Hafıza kaybına karşı koyabilirsiniz

Hafıza kaybına karşı koyabilirsiniz

İnsanlar yaşlandıkça sürekli azalan, yaşam kalitesini ve üretkenliği bozan hafızanın nasıl korunacağına dair bilim insanlarından tavsiye niteliğindeki on yıllık bir araştırma sona erdi.

On yıl süren bir araştırmaya göre, iyi beslenme, düzenli egzersiz yapma ve haftada en az iki kez sosyalleşme gibi sağlıklı yaşam tarzı seçimlerinin bir kombinasyonu, hafıza kaybındaki düşüş hızını yavaşlatmaya ve bunama riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

 

‘DAHA YAVAŞ İLERLİYOR’


Çin'in Pekin kentindeki Ulusal Nörolojik Bozukluklar Merkezi'nden araştırmacılar BMJ'de "Sağlıklı davranışların bir kombinasyonu, bilişsel olarak normal yaşlı yetişkinlerde daha yavaş bir hafıza düşüşü oranıyla ilişkilidir" diye kaydederken, birden fazla sağlıklı yaşam tarzını birlikte uygulamak, "hafif bilişsel bozukluk ve bunamanın daha yavaş ilerlemesiyle ilişkili" diye ekledi.

 

BESLENME BAŞI ÇEKİYOR


Araştırmacılar, China Cognition and Aging Study'nin bir parçası olan normal bilişsel işleve sahip 60 yaş üstü 29 bin yetişkini analiz etti. 2009 yılında çalışmanın başlangıcında, testlerle hafıza fonksiyonu ölçüldü ve insanlarda Alzheimer hastalığı için en güçlü risk faktörü geni olan APOE geni kontrol edildi. Katılımcılar daha sonra periyodik değerlendirmelerle 10 yıl boyunca izlendi.

Araştırmacılar, sonuçları etkilemesi muhtemel faktörleri hesaba kattıktan sonra, her bir sağlıklı davranışın, 10 yıl boyunca hafızada ortalamadan daha yavaş bir düşüşle ilişkili olduğunu buldu. Sağlıklı bir diyet, hafıza düşüşünü yavaşlatmada en güçlü etkiye sahip olarak öne çıktı, ardından bilişsel aktivite ve ardından fiziksel egzersiz geldi.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.