Cengiz Han GÜVEN

Cengiz Han GÜVEN

HALK VE CUMHURİYET

HALK VE CUMHURİYET

 Tanrı'nın Yaratım(Hilkât) fonksiyonu Kitâbi açıdan "yoktan var etmek" şeklinde açıklanmamıştır, tam aksine "Yaratım" bir dönüşümün /değişimin ifadesidir, bu kavram detaylı analiz edildiğinde, Yaratma fiili sadece maddenin dönüşümünü, yani fiziki formların/şekillerin/ bedenlerin oluşum sürecini ifade etmektedir.

 

Hilkât kelimesiyle aynı kökten türeyen sözcükler kısaca şunlardır;

 

-Hâlik/Yaratıcı, Mâhluk/Yaratılan, Ahlak/Yaratılışa uygun fıtrat ve HALK/Yaratılmışlar topluluğu

 

Yukarıda sıraladığımız bu kavramlar:


 yaratım/dönüşüm sürecinde Hâktan Halka doğru bir Vücûda gelme seyrini izah etmektedir. Bu kavramların aynı kökten türemiş olmaları, Halk/Toplum olgusunun Tanrı/Yaratıcı/Halik kavramlarıyla Evrensel bir bütünlük arz ettiğinin belirtisidir.

 


Toplumsal kurallar/yasalar/kâideler, Ahlaki ilkelerle belirlenir, bu ilkelerin amacı ise Toplumun/Halkın huzur ve refahını sağlamaktır. Taşımış olduğu bu kutsal manadan dolayı HALKÇILIK/Toplumculuk kavramı, Toplumun refahını/huzurunu/barışını sağlamak adına tasarlanmış Evrensel bir ilke olarak tanımlanabilir.

 


Cem/Cemaat/Cemiyet/Cuma/Cumhur gibi kavramlarda aynı kökten türeyerek, birlik/beraberlik/aidiyet hissiyatıyla hareket eden toplulukları anlatmak için kullanılır. Aynı amaç ve ideal etrafında toplanmış insanlar bir Cemaati/Cemiyeti oluştururlar, zamanla bu insanların bir araya gelişlerinden/etkileşimlerinden bir ‘’Cemiyet kültürü’’ ortaya çıkar.

 

Bu kavramları sadece Dinsel/İnançsal anlamda düşünmeyelim, ‘’Cemiyetler’’ Toplumsallaşmanın/Sosyalleşmenin de bir aracı şeklinde kullanılabilir, hatta bazen bir toplumun İstiklali için kurulan ‘’Milli Cemiyetler’’ şeklinde isimlerle de anılabilirler.

 

Kitâbi olarak "Cuma" sembolünün esas manası ise, Birlik/Beraberlik/Cem günüdür, bu birlik ve beraberliği hayatın ve insanın gerçekliğine dair en iyi şekilde ifade edebilen tabir ise, Cuma sözcüğüyle aynı kökten türeyen CUMHURİYET kavramıdır.

 

Bu saydığımız anlamsal bağlardan dolayı ‘’CUMHURİYETÇİLİK’’ kavramı birlik ve beraberliğin, aynı ülkü ve ideal etrafında toplanmanın ilkesi/simgesi/sembolü haline gelmiştir.

 

 

Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk Milletine kazandırılmış olan ‘’HALKÇILIK ve CUMHURİYETÇİLİK’’ ilkeleri, bütün toplumların kalkınması/gelişmesi için tasarlanmış Evrensel ‘’Mana’’ derinliğine sahip kavramlardır.


  asilhan33@hotmail.com 


 


 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cengiz Han GÜVEN Arşivi