Hafta başında Pompeo’nun da ziyaret ettiği tarihi Rüstem Paşa Camii bugün ibadete açıldı

Hafta başında Pompeo’nun da ziyaret ettiği tarihi Rüstem Paşa Camii bugün ibadete açıldı

Hafta başında ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun da ziyaret ettiği tarihi Rüstem Paşa Camii bugün ibadete açıldı. Peki Rüstem Paşa Camii neden bu kadar önemli. İşte Rüstem Paşa Camii’nin tarihi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İstanbul’da Patrikhaneden çıkıp, Eminönü’ndeki Rüstem Paşa Camini ziyaret etti. Peki neden orayı tercih etti?

Hafta başında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'ni ziyaretinin ardından Fatih'te bulunan Rüstem Paşa Camii'ni ziyaret etmişti.

 

rustem-pasa-camii-resimleri.jpg

Pompeo'ya eşi Susan da eşlik etmişti. Mike Pompeo, Türkiye'yi ziyaret amacını ve neden Rüstem Paşa Camii diye soran gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakmıştı.

Pompeo cami ziyaretiyle "dini özgürlükler" mesajı verdi, "bu tür ibadet yerlerinde tüm insanların inançlarını özgürce ve açık şekilde yerine getirmelerine izin verilmelidir" dedi.

Pompeo’nun “nefes kesici diye” nitelendirdiği çinilere sahip olan Rüstem Paşa Camii’nin çinileri, ABD’ye hiç de yabancı değil.

 

rustem-pasa-camii-resimleri2.jpg


Tarihçi Murat Bardakçı bir dönem yazmıştı, 90’lı yıllarda Rüstem Paşa camindeki restorasyon sırasında yerlerinden sökülen ve depoya kaldırılan çinilerden ikisi kaybolmuştu. Sonra o çiniler, New York’taki Metropolitan müzesinde ortaya çıkmıştı.

Pompeo bu yıl içerisinde Rüstem Paşa Camii’ni ziyaret eden ilk ABD’li değil, Ayasofya’nın ibadete açılmasından 1 hafta sonra 30 Temmuz’da ABD’nin Ankara büyükelçisi Satterfield de ne tesadüf, Rüstem Paşa camini ziyaret etmişti.

Peki nedir Rüstem Paşa Camii’ni bu kadar özel kılan?

İşte Rüstem Paşa Camii’nin tarihi

RÜSTEMPAŞA CAMİİ

İstanbul'un Fatih ilçesi, Tahtakale semtinde Hasırcılar Çarşısı içinde yer alan Rüstempaşa Camii'si 16. yüzyılda inşaa edildi.

 

rustem-pasa-camii-resimleri3.jpg

Mimar Sinan'ın eseri olan Rüstempaşa Camii devrin sadrazamı ve Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve kızı Mihriman Sultanın kocası Rüstem Paşa tarafından ikinci sadareti döneminde 1555-1561 yılları arasında yaptırıldı.

Rüstem Paşa Camii şehir içindeki konumu, fevkanî yapısı ve Mimar Sinan camileri içindeki yeri kadar olağanüstü çini süslemeleriyle de ünlüdür. Caminin iç ve son cemaat yeri duvarları ile ayak, payanda, pandantif gibi öğeleri döneminin desen ve teknik açıdan en gelişmiş ve en güzel İznik çinileriyle kaplıdır.

Camiye iki yandan merdivenlerle çıkılıyor. Dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Merkezi kubbe sekiz desteklidir. Kubbe kemerlerle dört fil ayağına ve sütunlara oturuyor. Son cemaat yeri altı sütunlu ve beş kubbelidir. Önüne sonradan kemerler, sütunlar ve ahşap çatılı, saçaklı bir kısım eklenmiş.

 

rustempasa-camii.jpg

Ahşap çatı avlunun büyük bir kısmını örtüyor. Çatı beş kubbeden oluşuyor ve altı adet sütun üstüne oturtulmuş. Caminin minaresi kesme taştan çokgen gövdeli, tek şerefeli ve kurşun külahlıdır. Caminin kuzeybatı köşesinde yer alıyor.


Rüstem Paşa Camii, 1660 tarihli büyük yangında ve Fâtih Camii’ni yıkan 1766 depreminde önemli ölçüde hasara uğramış, depremde çöken kubbesi ve minaresi daha sonra yenilendi.

1960-1961, 1964-1969 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce tamir edilen yapı, 1992-1995 yıllarında esaslı bir onarım daha geçirdi. Bugün itibariyle de uzun süren bir restorasyonun ardından ibadete açıldı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.