Flaş gelişme! FED 11 yıl sonra  faiz düşürdü

Flaş gelişme! FED 11 yıl sonra faiz düşürdü

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranını 0.25 puan indirdi.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) beklenen faiz kararını açıkladı. Fed faizleri 25 baz puan düşürerek yüzde 2.00-2.25 bandına çekti. Böylece Fed, 11 yıl sonra ilk defa faiz indirmiş oldu. Fed gerektiğinde faizleri artırabileceği mesajını da verdi.

Fed faiz indirimine, ülkede enflasyonun artmamasını ve küresel ekonomik durgunluğu gerekçe olarak gösterdi.

ABD Merkez Bankası(Fed), faiz oranlarını beklendiği gibi 10 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirimine gitti ve faiz oranlarını 25 baz puan indirdi.

FOMC toplantısı ardından yapılan açıklamaya göre, minimum faiz oranı yüzde 2,25’den yüzde 2,00’ye, maksimum faiz oranı yüzde 2,50’den yüzde 2,25’e çekilmiş oldu.

Fed iskonto faiz oranını da aynı seviyede indirdi ve yüzde 3,00’ten yüzde 2,75’e getirdi. Bankaların Fed’de tuttuğu ekstra rezerv için uygulanan faiz oranı yüzde 2,35’den yüzde 2,10’a geldi. Fed’in faiz kararı oy birliği ile değil, 2’ye karşı 8 oy çokluğu ile alındı.

Fed’in faizleri açıkladığı ‘Federal Açık Piyasa Komitesi’ raporunun detaylarına bakıldığında Fed önümüzdeki dönemde de faiz indirimleri yapabileceğinin işaretlerini veriyor.

KARAR TRUMP’I MEMNUN ETMEYECEK

ABD Başkanı Donald Trump, Fed’den en az 50 puanlık bir faiz indirimi bekliyordu. Trump’ın bankanın bu kararına karşı sert bir açıklama yapması bekleniyor.

Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararının ardından açıklamalarda bulunuyor. İşte Powell’ın açıklamalarından bazı başlıklar:

Küresel anlamda ekonomide zayıflamalar var. Amerikan halkının çıkarları için adımlar atıyoruz. Bilanço daraltılması sonlandırıldı. Bugünkü faiz indiriminin sonuçları olacaktır.

Küresel belirsizlik şirketlerin harcama yapmasında daha dikkatli olmasına neden oluyor.

Kısa vadede ABD’de enflasyonun düşüşü devam ediyor. Zaman içinde enflasyonun yüzde 2’ye gelmesini bekliyoruz.

FED’in faiz kararından sonra dolarda durum ne oldu?

Fed'in faizleri 11 yıl sonra 25 baz puan düşürmesinin ardından dolar/TL'de yukarı doğru hareketlenme gözlendi. 5,52 civarında seyreden dolar/TL 5.55'in üzerine çıktı.

31.07.2019 saat 22.00 itibariyle Dolar/TL 5.62 civarında seyretmektedir.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.