EYT'de son dakika gelişmesi! İşverene sigorta prim desteği verilecek

EYT'de son dakika gelişmesi! İşverene sigorta prim desteği verilecek

Milyonları emeklilik hayaline kavuşturacak olan EYT yasası için geri sayım devam ederken işverenleri yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı.

1999 senesinde açıklanan bir sigorta kanunu sebebi ile senelerdir emeklilik hayallerine kavuşamayan milyonlarca vatandaş, 2022 yılının başında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den gelen açıklama ile sevince boğulmuştu.

Bakan Bilgin yapmış olduğu açıklamada, bu sene içerisinde EYT’li vatandaşların durumlarının ele alınacağını ve uygun bir düzenlemenin yapılacağını açıklamıştı.

Bakan Bilgin’in açıklamalarından sonra yüzleri gülen ve bakanlığın çalışma programı kapsamınsa sıranın kendilerine gelmesini bekleyen milyonlarca EYT’li vatandaş, temmuz ayında başlayan düzenleme çalışmasını yakından takip etmeye başladı. Çalışma kapsamının nasıl olacağı, yeni EYT yasasından kimlerin yararlanabileceği halen merak edilirken bu düzenleme çalışmasının işvereni ilgilendiren kısmı da yavaş yavaş netleşmeye başladı. EYT’li çalışanların sigorta primlerinden gözleri korkan ve yeni yıl gelmeden karar kara düşünmeye başlayan işverenlere, Bakan Vedat Bilgin’den müjdeli haber geldi.

 

İŞVEREN DESTEĞİNİ AÇIKLADI

 

Aralık ayının başı itibari ile Meclis’e sunulacağı bilinen EYT düzenleme çalışmalarında sona gelindi. Halen söz konusu yasaya ilişkin bazı detaylar açıklanmazken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin işverenlere müjdesini verdi.

Geçtiğimiz günlerde EYT düzenleme çalışmalarına ilişkin açıklamalar yapan ve teknik kısmın tamamlandığını belirten Bakan Bilgin, sigortalılık süresi ve prim ödemesi şartlarının değişmeyeceğine dikkat çekti. Sene başı itibari ile yüzde 87’si özel sektörden olmak üzere toplamda 1,5 milyon kişinin EYT’den emekli olacağına işaret eden Bakan Bilgin, emekli olmak istemeyenlerin işverenler üzerinde oluşturacakları sigorta primi yükünde de değişiklik yapılacağını belirtti. Bakan Bilgin işverenlerin, EYT yasası kapsamına giren ancak emekli olmak istemeyen çalışanlar için yüzde 5 daha az sigorta primi ödeyeceklerini ifade etti.

 

SİGORTA PRİM MALİYETİ NE KADAR OLDU?

 

Emeklilik hakkı bulunmasına rağmen tercihen çalışmaya devam etmek isteyenler için şu an yüzde 24,5 oranında sigorta prim ödemesi yapılıyor.  Yapılan açıklamaya göre bu oran EYT’liler için yeni yıl itibari ile yüzde 5 düşecek.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.