Gül, HSYK Yasası'nı onayladı

Gül, HSYK Yasası'nı onayladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çok tartışılan HSYK Yasası'yla ilgili düzenlemeyi "Tartışmalı maddeleri AYM değerlendirmeli" diyerek onayladı. Muhalef ise Cumhurbaşkanı'na tepkili. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, HSYK konusunda Cumhurbaşkanı'nın yetkisini demokrasi ve özgürlük lehine kullanmadığını söyledi. CHP ise, düzenlemeyi AYM'ye götürmek için Resmi Gazete'yi bekliyor. Parti Sözcüsü Haluk Koç, Cumhurbaşkanı'na tepki göstererek "Cumhurbaşkanı basit bir evrak memuru düzeyine inmiştir." dedi. AK Parti'den istifa eden Ertuğrul Günay da, kaygı duyduğunu belirtti.


YENİÇERİ: CUMHURBAŞKANI YETKİSİNİ DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK LEHİNE KULLANMADI

 

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Yeniçeri, 24 Şubat gecesi Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal arasında geçtiği iddia edilen 17/18 Aralık 2013 tarihli telefon konuşmalarının tapelerinin vahim ötesi olduğunu vurguladı. Demokratik bir ülkede en azından soruşturmanın selameti ve etik değerler bakımından konuşmaların muhataplarının istifa etmeleri gerektiğini belirten Yeniçeri, "Elbette dinleme, kayıt etme ve servis etme bağlamında yapılanlar doğru değildir. Bunu yapanlar elbette yargı karşısına çıkarılmalı ve kendilerinden bunun hesabı sorulmalıdır. Ancak bu ayrı bir konu tapelerdeki vahim konuşmalar başka bir konudur. 17 Aralık'ta ayakkabı kutularından dışarıya taşan dolarların bu kez belki yüz katıyla ilgili iddialar vardır. Bu iddialar görmezlikten gelinemez ve takipsiz kalamaz." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün HSYK teklifini onaylamasıyla ilgili bir soruya ise Yeniçeri, "Sayın Cumhurbaşkanı maalesef bu konularda hükümet ile karşı karşıya gelmemek için görevinin demokratik hukuk devleti ve anayasayı korumak olduğunu ikinci plana atmış ve yasa tekliflerini onaylamıştır. Görevini Anayasa Mahkemesi'ne verdiyse kendisinin Anayasa Mahkemesi'ne başvurması lazım. Hala Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin Cumhurbaşkanı gibi değil AKP mensubu gibi hareket ediyor. Ben çözmeyeyim de kim hallederse halletsin diyor." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı'nın yetkisini demokrasi ve özgürlük lehine kullanmadığını dile getiren Yeniçeri, Cumhurbaşkanı'nın bir siyasi beklentisinin olup olmadığına ilişkin ise "Türkiye'de heran herşey mümkün. Hiçbir kimse, hiçbir şeye karşı sigortalı değil." şeklinde konuştu.

HALUK KOÇ: CUMHURBAŞKANI BASİT BİR EVRAK MEMURU DÜZEYİNE İNDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, HSYK yasasını onaylayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sert tepki gösterdi. Koç, "Anayasaya aykırılığı bir çok çevre tarafından açıkça belirtilmesine rağmen, kendi hukukçularının anayasaya aykırılığını açıkça ifade etmelerine rağmen bu teklifi maalesef onaylamıştır. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bugün düştüğü durum noterlik ile falan açıklanacak bir durum değil, basit bir evrak memurluğu düzeyine kadar inmiştir." dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. MYK devam ederken parti sözcüsü Haluk Koç, bir basın toplantısı düzenleyerek gündemdeki konuları değerlendirdi.

Koç, Cumhurbaşkanı Gül'ün HSYK kanunu kabul etmesiyle ilgili olarak, şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanlığının HSYK ile ilgili yasa düzenlemesini onayladığı bilgisi geldi. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum; Sayın Cumhurbaşkanı Anayasa'nın 104. maddesinde görevlerini tarif eden kapsam çerçevesinde anayasayı doğrudan ihlal eden bir tutum içerisine girmekte bir beis görmemiştir. Anayasaya aykırılığı bir çok çevre tarafından açıkça belirtilmesine rağmen, kendi hukukçularının anayasaya aykırılığını açıkça ifade etmelerine rağmen bu teklifi maalesef onaylamıştır.

Şu cümleye bakar mısınız; 'Kanunun diğer lehinde ve aleyhine olan maddelerinin ise Anayasa Mahkemesi tarafınca değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünerek onayladım' diyor. Sayın Gül siz orada niye orada oturuyorsunuz? 'Yani görevimi yapamıyorum' diyor. Bu iş bitmiş demektir. Cumhurbaşkanlığı makamı şuanda Türkiye'de yaşanan pisliklerin, rüşvetin, yolsuzlukların üzerine örtme gayretlerinin ne yazık ki bir parçası haline gelmiş bulunuyor. Suçluların korunmasını kolaylaştırıyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanı. Hırsıza kirvelik yapan bir Cumhurbaşkanı olabilir mi? Hukuk devletinin rafa kaldırılmasını seyreden bir Cumhurbaşkanı acziyeti olabilir mi?"

Cumhurbaşkanı'nın dolaylı yoldan yaşanan bu kirli dönemin irade ortaklarına arasına girdiğini savunan Koç, "Hep klasik bir deyimdir biliyorsunuz, cumhurbaşkanlığı makamı sanki bir noterlik makamı gibi değerlendirilir. İktidarda olan partinin onu oraya getiren oylarının çerçevesinde bir hareket etme gerçeğini yansıtır bu deyim. Ama noterlik mesleğine de biraz haksızlık yapmış oluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bugün düştüğü durum noterlik ile falan açıklanacak bir durum değil, basit bir evrak memurluğu düzeyine kadar inmiştir." ifadelerini kullandı.

CHP, HSYK'YI AYM'YE GÖTÜRMEK İÇİN RESMİ GAZETE'Yİ BEKLİYOR

HSYK'nın yapısında değişiklik öngören yasayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onaylamadan önce Anayasa Mahkemesi'ne götüren CHP, müracaatının iptalinin ardından kanunun Resmi Gazete'de yayınlanmasını bekleme kararı aldı.   

Köşk'e gönderilen HSYK değişikliği ile ilgili yasayı Cumhurbaşkanı onaylamadan önce Anayasa Mahkemesi'ne götüren CHP'nin müracaatı daha önceden iptal edilmişti. Cumhurbaşkanı'nın yasayı onaylamasından sonra yeniden Anayasa Mahkemesi'ne müracaat etmeye hazırlanan CHP, yasanın Resmi Gazete'de yayınlanmasını bekleme kararı aldı. Yasa Resmi Gazete'de yayınlanınca CHP yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapacak.

ÇÖZÜMÜ ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN BEKLEMEK DOĞRU DEĞİL

Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, "Cumhurbaşkanı anayasanın uygulanmasını gözetecek olan en üst makamdır. Anayasaya aykırılık kaygısı taşıyorsa, iktidar ile uyumlu geçinmek kaygısıyla bunları ertelemesi ve bunun çözümünü Anayasa Mahkemesi'ne bırakması doğru bir yaklaşım gibi değildir" dedi.

Gül'ün bu iki yasayı onayladığını belirten Günay, "Bundan dolayı kaygı duyuyorum. Anayasaya başka aykırılıkların da olabileceğini, bunu Anayasa Mahkemesi'nin çözebileceğini belirterek onayladı" diye konuştu. Günay şöyle devam etti: "Sayın Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi, bütün hukukçular Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk devleti niteliğini hep birlikte korumalıyız"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.