Kukic: Türkoloji deyince akıllara sadece dil gelmemeli

Kukic: Türkoloji deyince akıllara sadece dil gelmemeli

Zenica Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Damir Kukic, Türkoloji alanında düzenlenen çalıştayda, " Türkoloji deyince akıllara sadece dil gelmemeli. Bu işin bir de Türk kültür ve tarihini araştırma boyutu var” dedi.

Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğince düzenlenen 1. Türkoloji Çalıştayı’nda ülkedeki Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde eğitim gören öğrencilerin durumları ile geleceğe yönelik çalışmalar ele alındı.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği tarafından Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 1. Türkoloji Çalıştayı düzenlendi. Büyükelçiliğin desteğiyle düzenlenen çalıştaya Bosna Hersek'te Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri bulunan dört üniversiteden rektörler, dekanlar, öğretim görevlileri ile Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS), Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Şarkiyat Enstitüsü temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

İKİ ÜLKE ARASI EN ÖNEMLİ KÜLTÜR KÖPRÜSÜ

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, böyle bir çalıştayın düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, dilin iki ülke arasındaki kültür köprüsünün en önemli unsuru olduğunu ifade etti.

Türkçenin yaygınlaştırılması için üniversitelerin önemine dikkati çeken Koç, Türk dili ve kültürü bakımından YEE'nin sahada güçlü ilişkiler kurduğunu dikkat çekti. Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Vasi Ete de Balkanlar'daki Türkoloji çalışmalarının 19. yüzyılda başladığını anımsatarak, bölgede Türkçeye olan ilginin de günden güne arttığını söyledi.

Bosna Hersek genelinde yapılan Türkoloji çalışmalarının ortak kültür değerlerinin belgelenmesi adına önemli olduğunu belirten Ete, "Dil, tarih ve edebiyat çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak kitap ve dergi gibi yayımlar, toplantı ve sempozyumlar akademik kriterlere uygun nitelikli çalışmalar olacaktır" dedi.

TÜRKOLOJİ DENİLİNCE AKILLARA SADECE DİL GELMEMELİ

Zenica Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Damir Kukic de Türkoloji alanında düzenlenen çalıştaydan büyük memnuniyet duyduğunu söyleyerek, "Bu tarz etkinlikler Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri arasındaki iş birliği ve iletişimi güçlendirecektir" dedi.

Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina Hadzigrahic ise üniversite bünyesinde eğitim veren Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün 2003'te kurulduğunu anımsatarak, üniversitenin gelişmesine katkı sağlayan Türk kurum ve kuruluşlarına teşekkür etti.

IUS Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım da IUS'un bu yıl içerisinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne öğrenci kabul edeceğini belirterek, "Türkoloji deyince akıllara sadece dil gelmemeli. Bu işin bir de Türk kültür ve tarihini araştırma boyutu var. Çalıştayla beraber üniversiteler arası iş birliğinin de gelişeceğine inanıyorum" dedi.

Saraybosna, Tuzla, Mostar ve Zenica'daki üniversitelerde bulunan Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde eğitim gören 352 öğrencinin durumlarının da ele alındığı çalıştayda, öğrencilere daha nitelikli ve kaliteli eğitimin nasıl sunulabileceği de ele alındı.

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.