TARİHTEN BİLE ESKİ GÖBEKLİTEPE İŞTE TÜM BİLİNMEYENLER

TARİHTEN BİLE ESKİ GÖBEKLİTEPE İŞTE TÜM BİLİNMEYENLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında  2019'un 'Göbeklitepe Yılı' olacağını açıkladı. Peki Göbeklitepe nerededir? Özelliği Nedir? İşte Göbeklitepe'ye dair tüm bilinmeyenler;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında  2019'un 'Göbeklitepe Yılı' olacağını açıkladı.

Peki Göbeklitepe nerededir? Özelliği Nedir? İşte Göbeklitepe'ye dair tüm bilinmeyenler;

Şanlıurfa’nın 15 kilometre kuzeydoğusunda, il merkezinin Örencik köyü yakınlarında bulunan Göbeklitepe, insanlık tarihinin en önemli merkezlerinden biri olarak kabul edilir.

gobeklitepe-1-siyasetcafe.jpg

1995 yılında Alman arkeolog Klaus Schmidt’in öncülüğünde başlanan kazılar sonucu ortaya çıkartılan Göbeklitepe, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.

Urfa’nın insanlık tarihine armağan ettiği en eski en etkileyici yapıtı Göbeklitepe, İngilizlerin Hedgestone’undan 7 bin yıl, piramitlerden 8 bin yıl, Machu Picchu’dan 11 bin yıl daha eski. Tarihin sıfır noktası olarak kabul ediliyor.

 

 

'ADEM İLE HAVVA'NIN KOVULDUĞU YER'

Schmidt, 14 bin yıl öncesine ait buluntulardan yola çıkıp Adem ile Havva’nın yasak elma ağacının meyvesinden yiyerek kovuldukları yerin 'Göbeklitepe' olduğunu ileri sürüyor. Schmidt’e göre Göbeklitepe, bir zamanlar çok bereketli bir bölgeydi. Ancak insanlık, çevrenin bozulmasına yol açarak bu “cennet”in yok olmasına sebep oldu. Göbekli Tepe’de bulunan taşlar, M.Ö. 8000’de toprağa gömüldü.

gobeklitepe-1-siyaset-cafe.jpg

GÖBEKLİTEPE'NİN ÖZELLİKLERİ

Göbekli Tepe, çapı 30m. ye ulaşan yuvarlak ve oval planlı, sayışı 20’yi bulan yapılardan oluşur. Bunlardan 6 tanesi kazı sırasında ortaya çıkarılmış, diğerleri jeomanyetik ve georadar yöntemleriyle yapılan ölçümler sonucunda belirlenmiştir. Bu ölçümlerle elde edilen sonuçlar Göbekli Tepe’nin neredeyse 12000 yıl öncesinde insanoğlu tarafından seçilen ve yaratılan büyük bir buluşma merkezi olduğunu, günlük yaşama yönelik mekanlarla değil, törensel amaçlı inşa edilmiş, anıtsal yapılarla kaplı olduğu görüşünü desteklemiştir.

gobeklitepe-4-siyaset-cafe.jpg

Siyasetcafe.com

 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.