Erdoğan’ın başdanışmanı: ABD bizi tatmin edecektir

Erdoğan’ın başdanışmanı: ABD bizi tatmin edecektir

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı, Amerika Birleşik Devleti ile Türkiye arasında yaşanan krize ilişkin konuştu ve önemli açıklamalarda bulundu. İşte haberin ayrıntıları;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika alanındaki başdanışmanlarından Gülnur Aybet, ABD ile Türkiye arasında yaşananlara ilişkin açıklamalar yaptı.

Aybet, Türkiye'nin Suriye'de Afrin operasyonunu başlatarak bölgede askeri gücünü kullanmaya başlamasının ardından ABD'nin önümüzdeki günlerde Türkiye'nin güvenlik endişeleri konusunda tatmin edici bazı alternatif çözümleri gündeme getirebileceğini belirtti.

Türkiye, Suriye'de Afrin'i kontrolünde bulunduran ve terör örgütü olarak nitelendirdiği PYD/YPG'den kaynaklı güvenlik endişelerini gerekçe göstererek cumartesi günü Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanları ile birlikte Afrin'e yönelik 'Zeytin Dalı' operasyonunu başlattı.

Ankara, PYD/YPG unsurlarının Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesi gerektiğini belirterek Afrin'deki operasyonunun ardından YPG'nin varlığını sürdürdüğü Menbiç'e yönelik bir operasyonun da gündeme gelebileceğini hatta Türkiye'nin güvenlik endişeleri devam ederse Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna bile müdahale edebileceğini belirtiyor.

'MÜLTECİLERİN EVLERİNE DÖNMESİNİ ARZU EDİYORUZ'

"Bizim söylediğimiz bu operasyon, sınırımız güvende olana kadar, bölge terörden arınana kadar devam edecek" diyen pROF. dR.Aybet, "YPG unsurlarının Fırat'ın doğusuna çekileceğine dair sözler var. Bu sözün tutulmasını bekliyoruz. Bizim orada yaklaşık 2000 kilometrekare DEAŞ'tan temizlediğimiz alan var. Afrin'den sonra da Tel Rıfat bölgesi var. Biz bu bölgelere mültecilerin ve içeride yerlerinden olmuş kişilerin evlerine dönmesini arzu ediyoruz. Bir terör örgütü Fırat'ın batısında Menbiç'te dururken bunları yapmanız çok zor. İkincisi de Menbiç'in sınırımıza yakınlığı, burada ulusal güvenlik bakış açımız da var. Afrin'deki operasyondan sonra oraya doğru, eğer Fırat'ın doğusuna YPG çekilmezse bu ihtimal (operasyon ihtimali) var" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de IŞİD'e karşı mücadeleyi Ankara'nın tüm itirazlarına rağmen büyük bölümünü YPG'lilerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri ile yürüten ve yine Ankara'nın itirazlarına rağmen bu güçleri silahlandıran ABD yönetimi, Türkiye'nin bölgedeki kaygılarını anladıklarını ancak operasyonun uzun sürmemesi gerektiğini ve Afrin ile sınırlı olması gerektiğini kaydediyor.

Hafta içinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın alternatif bir plan önerdiği ve Türkiye'nin güvenlik endişelerini gidermek üzere Suriye sınırı boyunca 30 km'lik bir güvenli bölge oluşturulmasını teklif ettiği açıklandı.

TÜRKİYE'Yİ TATMİN EDECEK ÇÖZÜMLER ÜRETECEKTİ

Aybet, ABD'nin Afrin operasyonunun ardından izleyebileceği politikalara ilişkin "Türkiye yumuşak gücünü değil de sert gücünü, askeri gücünü bölgede göstermeye başladığı anda zaten şöyle bir geri adım atma ve düşünme durumu yaratıyor ister istemez; Amerika'yla ilişkiler ne kadar kötü olursa olsun" dedi ve şöyle devam etti:

"Zannediyorum ki önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili Türkiye'nin güvenlik endişeleri konusunda gerçekten Türkiye'yi tatmin edecek şekilde bazı alternatif çözümler Amerika tarafından da önümüze konulacaktır. Bu 30 km'lik güvenli bölge gibi, buna benzer daha çok şey gelebilir."

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.