Evet mühürleri çalındı

Evet mühürleri çalındı

Zaman'da yer alan bir habere göre İstanbul'da EVET mühürlerinin çalındığı iddia edildi. Konuyla ilgili olarak Siyasi Partiler tepki gösterdi.

 İSTANBUL

 

Yerel seçimlerin yapılacağı 30 Mart’a sayılı günler kala İstanbul’un Esenyurt ilçesinde ‘mühür hırsızlığı’ şoku yaşanıyor. İlçede önümüzdeki hafta seçimlerde kullanılacak 30 mührün çalındığı ortaya çıktı. Esenyurt 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na teslim edilen 20 “evet” ve 10 sandık kurulu mührü  ile belediye seçimlerinde kullanılacak 312 adet mavi zarfın çalındığı öğrenildi. Şehit Caner Mert Kapalı Spor Salonu’nda muhafaza edilen mühür ve zarfların 11 Mart 2014 Salı gecesi ortadan kaybolduğu tespit edildi. Olayın üzerinden 10 gün geçmesine rağmen hiçbir siyasî partinin konudan haberdar olmaması dikkat çekti.

 

Kamuoyundan  adeta sır gibi saklanan Esenyurt’taki mühür hırsızlığı olayı, Zaman’ın ulaştığı tutanaklarda da doğrulandı. İlçe seçim kurulunun tespit ettiği çalıntı mühürler için emniyetin çalışma başlattığı, MOBESE ve kamera kayıtlarının incelemeye alındığı ifade edildi. Ancak şu ana kadar hiçbir somut sonuç elde edilemedi. AK Parti’nin kalelerinden biri olarak bilinen Esenyurt’ta kıyasıya bir seçim yarışı yaşanıyor. Siyasi parti temsilcileri, mühürlerin sadece bu bölgeye özgü değil, seçimde hile yapmak isteyenlerce İstanbul genelinde ve tüm Türkiye’de kullanılabileceği uyarısı yaptı. Sandık güvenliğini ihlal edenlerin tespit edilmesi ve hırsızlık hadisesinin bir an önce aydınlatılması gerektiği vurgulandı.

 

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı: “Mühürlerin çalınması, seçim güvenliğini bozacak şekilde kullanılabilir. Bizim seçim günü ortaya çıkması ihtimalini düşündüğümüz, kaygılarımızı haklı çıkaracak bir olay bu. 20 adet evet mührü ve 10 adet sandık kurulu mührü ile yüzlerce hatta binlerce pusulayı işaretleyebilirsiniz. Birçok il ve ilçede seçimin kaderini değiştirebilecek bir düzenek kurulabilir. Bu bilgi doğruysa, tamamen seçimi tartışmalı bir hale getirir. Olay acilen araştırılıp açıklığa kavuşturulmalı.”

BBP İstanbul İl Sekreteri Yaşar Sayan: “Bu hadise birçok ilçe ve ilde seçimin kaderini değiştirebilir. Özellikle kritik bölgelerde kötü niyetli olarak kullanılabilir. Seçim güvenliği, siyasî partilerin birinci önceliğidir. İstanbul Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü ve Yüksek Seçim Kurulu’nun bir an önce bilgi vermesi gerekiyor. 11 Mart’ta yaşanan bir hadise neden kamuoyundan saklandı? Konuyu BBP olarak yakından takip edeceğiz. Olayın arkasında kim varsa bir an önce tespit edilmeli.”

SP İstanbul İl Başkanı Hüseyin Oruç: “Biz seçimlerde buna benzer hadiselerin yaşanacağı endişesini taşıyorduk. Onun için sandık görevlisi arkadaşlarımıza diyoruz ki, önce oylar sayılacak listeler yapılacak. Mutlaka oyların ve zarfın mühürlenmesi lazım. Bu mühürlemenin de Yüksek Seçim Kurulu filigranlı mühürle mühürlenmesi lazım ki oylar geçerli olsun. 20 adet evet mührü sadece bir alanda kullanılmaz. Ne kadar kullanılacağını kestirmek mümkün değil. Bununla ilgili yasal yollara başvuracağız.”

MHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Fahrettin Taşkın: “Bu mühürler kötü niyetli kişilerin elinde her türlü kullanılabilir. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi mevcut oylar iptal edilebilir. Yeni oylar kullanılabilir. Sahte oy pusulaları basılacaktır. Çünkü sandık kurulunun mührü bu sebeple alınabilir. Her ihtimal olabilir şu an. Bunun etkisi seçimlere yansır. Bunlar oluyorsa güvenlik yok demektir seçimde.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.