Geldiği gibi mi gidecek?

Geldiği gibi mi gidecek?

Ankara'da yaşanan çekişmeli seçim süreci başkentli seçmen için ilk değil. Yıl 1994... Bugün CHP'nin yaptığının aynısını Gökçek yapmıştı.

CHP’nin Ankara’daki seçim sonuçlarına itirazı halen Türkiye’nin ana gündem maddesi.


Seçimin tam sonuçları kimse tarafından bilinmiyor. Hem AK Parti hem de CHP sayımlarda hatalar olduğu gerekçesiyl YSK'ya başvurdu. CHP'nin adayı Mansur Yavaş seçimi kazanacağından emin konuşurken, AK Parti'nin adayı Melih Gökçek itirazların sonucu değiştirmeyeceği hatta AK Parti'nin oy oranında ciddi bir artış yatacağı görüşünde.

Yaşanan çekişmeli seçim süreci Ankara için ilk değil.

AK Parti'li Melih Gökçek yıllar önce Refah Partisi'nden Ankara adayıyken seçim sonuçlarına itiraz etmiş. Yeniden yapılan sayımlar sonucunda da belediye başkanı ilan edilmişti.

ANKARA’DA SHP-REFAH MÜCADELESİ

Yıl 1994. 27 Mart Yerel Seçimleri’nde sonuçlar ilk açıklandığında SHP’nin Ankara adayı Korel Görmen ipi göğüslemişti. Bundan 20 yıl önce yapılan o seçimde Refah Partisi’nden aday olan Melih Gökçek, 2. oldu. Ardından sonuçlara itiraz etti.

YSK ‘KAZANAN SHP’ DEDİ AMA…

SHP’li Korel Görmen seçim zaferini kutluyordu ama oylar yeniden sayıldı. 2. günün sonunda seçimin galibi değişti. Gökçek’in oy oranı yüzde 21.7 olarak açıklandı. SHP’li Görmen oylardan yüzde 21.38′ini alabilmişti. Aradaki fark binde 9′du.

POLİS O ZAMAN DA EYLEMCİLERE MÜDAHALE ETTİ

Seçimin galibi değişince başkentte gerilim daha da arttı. O gün de tıpkı dün YSK önünde yaşananlar gibi polis müdahalesi vardı. YSK seçimin galibini ilan edince çalınan sandıklar, yakılan ve tahrip edilen oy iddiaları da sonucu değiştirmedi. 1994 seçimlerinde 393 bin 579 oy alan Gökçek’e karşı, rakibi 387 bin 189 oyda kaldı. O dönem Refah Partisi milletvekili de olan Melih Gökçek sadece 6 bin 390 oy farkla başkan seçilmiş oldu ve halen aynı görevi sürdürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.