Erdoğan'ın dedesi 'Meçhul asker'

Erdoğan'ın dedesi 'Meçhul asker'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunceli'de donarak şehit olan askerlerle ilgili dedesininde şehit olduğunu iddia etmişti...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunceli'de donarak şehit olan askerlerle ilgili CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun sorularını dedesinin şehit olduğuna iddia ederek yanıt verdi.  Ancak Genelkurmay kayıtlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dedesinin şehitler listesinde adı bulunmuyor. Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun tunceli'de donarak şehit olan iki askerle ilgili "nedenini açıklayın" sorusuna dedesi üzerinden yanıt verdi.

Dedesinin Sarıkamış'ta yaşanan faciada donarak şehit olduğunu ileri süren Erdoğan'ın bu sözleri Genelkurmay'daki şehit kayıtları ile uyuşmuyor. 2011 yılında şehit kayıtları açıklanmış, Erdoğan'ın dedesinin ismi Eize'de askere alınıp da şehit olanlar listesinde bulunamamıştı. Kimliği belirlenemeyen bir askerin ise meçhul olduğu belirtilmişti.

11 ocak 2018 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dedesi mutioğullarından kemal'in, sarıkamış harekatının gerçekleştiği tarihlerde askere gittiği ve askerdeyken 'askerde meçhul' ifadeleriyle kesin olarak yer almaktadır" denildi. Açıklamaya devamla "Cumhurbaşkanımızın dedesi gibi donma nedeniyle şehit olanların, '1909 tarihli askeri tekaüt ve istifa kanunu'na' göre şehit statüsünde sayılmamaktadır denildi.

Genelkurmay'daki kayıtlara göre; erdoğan'ın dedesi mutioğullarından 1882 doğumlu kemal, 8355 numaralı askerde kayıp olanlara ait silahaltı defterinin 213. sayfasında askerde meçhul olarak 30 ocak 1330 şeklinde kayıt bulunuyor.

Genelkurmay’da meçhul kavramı; askerlikten firar ederek yakalanmayanlar ve kayıplarla ilgili olarak kullanılıyor. O dönem CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal, dedesi ile ilgili yaptığı araştırmada Milli Savunma Bakanlığından 93. alaya katıldığına dair bir belge edindiğini ifade ederek Erdoğan’ın dedesinin kayıtlarda yer almadığını belirtmişti.

Ünsal, dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle de konuyu TBMM gündemine taşıdı. Ünsal, Başbakan’ın dedesinin nerede şehit olduğunun ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan elde edilen bir belge olup olmadığının açıklanmasını istedi. 2008 yılında işadamlarının Rize’nin güneysu ilçesine yaptığı bir okulun adı; Şehit Kemal Mutlu Anadolu Öğretmen Lisesi konulmuştu. Ardından Kars’ın sarıkamış ilçesinde belediye caddesi’nin adı, “Şehit Kemal Mutlu Caddesi” olarak değiştirildi.

İŞTE O BELGE:

erdogan-siyasetcafe.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.