Fahrettin Koca’dan il il koronavirüs değerlendirmesi

Fahrettin Koca’dan il il koronavirüs değerlendirmesi

Sağlık Bakanı Koca, 6 ilin korona virüs değerlendirmesini tüm detaylarıyla Diyarbakır'da açıkladı. Ülkemizdeki koronavirüsün son günlerdeki seyri ile de ilgili önemli bilgiler paylaştı

Sağlık Bakanı Koca, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'taki korona virüs durumunu değerlendirmek için sabah saatlerinde Diyarbakır'a geldi. Diyarbakır Valiliği'nde 6 ilin sağlık müdürleri ile görüşüp korona virüs salgınının durumunu değerlendiren Bakan Koca, daha sonra basın mensuplarının karşısına çıkarak, son bilgileri paylaştı.

 

Diyarbakır'daki incelemeleri tamamladıklarını belirten Bakan Koca, bölgedeki son durumu masaya yatırdıklarını söyledi. Bakan Koca, Diyarbakır'ı merkez tutarak devamında Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki mevcut durumu ve sağlık hizmetlerini detayları ile değerlendirdiklerini ifade etti.

 

“YAKIN TAKİPTEYİZ”

Hastalığın kesin tedavisinin olmadığını, erkenden başlanan etkili ilaç tedavilerinde ve hastane bakımlarında en başarılı ülkeler arasında yer aldıklarını vurgulayan Bakan Koca, “Bu sayede vefat oranımızı düşük seviyelerde tutmayı başardık.

 

Pandeminin ilk zamanlarında alınan önleyici kısıtlamalar sayesinde vaka sayısını hızla düşürme eğilimine çekmeyi başardık. Haziran başından itibaren başladığımız normalleşmenin, eski hayatımıza dönmek olmadığı vurgusunu yaptık. Kontrollü sosyal hayat diyerek sosyal ve iş hayatımızı sürdürmemize fırsat veren bir tedbir dönemine girdiğimizi ilan ettik. Burada önemli olan kontrollü bir yönetim ile ağır hastalık ve can kayıplarını asgari seviyelerde tutmaktır. Bu dönemde sıkıntı yaşanan illerimizle özel olarak ilgilendik” diye konuştu.

 

“DOLULUK ORANLARI ARTIYOR”

Batman'da yeni 440 yataklı hastaneyi bu ay sonu hizmete alacaklarını dile getiren Bakan Koca, şöyle devam etti:

“Yoğun bakım yatak sayımız mart ayında Batman'da 116'ydı, bu süreçte 17 yoğun bakım yatağını hizmete aldık, ayrıca 103 yatak ilavesiyle kapasitemizi 236 yatağa çıkarmış olacağız. Batman'da şu an yoğun bakım doluluk oranı yüzde 79, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 44'tür. Diyarbakır'da yoğun bakım yatak sayımız, mart ayında 370'ti. Bu süreçte 44 yeni yoğun bakım yatağını hizmete sunduk. 106 yatak ilave ile yatak kapasitemizi 520 yatağa çıkarmış olacağız.

 

Diyarbakır'da yoğun bakım doluluk oranı şu an yüzde 66, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 17'dir. Mardin'deki yoğun bakım yatak sayımızı ise 139'dan 43 yatak ilavesi ile kapasitemizi 182 yatağa çıkarmış olacağız. Mardin'de yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 81, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 44'tür. Türkiye genelinde ise yatak doluluk oranımız şu an yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 68 ve solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 31'dir.  

 

Diyarbakır'da temaslılara ulaşma süresini 12 saate kadar düşürdüklerini bildiren Bakan Koca, şu ifadeleri kullandı:

 

“Bu tedbirler sayesinde hasta sayısındaki artış durduruldu, aktif hasta sayıları düşmeye başladı. Geçtiğimiz günlerdeki artışa karşı yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler sayesinde yeni hasta sayısındaki artışlar kontrol edilebilir seviyeye çekildi. Son günlerde Şanlıurfa'da vaka sayımızda yüzde 34 düşüş yaşandı. Diyarbakır'da yüzde 49, Mardin'de yüzde 47, Batman'da yüzde 56, Siirt'te yüzde 37 Şırnak'ta ise yüzde 42 azalma oldu. Bu henüz başlangıçtır. Bir tek hasta kalmayıncaya kadar birlikte mücadelemize devam edeceğiz.”

 

6 ŞEHİRE YENİ HASTANE

Bakan Koca; “Cumhurbaşkanımızın hayalim dediği, hayali ve vizyonu ile hayata geçirilen projelerin devamını getirmek ve bölge halkımızı bu imkanlarla buluşturmak bizim görevimiz. 6 ilimize inşa edeceğimiz hastanelerin detayını kısaca açıklamak istiyorum. Şanlıurfa Şehir Hastanesinin inşaatına en kısa sürede başlıyoruz. Diyarbakır'da ise bin yataklı Diyarbakır Şehir Hastanesi için arsa yeri belirlendi. Proje ihalesini bu ay içinde yapıyoruz. Şırnak içinse 500 yataklı Devlet Hastanesi Şırnak Cizre arasında 432 dönümlük bir arazi tahsis edildi, proje ihalesi yapıldı, projelerin tamamlanmasından sonra bu yıl yapım ihalesini gerçekleştireceğiz. Batman'da ise 500 yataklı Devlet Hastanesi için arsa tahsis işlemleri yapıldı, projelerini en kısa sürede yapıp ihalesini yapmış olacağız. Siirt'te ise 500 yataklı hastanenin arsa tahsis işlemleri devam ediyor. Tamamlandığında proje ihalesi yapılmış olacak. Son olarak 750 yataklı Mardin Şehir Hastanesini ise 2020 yılı yatırım programına alacağız. Yani 6 ilimizde 3 ilimizin hastaneleri Şehir Hastaneleri yapılıyor olacak, diğer 3 ilimizde de 500 yataklı Devlet Hastanesi yapılıyor olacak” şeklinde konuştu.

 

“İZOLASYON KURALLARINA UYULMASI GEREKİR”

Vatandaşların özellikle bu dönemde izolasyon kurallarına, pozitif olan ve temaslı olan kişilerin hassasiyetle uymalarını çok önemsediklerini belirten Bakan Koca, “Bu salgında üzerinde durduğumuz özellikle en önemli konulardan biri bununla ilgili İl Hıfzıssıhha Kurularımızı bu anlamda aldığı kararlar valilerimiz başkanlığında her ilde ve uygulanması gereken cezalarda belli, bu izolasyonların ceza ile çözülmemesi gerekiyor. Bu konuda bir başkasına virüsün bulaştırmanın bir hak olduğunu biliyor olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ FEDAKARLIĞI ASLA ÖDENMEZ”

  

Bu dönemde bütün sağlıkçılarımız ve sağlık çalışanlarının yoğun özveri ve fedakarlık içinde bulunduğunu ifade eden Bakan Koca, şunları söyledi:

“İzinleri olmadı, evlerine gerektiğinde gidemediler. Bunun karşılığını bir ödeme ile yapmanın bir karşılık olarak görünmenin yeterli olmayacağını düşünüyorum. Ama buna rağmen imkanlar ölçüsünde aile hekimlerimiz bu süreçte özellikle filyasyon dahil olmak üzere yoğun bir gayret içinde oldular. Biz filyasyon çalışmalarında devrede olan pratisyen hekimlerimiz, sağlık çalışanı, diş hekimlerimiz olmak üzere bir çalışma yapıldı bugün veya yarın yayınlanır. Filyasyonda olan sağlık çalışanlarımıza ek ödeme yapıyor olacağız. Ayrıca aile hekimlerimiz içinde yine benzer şekilde salgın dönemindeki korona virüslü hastalarla ilgili yaklaşımları bir çerçeve ile düzenlenerek ek ödeme getirilmiş olduk”

 

LÜTFEN BU LİNKİMİZİ TIKLAYARAK YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.