Fed faiz kararının ardından dikkat çeken dolar ve altın uyarısı!

Fed faiz kararının ardından dikkat çeken dolar ve altın uyarısı!

Fed faiz kararının açıklanmasının ardından uzman isimlerden dolar ve altın uyarısı yapıldı.

Piyasaların merakla beklediği Fed faiz kararı açıklandı. Fed, politika faizinde 50 baz puan artışa gitti ve yüzde 0,75-1.00 aralığına yükseltti. Faizleri piyasa beklentilerine uygun bir şekilde artıran Fed, bilanço daraltmaya da Haziran ayında başlanacağını duyurdu. Peki dolar ve altında son durum ne?

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı:

 

"Uzun bir aradan sonra Amerika'da faiz oranları 0,75-1 aralığına geçmiş oldu. Aslında 50 puan baz artışı piyasaların beklentisindeydi. Son 20 günlük dönemde piyasalar bu artışı fiyatlamıştı. Aynı zamanda faizin Amerika'da yeniden pozitife dönmesi gelecek ve beklentiler için önemli olduğu kadar verilen mesajların boyutu da bundan sonraki süreci açık olarak ortaya koymaktadır.

Özellikle Rusya- Ukrayna savaşının etkisi diğer taraftan pandemi süreci ile birlikte Amerika ve Avrupa'da Çin'de yüksek enflasyon rakamlarını görmüş olması piyasaları 50 baz puanlık faiz artışı beklentisine iten en önemli sebeptir. Bu sebepler doğrultusunda Fed faizi artırdı.

ABD'de hala talebin canlı olması diğer taraftan büyümeye dönük beklentilerin Avrupa'ya ve diğer piyasalara göre yüksek olması Fed'in elinin daha güçlü olduğunu göstermektedir. Yani bundan sonraki süreçte Fed faiz artışlarına devam edecektir.

Burada da en belirleyici unsurun enflasyon rakamları olduğu anlaşılmaktadır. Zaten enflasyonda 8,5'lu seviyelerin aşılması gıda enerji fiyatları ile ilgili oldukça yüksek tutması Amerika'da enflasyonun kalıcı olduğunu göstermektedir. Son 6 aylık dönemde Fed varlık alımlarını da çok hızlı bir şekilde azaltmıştır. Önümüzdeki dönemde Fed bilanço daraltmaya da başlayacaktır. Çünkü verilen mesajda Fed'in Haziran ayından itibaren bilanço daraltacağı anlaşılmaktadır.

 

ALTIN VE DOLARDA SON DURUM

 

Diğer taraftan Fed'in alacağı bu kararlara Avrupa Merkez bankasının Çin'in İngiltere ve Japonya gibi ülkelerin ne tepki vereceği önem arz etmektedir. Faiz artışlarının bu hızda devam etmesi öncelikle Dolar endeksini daha üst seviyelere taşıyacak bir unsurdur. Dolar endeksini 107'li seviyelere çıkarma olasılığı yüksektir. Son 6 aylık dönemden bu yana dolar yüksek 107'li seviyelere gelirse, önemli para birimler karşısında yüzde 16 oranında değer kazanması anlamını taşımaktadır.

Diğer taraftan faizlerin bir diğer etkilediği nokta ise altındır. Faiz beklentisi zaten altın fiyatlarını geri çekmişti. Artış gerçekleştikten sonra altının Ons'u 1870 dolara yükseldi. Çünkü altın fiyatlarının belirlenmesinde doların etkisi kadar küresel etkiler de büyük. Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesi ve risk taşıyor olması daha aşağı seviyelere gevşemesini engellemektedir. ABD bu kadar yüksek oranda faiz artırmasına rağmen altın fiyatlarının geri çekilmesini küresel güçler engellemektedir. Şunu da unutmamak lazım küresel risklerdeki azalma, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırmasına devam etmesi altın fiyatlarının geri çekilmesine sebep olacaktır."

 

"FED, ENFLASYONLA UYGUN BİR ZEMİNDE MÜCADELEYE KARAR VERMİŞ GÖRÜNÜYOR"

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Enver Erkan ise şu ifadeleri kullandı:

 

"Fed’in faiz standardı artık eskisi gibi 25 bps değil, 50 bps olarak oluşmuş durumda. Fed vadeli fonları ise Haziran ayında bir sonraki toplantısında FOMC'nin 50 bps’lik dizi faiz artışlarına devam edeceğini baz senaryo olarak gösteriyorlar. Eğer 75 bps oranına geçilecek olursa, bu 1994’ten sonraki en yüksek kalibreli artış olacak ve sarsıntı etkisi muhtemelen küresel ekonomi de stagflasyona doğru giderken daha derin olacaktır. Powell açıklamalarında da en çok öne çıkan cümle; “75 bps FOMC’nin aktif olarak dikkate aldığı bir şey değildir”. CME Fedwatch ve Bloomberg terminalinde görüntülenen Fed vadeli fonları şu anda 14 Aralık toplantısı itibariyle Fed’in faizleri 200 bps daha artacağını fiyatlıyorlar. Şu anda fonlama üst bandının %1’e çıkartıldığı düşünülecek olursa, bu yılsonunda %3 fonlama oranına ulaşılacağı anlamına geliyor.

Bu nedenle Fed, enflasyonla uygun bir zeminde mücadeleye karar vermiş görünüyor. Bu haliyle de aşırı şahin bir görüntü sergilememekle beraber, piyasanın uygun gördüğü bir hızı benimseyecek görünüyor. Diğer taraftan, Fed yıl sonuna kadar nötr olarak görülen faiz oranı olan %2,5’a hızla ulaşmış olacak. Bir dizi faiz artırımına ilişkin piyasa beklentileri, şimdiden borçlanma maliyetlerini artırdı ve konut piyasası gibi faiz oranına duyarlı sektörlerde talebi kısıtlamaya başladı. Gösterge 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi ise, bu hafta 2018'den bu yana ilk kez %3'e yükseldi. Diğer yandan, artan enflasyonla beraber çok yoğun şekilde izlenen işgücü piyasası göstergelerindeki güce önemli atıf yapılmaktadır. ABD'de Mart ayında işsizlik oranı, pandemi öncesi seviyesinin hemen üzerinde %3,6 oldu. Nisan ayı rakamları Cuma günü açıklanacak.

 

"FAİZ ARTIRIMLARINDAN GERİ ADIM ATMASI İÇİN BİR NEDEN GÖRÜNMÜYOR"

 

Sonuç olarak; Fed’e ilişkin beklentilerin çok şahin görüntü nedeniyle arttığı bir ortamda ateşe benzin dökmeyen ve ana doğrultunun da devam edeceğini gösteren dengeli bir plan sunulmuştur. Terminal orana ilişkin beklentiler ise aşağı çekilmiş değil, sadece Fed öngörülenden daha yüksek bir hızı şu anda masaya getirmedi. Beklentiler kademeli şekilde oluşuyor, ve bilanço değerlendirme aralıklarında da Fed planlarında revizyon yapabilir elbette. Küresel stagflasyon çok büyük bir risk ve Fed’in piyasadan para çekmesi, sıcak para ekonomilerinin yeni likidite kompozisyonuna aşırı duyarlılık göstermesine neden olacaktır. ABD ekonomisi ise, oluşan yeni faiz standardizasyonunu benimseyeceği için Fed’in faiz artırımlarından geri adım atması için bir neden görünmüyor."

 

Dolar/TL saat 22.00 sıralarında 14.73 TL civarında seyrederken, Euro/TL 15.66 lira seviyesinde işlem görüyor.

Ons altın 1888 dolar seviyesinden işlem görürken gram altın 894 lira seviyesinde dalgalanıyor.

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.