Gökbilimciler en küçük yıldızı keşfetti!

Gökbilimciler en küçük yıldızı keşfetti!

Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, şimdiye kadar görülmüş en küçük yıldızı keşfetti.

 Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, şimdiye kadar görülmüş en küçük yıldızı keşfetti. Keşfedilen yıldız Satürn’den biraz geniş, kütlesi ise Trappist 1’e benzer, yarı çapı ise Satürn'den yüzde 30 daha küçük.

 

 

EBLM J0555-57Ab adı verilen yıldız, Dünya’dan 600 ışık yılı uzaklıkta, her 7-8 günde bir, diğer yıldızın yörüngesine giriyor. Araştırmacılar, deneylerinde gerçekte küçük yıldızların, büyük yıldızların önüne geçtiklerini saptadı, daha ileri inceleme yapmak için ise Euler ve Trappist telekopunu kullanıyorlar. Proje araştırmacılarından Cambridge Cavendish Laboratuvarı ve Astronomi Enstitüsü'nün master öğrencisi Alexander Boetticher, “Çiftli sistemde yörüngeye daha geniş bir misafir oturduğunda bu küçük yıldızları, gezegen avlama ekipmanlarıyla görebildik” şeklinde açıklama yaptı. Boetticher, yıldız bulmanın gezegen bulmaktan daha zor olduğunu iddia etti. 
 

“Bizim keşfimiz, yıldızların ne kadar küçük olabileceğini gösteriyor” diye konuşan Boetticher, “Bu yıldız, çok az daha düşük kütle formunda, çekirdeğindeki hidrojenin füzyon reaksiyonu sürekli gerçekleşemez. Yıldızın kahverengi cüce yıldıza dönüşme ihtimali var” dedi.
 

 
 
Uzmanlar, nu denli küçük yıldızların fark edilmesi çok zor olduğu için şimdiye kadar çok azını bulabildi. Bu yüzden onları keşfetmek ve tanımak çok önemli. Projedeki bir diğer araştırmacı Amaury Triaud, “Küçük yıldızlar, dünyaya benzeyen gezegenleri keşfetmemiz için en uygun şartları ve atmosferlerinin uzaktan keşfini sağlıyor” şeklinde konuştu.
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.