Hangi ülkeler Afgan mültecilere kapılarını açtı?

Hangi ülkeler Afgan mültecilere kapılarını açtı?

Taliban'ın ele geçirdiği Afganistan'dan kaçan halka hangi ülkeler kapılarını açtı?

Dünya çapında liderler Afganistan'dan ayrılmak isteyenlere yardım sözü verdiler, ancak bunun yerine gelişlerini engellemek için tel örgüler yükseliyor gibi görünüyor. Peki sığınmacılara yardım etmek için neler yapılıyor ve uluslararası bir göçmen krizi mi yaklaşıyor?

Uzaktan bakıldığında, Afganistan ve Pakistan arasındaki en işlek sınır geçişinde durum neredeyse normal görünüyor.

Ancak daha yakından baktığınızda ne kadar değişimin yaşandığını görüyorsunuz.

Birkaç gün önce yüzlerce panik halindeki Afgan sivil, Afganistan'ın Pakistan sınırındaki Torkham kasabasında toplandı.

Ancak yalnızca tüccarların veya geçerli seyahat belgeleri olanların geçişine izin veriliyor ve Pakistan sınırındaki yetkililer BBC Urduca Servisi'ne, ülkeye geçmeye çalışanlara uygulanan güvenlik taraması prosedürünü hızlandırdıklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) göre, on yıllardır Pakistan'da yaşayan yaklaşık 1,4 milyon kayıtlı Afgan sığınmacı var. Kayıt dışı olanlar da hesaba katıldığında rakam ikiye katlanıyor.

 

TEL ÖRGÜLER YÜKSELİYOR

 

Taliban ülkeyi ele geçirdiğinden beri, hükümetler büyük ölçekli olası bir göçmen krizine karşı önlemler almaya başladı.

UNHCR'ye göre yaklaşık 780 bin Afgana ev sahipliği yapan İran, sınır görevlilerine geçiş noktalarında görülen Afgan vatandaşlarını geri çevirme talimatı verdi.

3,6 milyon kayıtlı Suriyeli mültecinin yanı sıra diğer milletlerden yaklaşık 320 bin kişiye ev sahipliği yapan Türkiye, İran üzerinden gelecek olası bir Afgan göçmen dalgasından uzun süredir endişe duyuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son haftalarda yüzlerce Afgan'ın ülkeye geçtiği İran sınırı boyunca yükselen duvarın inşaasını tamamlama sözü verdi.

 

ULUSLARARASI TOPLUM NE YAPIYOR?

 

Bu arada ABD ve Avrupa ülkeleri, 20 yıllık askeri operasyon sırasında tercüman ve diğer destekleyici görevlerde Batılı güçlerle çalışan binlerce Afgan'ı tahliye ediyor.

ABD'nin talebi üzerine Uganda, 2 bin Afgan mülteciyi kabul etti.

Kanada, aralarında kadın liderler, insan hakları çalışanları ve gazetecilerin de olduğu 20 bin kişiyi Taliban'ın intikam eylemlerinden korumak için ülkeye kabul edeceğini duyurdu.

İngiltere de, beş yıllık bir süre içinde 20 bin kişiyi ülkeye yerleştirme sözü verdi ve ilk 5 bin sığınmacının bu yıl gelmesi bekleniyor.

Almanya'ya Afgan vatandaşlarını taşıyan ilk uçak, Özbekistan'dan kalktıktan sonra Çarşamba günü ülkeye vardı.

Başbakan Angela Merkel, Almanlarla birlikte çalışan Afganlar, insan hakları aktivistleri, avukatlar ve risk altında olduğu düşünülen diğer kişiler de dahil olmak üzere 10 bin kadar kişinin tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Ancak Avrupa Birliği liderleri, durumun kıtada büyük ölçekli bir göçmen krizine yol açabileceğine dair endişelerini de dile getirdiler.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi günü bir televizyon konuşmasında, Avrupa ülkelerinin "büyük çaplı düzensiz göç akışını öngörmeleri ve kendilerini korumaları gerektiğini" söyledi.

Macron, "Avrupa tek başına mevcut durumun sonuçlarına katlanamaz" dedi.

Yakın zamana kadar, Batılı ülkeler sınır dışı edilenleri Afganistan'a geri taşıyan uçuşlar düzenliyordu.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, BBC'ye verdiği röportajda, hükümetleri sınır dışı işlemlerini durdurmaya çağırdı.

Afganistan'ın komşularına, özellikle İran ve Pakistan'a, Taliban yönetimi altında güvenliklerinden endişe eden Afganlara kaçış imkanı sağlamak için sınırlarını açık tutma çağrısı yaptı.

 

 


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.