Göbeklitepe'de Türk kimliği Anadolu'nun tarihini yeniden yazdıracak tarihi keşif

Göbeklitepe'de Türk kimliği Anadolu'nun tarihini yeniden yazdıracak tarihi keşif

Göbekli Tepe, medeniyetin başlangıcını daha önce tahmin ettiğimizden daha da geriye çeken çok eski ve önemli bir bölgedir.

Göbekli Tepe, medeniyetin başlangıcını daha önce tahmin ettiğimizden daha da geriye çeken çok eski ve önemli bir bölgedir. Neolitik alandaki her tapınak, sütun ve gravür kazıldıkça, insanlık tarihi yeniden yazılmakta ve tarih öncesi kültürlerin sembol ve mesajları ortaya çıkarılmaktadır.

Daha önceki araştırmalardan anlaşıldığı gibi, Göbekli Tepe, Neolitik şamanların kontrolünde bir ritüel merkezi olarak kullanılmıştır. Kazıların başında bulunan Klaus Schmidt, Göbekli Tepe'nin bir zamanlar bölgenin ritüel merkezi olduğunu açıkça belirtti. Schmidt’e göre, bugünün Güney’inde bulunan Göbekli Tepe tapınaklarında şaman ritüelleri yapıldı.

Andrew Collins gibi bazı araştırmacılar, Göbekli Tepe'deki astronomi ve kozmoloji ile ilgili olası şamanizmden de bahseder. Konuya şamanizmden bildiğimiz kutup yıldızı inancı ile yaklaşıyor. Kutup yıldızı şamanlara göre tüm evrenin yaratma noktasıdır. Bugün Asya'da, Türk, Moğol ve Tungus şamanları hala gök tanrısı Tengri Ülgen'in kutup yıldızı Polaris'teki tahtı yükselttiğine inanıyor.

gobeklitepe-siyasetcafe-haber.jpg

Göbekli Tepe sadece şamanların ritüel merkezi değil, aynı zamanda öğrenci şamanların başlangıç ​​merkezi idi. Pillar-2 yakından incelendiğinde vincin bükülmüş ayaklarını açıkça görüyoruz. Bu temelde, Schmidt bu kuşun gövdesinin vinç formuna dönüşen insanı temsil edebileceğini açıklar. Daha sonra Schmidt, bu fenomenin şamanizm kavramıyla ilgili olduğunu öne sürüyor.

Güç hayvanları, şamanın koruyucu ruhları olarak bilinir. Şamanların gözünde tüm hayvanlar şamanik uygulamanın öğeleridir. Ruh şamanı hastalıklardan ve malignitelerden korur. O ruhu kazanan şaman artık hastalıkları iyileştirmez ve peygamberlik eder. Güç hayvanları şamanın “değişimli bir egosu” dur. Şamanlar, güç hayvanlarını taklit eder ve ayin sırasında onlarla birleşir. Şamanlar, diğer yolcular olduğu gibi, güç hayvanlarıyla gökyüzüne - ve karada tersi - yükselirler.

Sibirya şamanlarının ayı, kurt, tavşan ve baykuş gibi güç hayvanları vardır; Yakut şamanlarının çoğunda boğa, kartal ve ayı var. Önceden adlandırılmış hayvanlar, Göbekli Tepe sütunlarına oyulmuş bulunan hayvanlara oldukça benzer.

gobeklitepe-siyasetcafe.jpg

Boğa, tilki ve vincin olduğuna inanılanın alçak kabartmalarıyla, Ek A'dan (Kat III) Direk 2. Gobekli Tepe, Urfa. ( CC BY-SA 3.0 )

Belki bu hayvanlar gelecekteki gök takımyıldızları olurdu.

Ayrıca, Şamanizmle bağlantı kurabileceğimiz Göbekli Tepe'de bir totem direği bulundu. Totemizm, insan ve hayvanlar arasındaki bağlantının inancına dayanır.

Şamanik Gözlemevi

Öyleyse, Göbekli Tepe'nin sembollerinin bir zamanlar astronomi veya kozmoloji ile ilgili olan şamanların sembolleri olabileceğini hayal edebilir miyiz. Göbekli Tepe şamanlar için eski bir gözlemevi miydi?

Bazı bilim adamları (BG Sidharth, Giuglio Magli ve A. De Lorenzis) ve araştırmacılar (Joe Plegge, Andrew Collins) Göbekli Tepe'nin göksel bir gözlemevi olarak kullanıldığını belirtmektedir. Göbekli Tepe Muhafaza B'nin, önemli yıldızların veya takımyıldızların doğumunu gözlemleyebileceği bir tür “ilaç çarkı” olduğu da iddia ediliyor.

gobeklitepe-harita-siyasetcafe.jpg

Tıp tekerlekleri astronomik cisimleri gözlemlememizi sağlayan dairesel taş desenleridir. Bu siteler manevi, törensel ve astronomik öneme sahip olarak yaratılmış gibi görünüyor. Bazı siteler, 4.500 yıldan daha eski olan eskidir. 1997 yılında, Yüksek İrtifa Gözlemevi'nden John Eddy adlı bir astronom, tekerleklerin bazılarının astronomik hizalanmalara sahip olduğunu öne sürdü. Eddy, bazı tekerleklerin yılın belirli zamanlarında belirli yıldızlara işaret ettiğini ve yılın gündönleri gibi belirli günlerini işaret ettiğini söyledi.

Sembolik Mimari

Göbekli Tepe direkleri ağırlıklı olarak T şeklindedir. New Mexico'da, Hopi tapınaklarından birinde, Tau denilen T şeklinde pencereler de vardır. Ayrıca, Mayaların Palenque Tapınağı'nda Tau şeklinde pencereler vardır. Ayrıca, Masau'u adlı Hopi yeryüzü tanrısı Tau şeklindedir. Yerli Amerikan kültürlerinde, Tau dünyaya bağlı ruhları sembolize eder. Gördüğümüz gibi, Yerli Amerikalıların Tau olarak çizilen petrogliflerinden bazıları ruhsal geçitleri sembolize ediyor. “Hayat Ağacı”, bu kültürlerde Tau'yu temsil eder.

temsil-eder-gobeklitepe-siyasetcaf.jpg

Göbeklitepe tapınaklarında iki merkezi sütun vardır. Bu iki sütunu “İkili Kutsallık” olarak tanımlayıp tanımlamamamız gerektiği sorusu vardır, çünkü onların “göksel ebeveynler” ve “erkek ve kadın ilkeleri” olmaları gerekir. Benim düşünceme göre, Göbekli Tepe tapınaklarının baş rahipleri veya baş şamanları içindi. Sümer mitolojisinde, güneş tanrısı Utu, bir kapıyı sembolize eden iki sütun arasında durur; ve semboller gökyüzü ve dünyadır. Yunan mitolojisinde, Herkül'ün iki ayağı bilinmeyene olan geçidi korur.

gecidi-korur-gobeklitepe-siyasetcafe.jpg

Hayvan motiflerinin yanı sıra Göbekli Tepe tapınaklarının sütunları üzerinde gizemli semboller görüyoruz. “Pırlanta benzeri”, “H benzeri” ve “I benzeri” sembolü, “üç sepet” sembolü ve “yedi kuş” sembolü.

ELMAS

elmas-siyasetcafe.jpg

Göbekli Tepe'de “elmas benzeri” sembolü görmek ilginç. Bu, Enclosure H sütununda daha yakın zamanda keşfedilen yeni bir bulgu. Bu işaret, Amerikan yerlilerinin “tıp adamı” sembolüne çok benziyor. Bir tıp adamı ya da şamanın büyülü ruhsal iyileşme gücüne sahip olduğuna ve geleceğe dönük öngörüleceğine inanılıyordu. Sembolün dış çizgileri, fiziksel dünyanın evreninin dört köşesini temsil eder: Kuzey, Güney, Doğu ve Batı. İç çizgiler tıp insanının bildiği ruh dünyasını temsil eder. Merkez daire, tıp insanının gözünü ve onun manevi vizyonunu temsil eder. 

Görüldüğü üzere şamanın tıp adamı sembolü Göbekli Tepe sütunlarında bulunmaktadır. Bu işaretin hemen üstünde biri iki yılan görebiliyor, aralarında bir yumurta var. Belki bu sahne kozmik yumurtayı (veya güneş diskini) ve onun koruyucularını ifade eder. Hindu kozmolojisinde yumurta, içinde yaşadığımız evrenin kaynağıdır. Belki de iki yılan evrenin enerjilerini veya güneş ışığını temsil eder. Bu sahnede bir şamanın yeniden doğuşu tasvir edilmiş olabilir. Bunun Göbekli Tepe ritüel merkezindeki şamanî gerçeğin doğrudan kanıtlarından biridir.

YEDİ KUŞ

yedikus-gobeklitepe-siyasetcafe.jpg

Yine Ek D'de “yedi kuş” sembolü görüyoruz. Yedi sayısı “Göksel Uyum” işareti olarak değerlendirilebilir. Pueblo Yerlilerine göre, insanın Kozmik Uyumunu sembolize eder. Dogons yedi numarayı karşıtların, dualizmin çözülmesinin, dolayısıyla bir birlik ve mükemmellik sembolü olarak görüyor. Mısırlılar için, aynı zamanda sonsuz yaşamı temsil eden dinamik bir mükemmellik olan tüm döngüsü sembolize ediyor. Mısır inanışlarında güneş tanrısı yedi ruh içeriyordu. Türk şamanizminde yeryüzü yedi kattan oluşur. Kurban ve kozmik şamanizm ağacının yedi dalı da başka bir gerçektir. Astronomik düşüncede, yedi kuş, Kuzey'in Büyük Kepçesinin yedi yıldızını sembolize edebilir (Sütun-18'in alt kısmındaki yedi kuş, kuzey-güney yönüne bakar).

Güneş, Ay, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn gibi dünyadan çıplak gözle görülebilen yedi gezegeni de düşünmeliyiz. “Yedi kuşun” bu gizemli kavramlardan birini veya daha fazlasını sembolize ediyor.

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.