Erdoğan'ın seçim paketi tartışılıyor! Borcu borçla kapatma müjdesi

Erdoğan'ın seçim paketi tartışılıyor! Borcu borçla kapatma müjdesi

Adalet ve Kalkınma Partisi seçim yatırımlarına ağırlık verdi. Seçime az bir süre kala Erdoğan’ın dün açıkladığı müjdeler tartışma konusu oldu.

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında mali disiplini hiçe sayarak yine kesenin ağzını açtı.

Erdoğan, dün yaptığı açıklamada bütçe disiplininden, tasarruflardan, yapısal reformlardan taviz vermeden bu yolu yürüyeceklerini ifade etmişti.

Erdoğan’ın açıkladığı her harcama ve teşvik kaynaklarının belirsizliği ve ilgili kurumlara getireceği yükler açısından önemli riskler de barındırdığı ileri sürülüyor.

İşte Erdoğan’ın dün açıkladığı seçim yatırımları:

-Düzenli sosyal yardım alanların aylık 150 kilovatsaate (kWh) kadar elektrik harcamalarını (ortalama 80 lira) devlet üstlenecek. Bu yardımı alan hane sayısı 2.5 milyon.

- Ziraat Bankası kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çekenler kişilerin, tüm bankalara ait bu tür borçlarını ‘Birleştiren İhtiyaç Kredisi’ vererek tek çatıda toplayacak.

-24 kadar aylık faiz yüzde 1.10, 60 aya kadar yüzde 1.20 olacak. Ancak Ekim 2018 itibarıyla Türkiye’de 25.6 milyon kişinin bireysel kredi kartı var. Geçmiş yıllarda dikkate alındığında 2 milyon 485 bin 148 kişi kredi kartı borcunu ödememiş durumda. Aralık sonu itibarıyla da toplam bireysel kredi kartı borcu 102.4 milyar lira. Bunun 6.1 milyar lirası batık durumda. Batık kredi kartı borcu oranı ise yüzde 6. Bu oranın artması bekleniyor.

- Halkbank aracılığıyla esnaf ve sanatkâra işletme ve yatırım kredisi kapsamında 22 milyar lira verilecek. 350 bin esnafın yararlanması bekleniyor.

- 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran işyerleri için 3 puan olan sigorta prim teşviki 5 puana çıkartıldı.

- Ziraat Bankası aracılığıyla çiftçi borçlarına yıllık yüzde 11 faiz oranı uygulanarak 1 yıla kadar vadelendirme fırsatı getirildi.

-Çiftçiye yapılacak fark ödemeleri de buğday, mısır ve çeltikte 550 milyon lira, buzağı desteği ödemeleri 525 milyon lira, çiğ süt desteği ödemeleri 340 milyon lira, yem bitkilerinde 269 milyon lira olacak. Toplamda 2 milyar lirayı aşacak.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi Başkanı Erol Celepsoy, dar gelirlilere elektriğin düşük fiyattan satılmasını veya tükettikleri elektriğin bir kısmının devlet tarafından karşılanmasını senelerdir talep ettiklerini ifade etti. Aynı zamanda Erol Celepsoy, bunun sadece seçim dönemi için değil sürekli geçerli olması gerektiğini belirtti.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.