Evde Google takipte! Hem dinliyor hem izliyor

Evde Google takipte! Hem dinliyor hem izliyor

Teknolojinin ulaştığı nokta kişisel hak ve mahremiyetlerin de sınırlarını zorluyor. Arama motoru Google’ın bir uygulamasının evininiz içindeki tüm konuşmaları kaydettiği ortaya çıktı.

Siz de bir konuyu arkadaşlarınızla konuştuktan sonra Facebook veya Google’da aynı konu üzerine reklamlarla karşılaştınız mı? Google tarafından yapılan patent başvuruları, şirketin gelecekte günlük hayatınızı daha fazla takip altına almaya çalışacağını gösteriyor.

Günlük hayatınızda konuştuklarınızı, yaptıklarınızı ve hatta hissettiklerinizi takip edebilen bir teknoloji yakın zaman önce Google tarafından patentlendi. Bu teknolojiler ileride dev şirketlerin sizi çok iyi tanıyarak, size özel reklam yapmaları için kullanılabilir.

Patent başvurusunun ayrıntıları incelendiğinde evde kullanılan Google Home, Amazon Echo veya Apple HomePod gibi sesli asistan sistemlerinin ne derecede kullanıcıları izleyebileceği gözler önüne seriliyor. ‘Akıllı ev sistemi’ olarak adlandırılabilecek teknoloji sayesinde şirketler evin hangi odasında olduğunuzu, üzerinizde ne giydiğinizi, ne zaman çalışıp ne zaman dinlendiğinizi takip edebilecek. Sistem içerisindeki mikrofon ve kameralar örneğin buzdolabı kapağını açtığınızda acıktığınızı algılayabilecek.

Kameralar ayrıca evin içerisindeki kişilerin kimliklerini ayrı ayrı belirleyerek her birisi için ayrı profiller oluşturabilecek. Bu sayede sizin hakkında bilgi edindiği gibi arkadaşlarınızı ve misafirlerinizi de gözlemleyebilecek.

Google’ın başka bir uygulaması da, izlemelerin daha da ileri gidebileceğini gösteriyor. Amacının ‘çocukların hareketlerini kısıtlamak’ olduğu söylenen teknoloji, örneğin çocuğunuzun küfürlü bir kelime kullanması durumunda size bilgi verecek. Bunun yanında sistem sayesinde çocuğunuz hangi sitelere girdiğini yakından takip edebileceğiniz gibi siz evde yokken kendisine yasakladığınız şeyleri yaptığını da görebileceksiniz.

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.