Eskişehir'de suya yüzde 40 zam geldi!

Eskişehir'de suya yüzde 40 zam geldi!

CHP'li Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yönetimindeki Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nde suya yüzde 40 zam yapıldı.

ESKİ Genel Müdürlüğü Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen başkanlığında gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'ndaki toplantıda ESKİ'nin şebeke suyuna yüzde 40 zam yapılması teklifi oylamaya sunuldu.

AK Parti ve MHP'li meclis üyelerinin ret oyu verdiği zam teklifi oy çokluğuyla kabul edildi.

Zam uygulamasının yarından itibaren geçerli olacağı bildirildi.

Karşı oy gerekçelerini okuyan AK Partili Murat Özcan, daha önceki toplantılarda gündeme gelen, enflasyon zammı olarak belirlenen bütün zamları oy birliğiyle geçirdiklerinin nadir olduğunu söyledi.

 

"KEŞKE KASIM AYINA BIRAKSAYDIK"

 

ESKİ Genel Müdürü’nün zam gerekçesini açıkladığını, artan enerji maliyetlerini özellikle baz alarak ve SSK’da yapılan zamlardan dolayı ESKİ’nin zamma ihtiyacı olduğunu belirttiğini aktaran Özcan, "7-8 aydır ülkemizde dünyada olduğu gibi enerji artışlarında ciddi bir artış olmuştur. ESKİ’de bundan dolayı böyle bir zam kararı almış olabilir. Peki, biz neden oy çokluğuyla geçirdik? Ulaşım ve su sıkıntısında vatandaşlarımıza daha ılıman davranılması gerektiğini ifade ettik. Kasım ayı beklenmeden, bu 4 ay içerisindeki zammın farkını alabilmek adına böyle bir teklifle karşı karşıya kaldık. Bu akşamdan itibaren geçerli olacak bu zamla 100 liraya aldığı suyu 140 liraya alacak. Bunu keşke Kasım ayına bıraksaydık." dedi.

 

"POLİTİKALARDAN SORUMLU DEĞİLİZ"


CHP’li İbrahim Arslan, belediye meclislerinin belediyelerin karar organı olduğunu aktardı. Arslan, "Zam çok kötü bir şeydir. Ekonomik koşullar nedeniyle insanlarımızın hayatına değen, iğneden ipliğe yapılan zamların tümüne karşıyız ancak bu politikaların hiçbirinden de sorumlu değiliz. Aldığımız kararlarda da mevzuata uymak zorundayız." ifadelerini kullandı.

 

"ESKİ KAR ETMİYOR"

 

Toplantıda konuşan Yılmaz Büyükerşen, "Bu tartışmalar vesilesiyle bir noktayı aydınlatmak istiyorum. ESKİ'nin su satışından elde ettiği kardan bahsediyorsunuz, kar olmaz. Kamu hizmetinde haneye kazançtır. Kar ile kazanç arasında çok fark vardır. Bunlar yeni hizmete harcanır. Yeni hizmetlerin finansmanı için kullanılan paralar. İkide bir söylenen belediyeye borç veriliyor hikâyesi... ESKİ zaten belediyenin. Yönetimi ayrı gibi gözükse de belediyenin bir parçasıdır. Zaten yapacağı yatırım olmasa ESKİ'nin her artı değeri belediye bütçesine ilave edilir. Onun için bir daha ESKİ karı demeyin, ESKİ kar etmiyor." diye konuştu.

 

GEÇEN HAFTA REDDEDİLMİŞTİ


Geçtiğimiz haftaki toplantıda ESKİ’nin suya yüzde 40 zam teklifi Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyelerinin oy çokluğuyla reddedilmişti.

 

ZAMI DUYAN SU YÜKLEME NOKTALARINA KOŞTU

 

Gece 00.00’dan itibaren yürürlüğe konulacak zam haberini alan Eskişehirliler, su yükleme noktalarına akın etti. Bir anda yüzlerce kişinin akın ettiği su yükleme noktalarında uzun kuyruklar oluştu.

Zam haberini aldıktan sonra evinin yakınındaki su yükleme noktasına gelen Eşref Yaşar, yaptığı açıklamasında belirlenen su fiyatını eleştirdi.

Yatırılan paranın yarısının da vergilere gitmesiyle alınan su miktarının iyice azaldığını belirten Yaşar, "Yaklaşık 1 saattir bekliyorum. Önümde 150 kişi vardı. Şimdi 15 kişi kaldı. Sıra gelirse biz de alacağız. Çok fazla bir oran. Belediye bu kadar büyük zammı neden yapıyor ki. Allah’ın suyuna bu fiyat nedir anlamıyorum yani. Zaten her yerden vergi alıyorlar. Şimdi 100 liralık su yüklüyorsun, Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) olarak kesiliyor. Yüklediğin paranın yarısı vergilere gidiyor. Önceden 100 liraya 30 ton su alıyorduk. Şimdi 15-19 civarlarına düştü. Yarından itibaren de 12 tona düşecek." dedi.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.