıyorum. Anayasamıza göre, Cumhurbaşkanı'nın yetkileri çoktur.

"TEK BİR GEREKÇE İLE VAZGEÇER"

Bu nedenle Başbakan'ın adaylığı düşünmeyeceğini zannetmiyorum. Tek bir gerekçe Başbakan'ı farklı seçeneğe itebilir; o da Ak Parti gibi büyük bir koalisyonun bundan zarar görmesi ihtimalidir. Güçlü bir Erdoğan figürü de partiyi bir arada tutan önemli harç. Başbakan'ın Köşk'e çıkması, Ak Parti'yi de etkileyecektir. Bu nedenle, partiyi en az zayıflatacak bir Başbakan adayı da bulunması gerekir. 

BÜYÜKERŞEN VE AKŞENER FAKTÖRÜ

Geçmişte yaptığımız araştırmalarda, hem Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, hem de Meclis Başkanvekili MHP'li Meral Akşener'in farklı partilerden de destek bulabilecek isimler olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak bu isimleri de partilerin değil, farklı milletvekillerinin ortak aday olarak göstermesi lazım. Bu durumda, ikinci turda zayıf da olsa yarışma şansı olabilir. Partiler üstü derken kastım, siyasetin dışında kalmış değil, halkta karşılığı olan biri. 

"ERDOĞAN BEN ADAYIM DERSE..."

Başbakan Erdoğan, "Ben Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyorum" dediği takdirde, Ak Parti tabanının yüzde 90'ının üzerindeki kesimi tereddütsüz onay verir. Burada, Cumhurbaşkanlığı Seçimi sonucunun oranını Ak Parti'nin belirleyeceği adaydan çok, muhalefetin kimi, nasıl aday göstereceği ortaya koyacak. ‘Partilerin adayı’ olduğu takdirde, Ak Parti'nin adayı karşısında hiçbir şansı olmaz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.