Eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal hayatını kaybetti

Eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal hayatını kaybetti

Türk siyasetinin tanınmış ismi, eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal hayatını kaybetti.

Anayasa hukuku profesörü, Eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal tedavi gördüğü İstanbul’da hayatını kaybetti.

Soysal, Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'den seçilen ilk ve son genel sekreteri oldu. 

Anayasa Hukuku’nun önde gelen hocalarından olan, bir dönem dekanlığını da yaptığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde devlet ve siyaset hayatında önemli rol oynayan çok sayıda öğrenci yetiştiren Prof. Dr. Soysal, 12 Mart 1971 darbesi sürecinde efsanevi kitabı 'Anayasaya Giriş'te “komünizm propagandası” yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’den seçilen ilk ve son genel sekreteri olan Soysal, uzun süredir İstanbul’da alzheimer tedavisi görüyordu.

Türkiye’de edebiyatın önde gelen isimlerinden olan ve 40 yaşında hayata veda eden Sevgi Soysal ile evliliğinden iki çocuk (Defne Soysal, Funda Soysal) babası olan Mümtaz Soysal 90 yaşındaydı.

 

MÜMTAZ SOYSAL KİMDİR?

1929'da Zonguldak'ta dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi okuduktan sonra yine Ankara Üniversitesi'nde Siyaset bilimi Master'i yaptı.

1959 yılında İdare Hukuk Asistanı, 1963'te Anayasa Hukuku Profesör Yardımcısı, 1969'da da Anayasa Hukuku Profesörü oldu. 1961'de Kurucu Meclis Üyesi olan Soysal, 1971'de Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı, 1974-1978 yılları arasında Uluslararası Af Örgütünün yürütme Kurulu üyeliği yaptı. 1976-1978 yılları arasında yine aynı örgütünün Yürütme Kurulu Başkan yardımcılığı yaptı.

1978-1980 ve 1988-1994 yılları arasında Toplumlararası Görüşmelerde Kıbrıs Türk Tarafına Anayasa Danışmanlığı yapan Soysal, 1991 yılında Sosyal demokrat Halkçı Parti'den Ankara Milletvekili seçildi. Mecliste bulunduğu süre içinde özellikle Anayasa konusunda yaptığı çıkışlarla dikkatleri üzerine topladı. Bir dönem Dışişleri bakanlığı yapan Soysal, partisinin DYP karşısında pasif kaldığını söyleyerek hem bakanlıktan hem de partisinden istifa etti. Daha sonra DSP'ye geçti ve Zonguldak milletvekili seçildi. Daha sonraki dönemde Bülent Ecevit ile görüş ayrılıklarına düşerek bu partiden de istifa etti.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.