Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı'ndan şok itiraf: Gülen ve Eygi elemanımızdı

Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı'ndan şok itiraf: Gülen ve Eygi elemanımızdı

Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Pekin, uzun süre tartışılacak bir itirafta bulundu.

İstihbarat Dairesi eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in ve Mehmet Şevket Eygi’nin Genelkurmay’da görev aldıklarını ifade etti.

Mehmet Şevket Eygi ve 15 Temmuz hain darbe girişiminin baş sorumlusu Fetullah Gülen’in 1959 yılında Özel Harp Dairesi görev aldığı ileri sürüldü.

Milliyet yazarı Tunca Bengin bugünkü köşesinde Emekli Korgeneral Pekin’in bir televizyon programında yaptığı açıklamaları kaleme aldı.

FETÖ terör örgütünün 1950-60 yıllarında devletin organlarına sızmaya başladığını söyleyen yazar Bengin, Korgeneral Pekin’in katıldığı bir programda kullandığı ‘Gülen ve Şevket Eygi gibi isimler 1959 yılında Özel Harp Dairesi içinde görevlendirildi. Görevleri, Yeşil Kuşak projesi çerçevesinde komünizmle mücadele faaliyetleriydi. 12 Eylül’den sonra yakalanan Gülen’in serbest bırakılması için Genelkurmay Başkanı aradı ve serbest bırakıldı’ sözlerini köşesine taşıdı.

Saray'dan Ali Koç'a sert mesaj: FETÖ bile yapamadı

TV programında yaptığı açıklamaların ardından Pekin’i aradıklarını söyleyen Bengin,  yazısına şöyle devam etti:

“Bu adamlar kanaat önderleri olduğu için ister istemez böyle bir teşkilat gözardı edemez bunları. Mutlaka içine alması lazım. Önemli olan teşkilatlanan bu kişilerin kontrolü. Yani devletin bunları kontrol etmesi gerekiyor. Çünkü bu güçlendikten sonra yavaş yavaş ABD’nin kontrolüne geçmiş bir adam. Tabii ABD istihbaratı da böylesine önemli bir örgütü bırakmak istemez.’

Mansur Yavaş'tan gece yarısı mesajı

Fetullah Gülen Özel Harp Dairesi’nin adamıydı yani?

Evet. Özel Harp Dairesi’ne bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu’nun elemanıydı. Eleman muvazzaf subay gibi daimi görevli değil. Bunlar ismen kaydedilmiş gerektiğinde kullanılmak üzere adamlar. Yerleri, hareket tarzları belli ve bütün bunlara bir takım kolaylıklar sağlanmış, bir takım haklar tanımışlar. Siyasiyse desteklenmiş, tüccarsa ihalede, kredi verilmede kolaylık sağlanmış ya da kanaat önderiyse bunların faaliyetlerine müsaade edilmiş falan gibi. Hatta 1980 yılında İzmir’de Sıkıyönetim Komutanı amiral Fetullah Gülen’i tutukluyor fakat daha sonra serbest bırakıyor.

Neden tutuklanıyor?

Sıkıyönetim kararlarına aykırı faaliyette bulunuyor diye. Çünkü arananlar listesinde ismi var. Büyük ihtimalle şikayet olmuştur. O zamanlar ben yüzbaşı olarak Bursa-İznik’te görevliydim. Orayla ilgili de bir sürü şikayet vardı. Yani bu Fetullahçıların insanları etkilediği, gemi azıya aldığı gibi şikayetler vardı. Ama bu şikayetlerin üzerini örttüler. Çünkü o zamanlar kullanıyorlardı bu adamları. Onun için herhangi bir şey söylemediler üzerine gitmediler.

Bahçeli Mersin'de ısrarlı! Ankara pazarlıkları

Nasıl serbest bırakılıyor?

Fetullah Gülen’i bıraktırmak için önce Deniz Kuvvetleri Komutanı arıyor sonra Kara Kuvvetleri Komutanı telefon ediyor. En son Kenan Paşa’nın telefonundan sonra serbest bırakılıyor.

ABD’nin telkini de olabilir mi?

O da olabilir. Fetullah o zaman ABD’nin kontrolüne geçmiş ve telkin bir şekilde ABD büyükelçiliğinden olabilir tabii... Doğrudan Kenan Paşa’ya mı söylerler? Sanmıyorum belki de etrafındaki kişilere söylemişlerdir, onlar etkilemiş olabilir. Çünkü bir kanaat önderinin o zaman için önemi çok fazla. Özellikle 12 Eylül’ün belli bir aşamasından sonra, partilerin kapatılması ve alınan tedbirlerle ilgili Türkiye’de büyük bir tepki oluşmuştu. O tepkiyi azaltmak için de bunlar kullanılmış... Daha sonra gelenler de oy kaygısıyla kullanmışlar. Fetullah’ın bu kadar çok devlet içine sızmasının nedenlerinden bir tanesi her iktidar döneminde kullanılmaya elverişli olması ve her iktidar döneminde kullanıldığı içinde devlette çok kritik yerleri kapmasından kaynaklanıyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.