Hakan FİDAN'ın sağ kolu tutuklandı

Hakan FİDAN'ın sağ kolu tutuklandı

FETÖ soruşturmaları çerçevesinde MİT’e devredilen Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’nın başında bir dönem görev yapan Basri Aktepe tutuklandı. Aktepe, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın sağ koluyken pasif göreve atanmıştı. Aktepe'yi suçlayan Deniz Baykal ve Nuh Mete Yüksel'in kasetleri çıkmıştı. Aktepe, Erdoğan'ın ofisindeki böcekleri bulan ekipte de bulunuyordu.


Hükümetin kapatma kararı aldığı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nı (TİB) kuran ve daha sonra MİT’e geçerek TSK tarafından devredilen GES Komutanlığı’nın başına geçen eski istihbaratçı Basri Aktepe, FETÖ soruşturmasında tutuklandı.

1987-1996 yılları arasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi Grup Amiri olarak görev yapan Basri Aktepe, 1990 yılında İngilizce dil eğitimi için İçişleri Bakanlığı tarafından ABD’ye gönderildi. 1996/2005 yılları arasında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nda Bilgi İşlem Müdür Yardımcılığı ve Müdürlüğü görevlerini yapan Aktepe’nin adı bu dönemde sık sık Gülen cemaati ile yan yana anıldı.

FETHULLAHÇI POLİSLER LİSTESİNDEYDİ

1999 yılında Emniyet Teşkilatı tarafından hazırlanan “Fethullahçı Polisler” listesinde 15. Sırada bulunan Aktepe’nin adı aynı yıl Telekulak Skandalı nedeniyle de gündeme geldi. Skandal sebebiyle Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Ak, İstihbarat Şube Müdürü Ersan Dalman ve yardımcısı Zafer Aktaş görevden alınırken, söz konusu polisler cemaatin kendilerine komplo yaptığını iddia ettiler. Danıştay 2. Dairesine ifade veren Saral “Fethullahçıları deşifre ettiğimiz için satanist bir yaklaşımla kurban edildik” derken, Osman Ak yasadışı dinleme yaptıklarına ilişkin delil olarak gösterilen bilgisayar kayıtlarının sonradan oluşturulduğunu ve bunu aralarında Basri Aktepe’nin de olduğu cemaatçi polislerin gerçekleştirdiğini iddia etti.
 

ADİL SAÇAN GİTTİ, NUH METE YÜKSEL'İN KASEDİ ÇIKTI


Aktepe’nin adı daha sonra 2002 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Nuh Mete Yüksel’in talimatıyla İstanbul Organize Suçlar Müdürü Adil Serdar Saçan’ın yürüttüğü cemaat soruşturması sebebiyle tekrar gündeme geldi. Saçan’ın hazırladığı belgeye göre cemaatin polis içindeki uzantıları başta TSK olmak üzere çeşitli devlet görevlileri hakkında komplo hazırlığındaydı. Saçan’ın bu grubun polis içindeki temsilcilerine dair verdiği isimler arasında Basri Aktepe de vardı. Saçan, çalışmasını emniyet içindeki cemaat yapılanması sebebiyle neticelendiremediğini, haberleri olmadan cemaate yönelik dinleme yapılamadığını Savcı Nuh Mete Yüksel’e yazdı. Adil Serdar Saçan önce polislikten uzaklaştırıldı, ardından arabasının üzerine belediye konteynırının düşmesiyle ağır yaralandı. Ergenekon Davası’nın sanığı oldu. Nuh Mete Yüksel ise gizli çekim bir seks kasetiyle tasfiye edildi.
 

BAYKAL SUÇLADI İKİ SENE SONRA...

2006 yılında TİB’in Teknik Daire Başkanlığı’na getirilen Aktepe’nin adı son olarak dönemin CHP lideri Baykal’ın dinlemelere ilişkin yaptığı açıklamayla gündeme geldi. 3 Haziran 2008 tarihinde CHP grup toplantısında konuşan Baykal, dinlemeleri emniyet içindeki cemaat yapılanmasının gerçekleştirdiğini iddia etti. CHP lideri Deniz Baykal’a sunulan rapora göre yasadışı dinlemeleri TİB’de 35 kişilik grup yapıyordu. Bu grubun başında ise Basri Aktepe vardı. Aktepe, Baykal’ın iddialarını reddeden bir açıklama yaptı ve herhangi bir örgüt üyesi olmadığını söyledi. Baykal da bu açıklamasından 2 yıl geçmeden gizli çekim bir kasetle CHP Genel başkanlığı'ndan istifa etmek zorunda kaldı.
 

BÖCEKLERİ BULMUŞTU

TİB'in kuruluşunda da yer alan Aktepe, 17-25 Aralık sürecinden sonra MİT’e geçerek TSK tarafından devredilen GES Komutanlığı’nın başına geldi. Aktepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Başbakanlık makamı başta olmak üzere Erdoğan'ın kullandığı bazı yerlere yerleştirilen ve yasa dışı dinleme yapılmasını sağlayan "Böcek" adı verilen cihazları bulan ekibin başında yer aldı. Bir süre sonra MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın talimatıyla Aktepe pasif göreve alındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.