Firavunun haremindeki kesik bacaklı kadın heykelleri

Firavunun haremindeki kesik bacaklı kadın heykelleri

Bu soylu mezarların içindeki buluntular arasında en ilginç olanları ise ölünün cinsel isteklerini yerine getirecek çok iri kalçalı çıplak kadın heykelcikleridir.

Antik çağın en büyük medeniyetlerden biri olan Mısır’da firavun ve soyluların mezarları Teb yöresindeki vadilerde, kayalık tepelerin içine yapılmıştır. Krallar Vadisi, yaklaşık olarak 1x 3km ölçülerinde, Deir El- Bahri olarak bilinen iki vadinin kesiştiği yerdir.

Sonsuzluk Evi

Mezar odalarında; ölülerin sarı yüzlerini boyamak için boya çanakları, peruklar, savaş arabaları, mumyalanmış koyun butları; yiyecekler, heykeller, ölülerin çıktığı mahkemede etkili olabilecek “kalp skarbeleri”, elbiseler, kürekler ve sandallar gibi çeşitli eşyalar yer almaktaydı.

634637292461184750634637292737654750.jpg

Bu eserler, mumya ayinlerden sonra, son bölümdeki lahdin içine konuyordu. Firavunlar, tüm mal varlığı ve öbür dünyada ihtiyaç duyacağı tüm eşyaları ile birlikte sonsuz yolculuğa uğurlanıyor ve mezar kapatılıyordu. Firavun beklenenden önce ölürse, onu başkası için hazırlanan bir mezara gömüyorlardı. Ölünün, hayatında sahip olduğu her şeyi “Sonsuzluk Evi”nde bulunuyordu.

Firavunun Haremindeki Kesik Bacaklı Kadın Heykelleri

Bu soylu mezarların içindeki buluntular arasında en ilginç olanları ise ölünün cinsel isteklerini yerine getirecek çok iri kalçalı çıplak kadın heykelcikleridir. Yani ölülerin yaşarken olduğu gibi öldükten sonra da cinsel yaşamları düşünülmüş ve mezarlarında onlar için ayrıca bir harem de hazırlanıyordu. Hatta tutkuların rahatlarını bozmaması, ölüyü terk etmemeleri, cenaze odasından kaçmamaları için söz konusu kadın heykellerinin bacakları kesilerek konuluyordu. Yani erkek cinsel arzusunu da, kıskançlığını da şiddet duygusunu da öbür dünyaya beraberinde götürüyordu.

Dr. Binnur Çelebi

Yararlanılan Kaynak: Mısır'ın Ölüler Kitabı, Neden Yayınları, (Çev. Selim Yeniçeri) , İstanbul, 2010.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.