Hamaney’den ‘keskin nişancı’ göndermesi!

Hamaney’den ‘keskin nişancı’ göndermesi!

İran’ın dini lideri Ali Ayetullah Hamaney keskin nişancı tüfeğiyle halka hitap etti. Hameney bu şekilde kimlere ne mesaj gönderdiği meral konusu oldu.

İran'ın dini lideri Ali Ayetullah Hamaney, başkent Tahran'da bayramlaşma programında konuştu. Hamaney konuşmasında keskin nişancı tüfeği ile yapması ABD ile olan tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

Bayram namazını kıldırdıktan sonra kürsüye çıkan Hamaney'in, konuşma sırasında Rus yapımı keskin nişancı tüfeği olan Dragunov tutması ise dikkatlerden kaçmadı.

Hamaney’in keskin nişancı tüfeği ile kime ne mesajı gönderdiği merak konusu olurken daha önce ABD ile ilgili açıklamaları yeniden gündeme geldi.

İşte Hamaney’in keskin nişancı tüfeği ile konuşması:

“ABD İLE SAVAŞ PEŞİNDE DEĞİLİZ”

Tahran hattındaki gerilimin had safhaya çıktığı ve savaş söylemlerinin arttığı bir ortamda İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'den 14 Mayıs’ta tansiyonu düşürücü bir açıklama geldi. Hamaney, ülkesinin ABD ile bir savaş istemediğini söyledi.

Yaklaşık 20 gün önce Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Meclis Başkanı Ali Laricani başta olmak üzere İran'ın önde gelen siyasi ve askeri yetkilileriyle bir araya gelen Hamaney, burada yaptığı konuşmada, İran'ın da ABD'nin de savaş peşinde olmadığını dile getirdi.

“İRAN HALKI ABD’YE KARŞI DİRENİŞ SEÇENEĞİNİ BENİMSEMİŞTİR”

Hamaney , "Bizim irademiz daha güçlüdür. İran halkı ABD'ye karşı direniş seçeneğini benimsemiştir ve bu mücadelede ABD geri adım atmak zorunda kalacaktır. Bu askeri bir mücadele değildir, çünkü savaş olmayacak. Savaşın olması ABD'nin de çıkarına değil, bunu çok iyi biliyorlar." ifadelerini kullandı.

İran'ın içinde bazı kişilerin müzakere etmenin sakıncalı olmadığı yönünde görüş bildirdiğine dikkati çeken Hamaney, "ABD bugünkü tavrını sürdürdükçe müzakere olmaz. Mevcut Amerikan yönetimiyle yapılacak müzakere, iki kere zehirdir. Müzakere yani muamele ve alışveriş ancak ABD'nin hedef aldığı bizim güçlü yönümüzdür." diye konuştu.

“EĞER BİZ SİZİ VURURSAK ÜSTLERİNİZİ VURACAK…”

Ülkesinin daha önce yapılan nükleer anlaşmayı bir daha hiçbir koşulda müzakere etmeyeceğinin altını çizen Hamaney konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Savunma silahlarınızla ilgili müzakere yapalım ve neden bu kadar menzilli füze üretiyorsunuz, menzilini düşürün' diyorlar. 'Eğer biz sizi vurursak üslerimizi vuracak güce sahip olmayın ve cevap verebilecek seviyeye gelmeyin' diyorlar. Ayrıca 'bölgedeki stratejik derinliğiniz ile ilgili konuşalım ve bundan vazgeçin' diyorlar. Hesapçı adamlarla yapılacak müzakere temelden yanlıştır, kaldı ki bunlar hesapçı adamlar da değil ve hiçbir şeye bağlı kalmıyorlar."

“O KADAR GÜÇLÜ DEĞİLLER”

ABD'nin içeride sosyal ve ekonomik birçok krizle karşı karşıya kaldığını belirten İran lideri Hamaney, "Hükümetin durumu da tutarlılık arz etmiyor, bir adam çıkıp bir şey söylüyor öbür gün başka biri çıkıp onun tersini dile getiriyor. Düşmanı o kadar büyütmeyin. Düşman güçsüzdür, zavallıdır ve çaresizdir denilemez ancak onların da sorunları var ve o kadar güçlü değiller." değerlendirmesinde bulundu.

TRUMP İDDİALARI REDDETTİ

Bu arada ABD Başkanı Donald Trump, New York Times gazetesinde yer alan, "ABD, İran tehdidine karşı bölgeye 120 bin asker göndermeye hazırlanıyor" yönündeki haberleri ise reddetti. Trump, gazetenin haberine atıfla, "Kesinlikle yalan haber. Bölgeye asker gönderme işini yapardım ancak böyle bir şeyi planlamadık. Umarım planlamak zorunda da kalmayız. Eğer planlamış olsaydık bundan daha fazla asker gönderirdik” dedi.

Trump'ın İran'a karşı 120 bin asker gönderme gibi bir plan yapmadıklarını belirtmesine rağmen, "eğer planlamış olsaydık daha fazla asker gönderirdik" şeklindeki açıklaması, ABD'nin İran'la askeri bir karşılaşma ihtimalini göz ardı etmediği şeklinde yorumlandı.

Trump söz konusu iddiayı yalanlarken, Pentagon'dan konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

KARŞILIĞININ ‘AĞIR’ OLACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

Gazetede yer alan ve adı açıklanmayan üst düzey ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, geçen perşembe günü ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'in Trump'ın üst düzey güvenlik danışmanlarına "İran tehdidine karşı bölgeye 120 bin asker gönderme planını da içeren bir sunum yaptığı" iddia edilmişti.

ABD Başkanı Trump, konuya ilişkin yaptığı son açıklamada, İran'ın ABD'ye karşı herhangi bir adım atması durumunda karşılığının "ağır" olacağını söylemişti.

Siyasetcafe.com 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.