Ermeni Yalanına karşı Türk eylemi!

Ermeni Yalanına karşı Türk eylemi!

Avustralya Eyalet Parlamentosu'nun geçen yıl kabul ettiği sözde soykırım tasarısını, bu ülkede yaşayan binlerce Türk protesto etti

Avustralya’da yaşayan Türkler, Yeni Güney Galler (NSW) Eyalet Parlamentosu’nun geçen yıl kabul ettiği 1915 olaylarına ilişkin tasarıyı protesto etmek için Sydney Hyde Park’ta başlayıp NSW parlamentosu önünde sona eren bir yürüyüş düzenledi. Avustralya’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturdukları Avustralya Türk Savunma İttifakı (ATA-A) tarafından organize edilen yürüyüşe, Avustralya’nın çeşitli kentlerinden gelen binden fazla kişi katıldı. Sydney Hyde Park’ta Avustralya, Türkiye, KKTC ve Azerbaycan bayrakları ile bir araya gelen Avustralyalı Türkler, “çok kültürlü Avustralya’yı soykırım yalanından kurtarın”, “tarihi tarihçilere bırakın” ve “8 Mayıs 2013’ü unutmayacağız” yazılı pankartlar taşıdı. 


Sloganlar atıldı
 
NSW eyalet parlamentosu önüne kadar tasarıya oy veren milletvekilleri aleyhine sloganlar atarak yürüyen kalabalık, parlamento binası parmaklıklarına, taşıdıkları pankartları astı. Parlamento önünde yapılan konuşmalarda karar iptal edilene kadar protestolara her yıl devam edileceği vurgulandı ATA-A Başkanı Savcı Ertunç Özen, yaptığı açıklamada, parlamentonun aldığı kararın tek taraflı ve haksız olduğunun altını çizerek “Aslında parlamentonun bu konuya eğilmesi tuhaf geliyor, acaba niye parlamento bu konuyu önemli görüyor? Türk toplumuna başvurup niye katkısını istemedi. Bu nedenlerle bugün kararı protesto ediyoruz” dedi.

10 bin imza gerekli
 
Söz konusu tasarıya karşı imza kampanyası başlatan Avustralyalı Türklerin 10 bin imza toplaması durumunda, parlamentonun kararı yeniden görüşmek zorunda kalacağını belirten Özen, “10 bin imza toplandığında parlamentonun kanunlara göre konuyu yeniden tartışması gerekiyor. Geçen sefer hiç tartışmasız, yarı boş bir parlamentoya özel bir öneri olarak getirdiler. Biz, ‘bu açıkça tartışılsın, bizim düşüncemize de önem verin’ diye imza kampanyası başlattık ve umarım başarılı oluruz” dedi. “Başkalarının bizim tarihimizi yazmaya çalışmasından sıkıldık” diyen Aycan Aktepe de “Verilen karara itiraz ediyoruz, haksız buluyoruz ve ‘Bu tarz kararları tarihçilere bırakın’ diyoruz” açıklamasında bulundu. Yürüyüşe katılan Türkan Harman da “Çok mutluyum, kendimizi ifade edeceğiz, bir yalanı yalanlamak istiyoruz” dedi. KKTC’li Orhan Mehmet ise “Kıbrıslılar her zaman Türklerle kardeştir” dedi. Yürüyüşün ardından kalabalık Hyde Park’a sloganlar eşliğinde geri döndü. Burada yüzlerce kişi el ele tutuşarak birlik ve beraberlik halayı çekti. Türk halk oyunları öğretmeni Gökden Kılıç, “Dostluk, sevgi, kardeşlik zinciri oluşturduk burada, umarız bu zincir halkası dünya toplumuna örnek olur” diye konuştu.


50 yıl sonra Ermeni manastırında ayin
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) iki yıl önce ’Türkoloji Enstitüsü’yapılacağı gerekçesi ile krize neden olan Aziz Meryem Ana Ermeni Manastırı’nda bugün 50 yıl aradan sonra ilk ayin yapılacak. Osmanlılar döneminde Ermenilere verilen manastır, Kıbrıs’ta 1963 yılında başlayan çatışmalardan sonra terk edilmişti. Manastır, Birleşmiş Milletler Gelişim Programı-İşbirliği ve Güven İçin Hareket’in (UNDP-ACT) sağladığı katkı ile restore edildi. KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, yıllar sonra Ermenilerin kendi manastırlarında ibadet edebilmelerini önemsediklerini kaydetti. Nami, bunun Kıbrıs’ta devam eden görüşmelere de katkısının olacağını ifade etti. Din İşleri Başkanı Talip Atalay da, “Kuzey Kıbrıs’ta yapılan ayinler, iki halkın yakınlaşması için önemli” dedi. Manastır, 2012’de Yakın Doğu Üniversitesi tarafından Türkoloji Enstitüsü yapılmak istenmiş, ABD buna sert tepki göstermişti. Geçtiğimiz günlerde de KKTC yönetiminin olumlu yaklaşımları neticesinde, önce 58 yıl aradan sonra Magosa’da Rumlar ayin yapmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.