Erdoğan'ın açıklamasına Rusya'dan yanıt: Anlaşma sağlanamadı

Erdoğan'ın açıklamasına Rusya'dan yanıt: Anlaşma sağlanamadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'İdlib harekâtı an meselesidir' açıklamalarına Rusya'dan jet yanıt geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM’deki Grup Toplantısı’nda konuştu.

Erdoğan, İdlib’de artan gerilimle ilgili de harekatın an meselesi olduğunu söyledi.

 

Rusya ve Suriye’ye İdlib’in bırakılmayacağını dile getiren Erdoğan şunları söyledi:

 

-Sadece sınır güvenliğimiz değil, aynı zamanda 83 milyon vatandaşımızın her birinin evinde huzurla uyuyabilmesi bakımından kritik öneme sahip Suriye’de, gerçekten destansı bir mücadele yürütüyoruz. Harekât bölgelerimize yönelik tacizlere en sert şekilde cevap veriyoruz.

-(İdlib için verilen süre) Son günlere giriyoruz, artık son ikazlarımızı yapıyoruz. Gerek ülkemizde gerek Rusya’da ve gerek sahada yapılan görüşmelerde maalesef arzu ettiğimiz neticeye ulaşamadık. Masada bizim istediğimizin çok uzağında olunduğu çok açıktır. Türkiye İdlib konusunda kendi harekat planlarını uygulamak üzere her türlü hazırlığını yapmıştır. Her operasyonda  olduğu gibi bu konuda da bir gece ansızın gelebiliriz diyoruz. Daha açık ifadeyle bir harekat an meselesidir.

-Ülkemizin bu konudaki kararlılığını hala anlamamış olan rejime ve onu cesaretlendirenlere özellikle İdlib’i bırakmayacağız.

 

 

RUSYA'DAN YANIT GELDİ

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'İdlib harekâtı an meselesidir, bir gece ansızın gelebiliriz' açıklamalarına Rusya'dan jet yanıt geldi.

Kremlin'den yapılan açıklamada, 'Suriye ordusuna yönelik bir operasyondan bahsediyorsak, bu olabilecek en kötü senaryodur' denildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova’da Türk ve Rus heyetler arasında gerçekleşen İdlib konulu müzakerelere dair gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile Rusya arasında Soçi’de bir yıldan uzun süre önce Suriye konusunda anlaşmalar yapıldığını anımsatan Peskov, “Bu anlaşmalardan memnunduk ve bu karşılıklı bir memnuniyetti” diye konuştu.

 

'TEMASLARI SÜRDÜRECEĞİZ'
 

Suriye ordusunun ve Rus askeri tesislerinin İdlib üzerinden saldırılara uğradığını söyleyen Peskov, “Militanlar ve terörist gruplar Suriye silahlı güçlerine ve Rus askeri tesislerine İdlib üzerinden saldırmaya başladıklarında Soçi’de varılan anlaşmalardan memnun olmayı bıraktık. Ancak İdlib’de gerginliğin daha da artmaması için Türkiye ile temasları sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.

 

Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İdlib Harekatı, bir an meselesidir.” sözlerine ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

 

“Şimdilik en kötü senaryodan yola çıkmayalım. Eğer İdlib’deki terörist gruplara yönelik bir operasyondan bahsediyorsak, bu Soçi anlaşmalarına uygun olur çünkü ciddi miktarda silah ve mühimmata sahip bu terörist grupların etkisiz hale getirilmesi Türkiye’nin sorumluluğunda. Ancak eğer Suriye’de meşru hükümete ve Suriye ordusuna yönelik bir operasyondan bahsediyorsak, bu olabilecek en kötü senaryodur.”

 

LAVROV: ANLAŞMAYA VARILAMADI 
 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan da Erdoğan’ın sözleri üzerine bir açıklama geldi.

Sputnik’in aktardığına göre Lavrov, Türkiye tarafı ile gerçekleştirilen Suriye konulu toplantıda bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Lavrov, Moskova’nın Türk heyetle yapılan görüşmede İdlib konusunda yeni bir talep iletmediğini ve görüşmede iki ülkenin liderleri arasında İdlib’e ilişkin varılan anlaşmaların nasıl uygulanacağına dair nihai bir anlaşmaya varılmadığını belirtti.

Erdoğan bugün grup toplantısında yaptığı konuşmada “Rejime ve onu cesaretlendirenlere İdlib’i bırakmayacağız. Her operasyonda olduğu gibi bir gece ansızın gelebiliriz diyoruz. İdlib harekatı an meselesidir. Ne pahasına olursa olsun İdlib’i hem Türkiye hem de bölge halkı açısından güvenli bir yer haline dönüştürmekte kararlıyız” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

siyasetcafe.com

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.