Erken emeklilik müjdesi! Nasıl erken emekli olurum?

Erken emeklilik müjdesi! Nasıl erken emekli olurum?

Milyonlarca çalışanın en büyük hayali olan emeklilik için 5 önemli fırsat var. Peki bu fırsatlar neler? Kimler erken emekli olabilir? Tüm detaylar haberimizde;

Milyonlarca çalışanın en büyük hayali emekli olup iyi bir maaşa kavuşmak. Ülkemizde erken emeklilik için 5 önemli fırsat var.

Peki bu fırsatlar neler? Kimler erken emekli olabilir, şartları neler?

Çalışma hayatında yeterli sayıda primi olmayan vatandaşlar için bazı imkanlar var.

Çalışma yaşını geçirmiş durumdaki sigortalılar için 3600 günle ve 4500 günle emeklilik olmak üzere iki ayrı formül bulunuyor.

9 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı (4A-SSK) olan çalışanlar için 10 yıllık primle emekli olma olanağı var.

Çalışma yaşını geçirmiş durumdaki sigortalılar için 3600 günle ve 4500 günle emeklilik olmak üzere iki ayrı formül bulunuyor.

 

 

İŞTE ERKEN EMEKLİLİK İÇİN 5 FORMÜL

 

✔ Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün kazandırıyor. Burada tek şart, çocukların sigortalı olunan tarihten sonra dünyaya gelmiş olması.
 

✔ Erkeklerde ise askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkanı veriyor. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çekiyor.
 

✔ Kısmi emeklilik denilen yöntemde ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Burada ise yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60'tan başlıyor. Bu imkan 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli. Sonrası için ise prim 4500'e, yıl şartı 25'e çıkıyor.
 

✔ Sağlık durumları elverişli olmayanlar için iki türlü erken emeklilik imkanı bulunuyor. Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyor. Engelli çalışanlar ise en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olabiliyor.

✔ Fiili Hizmet Süresi Zammı da erken emeklilik getiriyor. Madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi mesleklerde çalışanlar bu imkandan yararlanıyor.

 

PRİMİ AZ OLANLARA DA EMEKLİLİK İMKANI VERİLİYOR

 

9 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı (4A-SSK) olan çalışanlar için 10 yıllık primle emeklilik imkanı var.

Burada 10 yıllık prim (3600 gün) ile birlikte sigortalı olunan tarihten bugüne 15 yıl geçmesi gerekiyor ki bu zaman da çoktan doldu.

Böylece sigortalı olduktan sonra fazla çalışma imkanı bulamayan, özellikle kadın sigortalılar için sistem emeklilik imkanı sunuyor.

 

KADIN ÇALIŞANA DA KOLAYLIK

 

Üstelik bu primleri çalışarak doldurmak şart değil. Borçlanma imkanı var. Kadınlar 8 Eylül 1981'den önce işe girmişse 3600 prim gününü tamamlayarak 50 yaşını doldurduktan sonra başka şarta bakılmaksızın emekli oluyor. Erkekler ise 8 Eylül 1976 tarihinden önce ilk defa sigortalı olmuşlarsa yine 3600 günü tamamladıktan sonra 55 yaşında başka şarta bakılmaksızın emekli olabiliyor.

 

YAŞ VE KADEME DEVREYE GİRİYOR

 

Bu tarihlerden sonra 9 Eylül 1999'a kadar işe girenler için ise yaş ve kademe devreye giriyor. İlk defa işe girdiğiniz tarih ve 3600'ü tamamladığınız tarihe göre kadınlarda yaş 58'e, erkeklerde ise 60'a kadar yükselebiliyor.

Burada 15 yıl, 3600 gün ile kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş şartlarından hangisi en son gerçekleşmişse o tarihe göre emeklilik belirleniyor. 3600 gün prim şartını tamamlamak için çalışmak gerekmiyor.

Erkekler sigortadan sonraki askerlikleri, kadınlar ise 3 doğumu borçlanabilir. Böylece erkekler 540, kadınlar 2160 gün kazanabilir.

 

25 YILLIK SİGORTALILIK ŞART!

 

9 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar için ise emeklilik şartları biraz daha zorlaştı. Burada emeklilik yaşı kadınlar için 58, erkekler için ise 60'tan başlıyor. Prim gün sayısı ise 7000 günden başlayarak 7200 güne kadar çıkıyor. Ancak yine kısmi emeklilik şansı var. Yani çalışma imkanı olamayanlar için bu kez devreye 4500 günle emeklilik sistemi giriyor.

Daha önce 3600 gün olan prim sayısı şartı 9 Eylül 1999 sonrası için 4500 güne çıkıyor. Ayrıca 25 yıllık sigortalılık şartı da bulunuyor. Yaş şartı ise kadınlarda 58, erkeklerde 60 oluyor. Yani 9 Eylül 1999 sonrası sigortalı olan birisi kısmi emeklilik isterse öncelikle 4500 günü doldurmak zorunda. Sonra işe girdiği tarihten itibaren 25 yıl geçmesi lazım ve kadınların 58, erkeklerin 60 yaşına ulaşması gerekiyor.

 

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

 

Doğum yapan kadınlar her bir çocuk için 2 yıl (760) gün prim borçlanması yapabilir. 3 çocuğa kadar kullanılabilen doğum borçlanması ile ilgili en çok unutulan ya da bilinmeyen detay; doğum borçlanmasından faydalanabilmek için doğumdan önce sigorta girişinin olması koşuludur. Yani çocuk doğurduktan sonra çalışma hayatına başlayan ve sigorta girişi de bu dönemde başlayan kadınlar doğum borçlanmasında bulunamaz. Ayrıca bu 1 doğum için 2 yıl prim gün sayısı olarak kabul edilir. Emeklilik yaşını geri çekmenize yaramaz.

 

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

 

Emeklilik aylığı sorgulama işlemleri, 4A, 4B ve 4C sigorta koluna göre değişiklik göstermektedir. Emekli maaşı sorgulama işlemleri için belirtilen detaylar şu şekilde sıralanabilir: Emekli maaşı sorgulaması yapmak için e-devlet sistemi kullanılmalıdır. www.turkiye.gov.tr bağlantısı üzerinden sistemin sayfası açıldıktan sonra, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sisteme giriş yapılması gerekir.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sekmesine tıklanarak 4A, 4B ya da 4C emekli maaşı sorgulaması yapılabilir.

Emekli maaşı sorgulama sayfasının kullanılması ve sistem üzerinden bilgiye erişilmesi için emekli olma hakkının bulunması gerekir. Emeklilik hakkı elde etmemiş kişilerin sorgulama sayfasında herhangi bir bilgiye yer verilmemektedir.

 

Emekli aylığı hesaplaması esnasında değerlendirmeye alınan bilgiler şunlardır:

 

Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigorta için ödenen prim gün sayısı değerlendirmeye alınır.

Kişilerin sigortalı olarak çalıştıkları süre, emekli maaşını doğrudan etkileyen faktörlerden bir tanesidir.

Sigorta başlangıcının yapıldığı ilk tarihe göre, kişilerin emekli maaşlarının ne kadar olacağı belirlenmektedir.

Emekli olmak için hak kazanılan ilk tarihe göre, emekli maaşı limitinde artış yaşanacaktır.

4A Erkek Çalışanlar: 01.01.2016 tarihinden sonra işe giren ve SSK sigorta başlangıcı yaptıran erkek çalışanlar, emekli olmak için en az 61 yaşını tamamlamak zorundadır. Çalışanların emeklilik yaşları, en fazla 65 olacaktır.

4A Kadın Çalışanlar: 01.01.2020 tarihinden sonra sigorta başlangıcı yaptıran kadın çalışanlar, emekli olmak için 61 yaşını tamamlamak zorundadır. Çocuk sayısına göre, emeklilik yaşında indirim yapılabilir.

4B / 4C Erkek Çalışanlar: 01.01.2011 tarihinden sonra sigorta girişi yapan erkek çalışanlar, emekli olmak için en az 61 yaşını beklemek zorundadır. 61 yaşında sigorta primi gün ödemesi tamamlanmamışsa, 65 yaşına kadar prim ödemesi yapılabilir. 65 yaş tamamlandıktan sonra, kalan prim ödemeleri topluca yapılarak emekli olunmaktadır.

4B / 4C Kadın Çalışanlar: 01.01.2015 tarihinden sonra işe başlayan kadın çalışanlar, 61 yaşını doldurduktan sonra emeklilik hakkı elde etmektedir. Kişiler, 65 yaşına kadar sigorta prim ödemesi yapabilirler.

 

siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.