Hanefi Avcı'dan flaş açıklama: Topuz olayı sanılandan büyük

Hanefi Avcı'dan flaş açıklama: Topuz olayı sanılandan büyük

Tutuklu Metin Topuz'un telefonunu ABD neden bu kadar önemsedi? Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, telefon olayına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile ABD arasında büyük krize neden olan ABD Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasıyla ilgili gelişmeler devam ediyor. Türkiye'ye gelen ABD'li heyetin telefonu istediği geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı.

Dün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington’un ABD konsolosluk personeli Metin Topuz’a ait cep telefonunu talep etmesine tepki göstererek, “Diplomatik dokunulmazlığı var diye ABD, o telefona sahip çıkıyor. Böyle bir şey yok, kime neyi yutturuyorsunuz?” ifadelerini kullanmıştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ise “Verin hain Fethullah Gülen'i, alın telefonu” sözleri telefonun önemini bir kez daha göstermişti.

Peki Topuz'un telefonunda neler var? ABD telefonu neden bu kadar önemsiyor? Daha önce Türkiye'de böyle bir olay yaşandı mı?

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Aydınlık.com.tr’den Ersin Eroğlu’na telefon olayının sanılandan büyük olabileceğini ifade ederek, önemli açıklamalarda bulundu.

'TELEFONUN DOKUNULMAZLIĞI YOKTUR'

“ABD, Metin Topuz ilk gözaltına alındığı zaman bu telefon bizim konsolosluğumuza kayıtlı diyerek telefonu talep etti. Ama emniyet o telefon olmadan da büyük ölçüde telefondan nelerin yürütüldüğünü takip edebilir. Fakat ortada bir soruşturma olduğu için telefona el konulup telefonun incelenmesi gerekir. Çünkü telefonun dokunulmazlığı yoktur.

'NORMAL ŞARTLARDA TELEFONLARA KARIŞILMAZDI '

Normal şartlar altında devletler diplomatik misyonların herhangi birşeyine karışmazlar. Zorunlu bir durum olduğunda o kişilerle ilgili diplomatik misyonlar üzerinden veya Dışişleri Bakanlığı üzerinden yapılır. Buradan meselenin bu defa daha farklı bir boyutu olduğu anlaşılıyor.

'GÖREV TANIMLARINI AŞMIŞ OLABİLİRLER'

Metin Topuz gibi isimler hemen hemen her konsoloslukta vardır. Bunlar Emniyet, Jandarma vd. ilgili kurumlarla irtibatı sağlarlar. Bu kişiler türkçe bildiği için tercüman olarak kullanılır. Bunu aşan bir şeye karışmaması gerekir. Normal görevinin bu olması gerek. Bunların her konsoloslukta ve büyükelçilikte olması gerekir. Ama bu kişiler bu görev tanımını aşan şeyler yapmış olabilir. Soruşturma sonunda ortaya çıkacak.

'BÖYLE BİR KRİZ İLK DEFA YAŞANIYOR'

Benim görev yaptığım yıllarda çok ciddi bir şey yaşanmadı. Ben bu meseleyi Ankara'da görev yaptığım yıllardan bilirim. Her büyükelçiliğin, görevlileri ilgili bir konu olduğunda Emniyet'e gelir. Ama bu ilişki eskiden bizim çizdiğimiz sınır çerçevesinde gerçekleşiyordu. Onlar da bu sınırı aşamazdı. Daha önce böyle bir sorun yaşanmadı.

'MESELE BASINA YANSIYANDAN DAHA BÜYÜK'

Metin Topuz meselesine bakarsak bu defa olayın boyutu çok farklı. Dosyayı tam anlamıyla bilmiyoruz. Olaylar basına yansıyan kadar küçük olmayabilir. Basına yansıyan kısım kadarıyla tutuklama kararı çıkacağını zannetmiyorum.”

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.