FETÖ’cü firari polis 'tanık' oldu: “1 Numara Erdoğan’dı”

FETÖ’cü firari polis 'tanık' oldu: “1 Numara Erdoğan’dı”

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın sanık Reza Zarrab'ın ise “tanık” olarak yargılandığı ABD’deki davada FETÖ firarisi eski komser yardımcısı Hüseyin Korkmaz da tanık olarak çıktı.

FETÖ’CÜ FİRARİ POLİSİ TANIK YAPTILAR

ABD'de Hakan Atilla'nın sanık olarak yargılandığı, Reza Zarrab'ın ise tanık olduğu jürili duruşmanın 9’uncu günü başladı. Tanık Reza Zarrab’ın ifadesi geçen hafta son bulmuştu. 7 gün ifade veren Zarrab’ın ardından bu kez kürsüye yeni tanık, avukat ve eski CIA direktör yardımcısı David Cohen gelmişti. Bugünkü duruşmada ise kürsüde yeni bir tanık var. David Cohen daha sonra ifade vermeye devam edecek. Yeni tanık Joshua Kirschenbaum. ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı FinCen'de (Finansal Suçlar Uygulama Ağı) çalışıyor. Daha önce Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nde (OFAC) çalışmıştı. Kirschenbaum'un çapraz sorgusunun bitmesinin ardından da kürsüye yeni bir tanık geldi. Kürsüye tanık olarak firari FETÖ'cü eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz geldi.

KİRSCHENBAUM TANIK OLARAK DİNLENDİ

Savcı, Kirschenbaum'dan OFAC'a ilişkin bir belgenin doğruluğunu onaylamasını istedi. Sunulan delil, Atilla ile yapılan bir görüşmenin yazılı dökümü. Konu: 2012 tarihli İran Özgürlük ve Koruma Karşıtı Yasa (IFCA). Bu metin, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarıyla ilgili bir nevi yönetmelik. ABD’li gazetesci Adam Klasfeld'in analizi şöyle: “Görünüşe göre savcılar, sorguda, Atilla'nın yaptırımlar hakkında neler bildiğine odaklanmaya çalışıyor. Atilla'nın yaptırım ihlallerine ilişkin ne bildiği - ya da ne bilmediği - muhtemelen ileride daha önemli bir başlık haline gelecek.”

Kirschenbaum: "Sanık, o dönem yeni çıkarılan yaptırımlar kapsamında altın satışına izin verilmediğini biliyordu."

"İran lehine yıllık 4 milyar dolar tutarında bir bakiye"den söz edildi.

Kirschenbaum bunu şöyle açıklıyor: "İran ile Türkiye arasındaki mevcut ticari ilişkin öyle bir duruma gelmişti ki, İran'ın Türkiye'ye ihraç ettiği malların tutarı 4 milyar dolar daha fazlaydı."

Savcının doğrudan sorgusu bitti. Çarpaz sorguya geçildi.

MAHKEME DIŞINDA SAVCILARLA ÖZEL TOPLANTI

Atilla'nın avukatı Rocco da, Kirschenbaum'a doğrudan sorguda sorulan deliller hakkında sorular sordu.

Rocco: Sizin ofisinizden Atilla'nın ofisi veya Halkbank telefonla aranmış, bu görüşmenin kaydı burada.

Kirschenbaum: Arayan tarafın hangisi olduğunu hatırlamıyorum. Kim kimi aradı, hatırlamıyorum.

Soru: Görüşme ne kadar sürdü, hatırlıyor musunuz?

Kirschenbaum: Birkaç dakikadan biraz fazla, ama saatlerce sürmedi.

Kirschenbaum, görüşmenin 20 dakika mı yoksa bir saate yakın mı sürdüğünü hatırlamadı.

Rocco, Kirschenbaum'a, savcılarla yaptığı toplantıları sordu. Kirschenbaum'un ifadesine göre toplantı bir aydan kısa bir süre önce FinCen ofisinde yapıldı; yani Kirschenbaum ve savcılar, mahkeme dışında görüştüler.

Çapraz sorgu bitti. Tanık kürsüden ayrıldı. Bir sonraki tanık geldi.

FİRARİ FETÖCÜ POLİS ERDOĞAN’I HEDEF ALDI

Kürsüye tanık olarak firari FETÖ'cü eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz geldi.

Eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz, "Emniyet teşkilatında komiser yardımcısıydım ve bir süre de danışman olarak görev yaptım" dedi. Tanık Korkmaz daha önce Türkiye'de yaşadığını ancak artık ABD'ye yerleştiğini söyledi. Geçmişte İstanbul'da ve Hakkari'de görev yaptığını ifade etti.

Tanık Korkmaz: Bu soruşturmayı yürüten ekibin başındaydım. Reza Zarrab'ın lideri olduğu örgüt hakkında soruşturma yürütüyordum; bu örgütün çatısı altında üç grup daha olduğunu tespit etmiştik.

Diğer bir gruba ilişkin olarak Kormaz, "Zafer Çağlayan ve Süleyman Aslan'ın (o grubun) lideri olduğunu anlamıştık" dedi. Korkmaz, ikinci grubun başında Muammer Güler'in olduğunu söyledi. Korkmaz, üçüncü grubun başında ise bir başka ismin olduğunu belirtti.

Eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz soruşturmada "1 Numara" dedikleri kişinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu iddia etti.

Savcı, Erdoğan'ın hangi görevde olduğunu sordu.

Korkmaz, Erdoğan'ın o dönem başbakan olduğunu söyledi. Korkmaz, polis memuru olarak aldığı eğitimden söz etti. Yaklaşık 360 kişiden oluşan bir sınıftan mezun olduktan sonra, İstanbul'da Mali Suçlarla Mücadele Şubesinde çalışmaya başladığını anlattı.

RÜŞVET VE EVRAKTA SAHTECİLİK

Soru: Sizin emrinizde yaklaşık kaç polis memuru çalışıyordu?

Korkmaz: Ayrıldığım sırada 8 tane vardı. Soruşturma ilk başladığında, Reza Zarrab ve örgütün çekirdeği olan örgüt hakkında bir soruşturmaydı. Başlangıçta, soruşturma kapsamında işlemler kaçakçılık, kara para aklama ve bu suçların organize suç birimi halinde işlenmesiydi.

Savcı, "Ne kaçakçılığı?" diye sordu. Tanık Korkmaz "altın" diye yanıt verdi.

Tanık Korkmaz’in ifadesine göre soruşturma ekibinin diğer üyeleri de, Zarrab'ı magazin sayfalarından ve eğlence haberlerinden tanıdığını söyledi. Kendisi ise ilgilenmediği için bu haberleri okumadığını belirtti. Korkmaz ifadesine göre soruşturma nihayetinde, rüşvet ve evrakta sahtecilik iddialarına kadar uzandı. Bunun sonucunda soruşturmanın hedefindeki kişilerin listesi de genişledi. Soruşturma kapsamındaki diğer isimler arasında Süleyman Aslan, Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan ve başkalarının bulunduğunu ifade etti.

FETÖ’CÜ POLİS: “ATİLLA RÜŞVET KABUL ETMEDİ”

Tanık Korkmaz'a göre, soruşturmada zamanla Barış Güler ve başkaları da şüpheliler arasına girdi. Korkmaz "Vaktim olsaydı muhtemelen daha fazla isim eklerdim" diyor. Halkbank'ta birçok kişiden şüphelendiklerini ancak Hakan Atilla'nın hiçbir zaman rüşvet kabul etmediğini söyledi.

Korkmaz, ekibinin ne tür soruşturma teknikleri kullandığını anlattı. Bu tekniklerden bazıları: "Teknik araçlarla takip. Fiziksel olarak takip. Güvenlik kamerası görüntüleri. E-postaların incelenmesi. Kurumlar aracılığıyla elde edilen belgeler. Denetçi ve uzman raporları."

Korkmaz, Reza Zarrab'dan ve Zarrab'ın "Gana'dan sahte evrakla getirdiği 1.5 ton altından" bahsetti. Korkmaz, Aralık 2013'te Süleyman Aslan'ın evinde ayakkabı kutularında bulunan ve Reza Zarrab'ın gönderdiği paralara ait olan fotoğrafı doğruladığını söyledi. Savunma itiraz etti. Yargıç Berman itirazı reddetti. Korkmaz, fotoğrafı kastederek "Bunu, yapılan operasyonda elde ettik" dedi.

Tanık Korkmaz, “Onlara, Süleyman Aslan'ın evinde, ayakkabı kutularında veya başka şekilde saklanan büyük miktarda para olabileceğini bildirmiştim” dedi. Korkmaz, söz konusu aramada neler ele geçirildiğini anlattı.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.