Hafıza-i Beşer sergisi yeniden çevrimiçi

Hafıza-i Beşer sergisi yeniden çevrimiçi

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün elyazmaları koleksiyonundan önemli bir seçkiyi içeren ‘Hafıza-i Beşer’ sergisi, Google Arts and Culture üzerinden çevrimiçi ziyarete açıldı.Ziyaretçiler yazmaları incelerken, sergiye eşlik eden videoları da izleyebilir

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul kent tarihine ilişkin özgün hikâyeler sunan sergilerini Google Arts and Culture platformunda sanat ve tarih meraklılarıyla buluşturmaya devam ediyor. Enstitü’nün zengin elyazmaları koleksiyonundan ilhamla hazırlanan ve açıldığı günden bu yana büyük ilgi gören “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler” sergisi şimdi, dijital ortamın sunduğu imkânlarla birlikte ziyaretçilere çok daha farklı bir deneyim vadediyor.

 

DERİNLEMESİNE İNCELENEBİLİYOR

Osmanlı elyazması kültürünü yeniden gündeme taşıyan serginin çevrimiçi versiyonunda, ziyaretçiler vitrinlerde sergilenen yazmaların hat, tezhip, sayfa düzeni, minyatür gibi ayrıntılarını yakından inceleme fırsatı buluyor. Dijital tasarımda sergi görsellerine ve metinlerine, Hafıza-i Beşer Konuşmaları’nın kayıtları da eşlik ediyor. Sergideki ilgili bölümlere yerleştirilen videolar, serginin akademik bağlamını derinlemesine incelemek isteyenler için iyi bir fırsat sunuyor.

 

ELYAZMALARINA SANAL YOLCULUK

Ziyaretçileri metinler, objeler ve zamanlar arasında yolculuğa çıkaran “Hafıza-i Beşer” sergisi, Osmanlı toplumunda çok dillilik, gündelik hayat, tıp, evren ve cinselliğin izlerini sürerken, İstanbul’un tarihsel coğrafyasının yazmalar aracılığıyla nasıl yeniden yaratılabileceğini gösteriyor

 

Sergi, Van Kalesi’ni beklerken yazma kopyalamaya fırsat bulan muhafız İbrahim Ağa’yı, divanı elden ele gezmiş Zübeyde Hanım’ı, kendi yazmasını düzelten Fransa Sefiri Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi’yi, esere “yazan yanlış yazmış” diye müdahale eden Kilisli Rıfat'ı, yazdıkları ayıplanmış, yasaklanmış ama kulaktan kulağa anlatılmış Enderunlu Fâzıl’ı, yazmayı koruması için yazılmış “Ya Kebikeç” duasını, bunu umursamadan karnını doyurmuş kâğıt kurdunu ve yüzlerce meşhur ya da isimsiz yazarı ve okuru bir araya getiriyor.  

 

Sanatseverler, halen gösterimde olan sergiyi 13 Şubat 2021 tarihine kadar İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ücretsiz ziyaret edilebilir.  

LÜTFEN BU LİNKİMİZİ TIKLAYARAK YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.