Harekete geçildi! Menderes ve arkadaşlarının idam kararı yok sayılabilir

Harekete geçildi! Menderes ve arkadaşlarının idam kararı yok sayılabilir

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Yassıada kararlarının yok sayılması için harekete geçti.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un Yassıada kararlarının yok sayılması için harekete geçtiğini yazdı.

 

"Yassıada kararlarını yok sayacak formül" başlıklı Selvi'nin köşe yazısının bir bölümü şöyle; 

 

Yassıada kararlarını yok sayacak formül

60’ıncı yılında yoğun bir şekilde 27 Mayıs’ı tartıştık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı programla, Yassıada’nın ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ adıyla açılması, gözlerin Yassıada kararlarına çevrilmesine yol açtı.

“Sizi buraya tıkan kuvvet böyle istiyor” diyen Salim Başol’un mahkeme başkanı olduğu Yassıada mahkemesinin kararlarının yok sayılması için meslek büyüğüm Yavuz Donat çağrı yaptı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop ise hukuk tarihimize yüz karası olarak geçen Yassıada kararlarının yok sayılması için harekete geçti.

 

ŞENTOP: ‘BİR FORMÜL ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ’

 

Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a izleyecekleri yöntemi sordum.

“Yassıada’daki kararların bir mahkeme kararı olduğu, yine idam kararlarının onaylanmasının hukuki bir işlem olduğu şeklinde bir yanlış tablo var karşımızda. Ne yaparsanız yapın, olan olmuş, yaşananları ortadan kaldırmak mümkün değil. Ama hukuk tarihimizde, hafıza kayıtlarımızda bu yapılan zulmün ve vahametin düzeltilmesi doğru olur diye düşünüyorum. Konuyu hukukçu arkadaşlarla da istişare ettik. Bazı formüller üzerinde duruyoruz” dedi.

 

ŞENTOP’UN STRATEJİSİ

 

Yassıada kararlarının yok sayılması önerisi geçmişte de gündeme gelmiş ancak bir türlü sonuçlandırılmamıştı. O yüzden Şentop’tan izleyecekleri yöntem konusunda ayrıntı vermesini istedim. İki adımdan söz etti.

İlki şu: “Tabii burası bir mahkeme midir? Önce hukuken onu tartışmak gerekecek. Yüzyıllardır, evrensel bir temel hukuk kuralıdır, tabii hâkim-kanuni hâkim ilkesi. Yani herkes, iddia edilen bir suç varsa, suç konusu fiilin işlendiği tarihte yargılaması hangi mahkemeye tabiyse o mahkemede yargılanır. Bu hukukun en temel ilkelerinden biridir. Bu ilke ihlal edilmiş. Sonradan bir mahkeme kurulmuş, orada bir yargılama yapılmış. Konu bu açıdan tartışılabilir. Yassıada’nın mahkeme olup olmadığı tartışılabilir. Ve buna dair bir adım atılabilir.”

İkinci adım ise idamlarla ilgili.

Söz, Meclis Başkanı Şentop’ta: “Diğeri de, idamla ilgili karar verme yetkisi parlamentoların. Bu da genel kabul gören bir ilkedir. Bizim hukuk sistemimizde de o zaman böyledir. Ama Milli Birlik Komitesi kendisini parlamento kabul ederek, idamlara karar veriyor. Bu karar da sonuç olarak şeklen bir parlamento kararının yerine geçen bir karar olduğu için, bunun da bir Meclis kararıyla düzeltilmesi düşünülebilir. Nasıl Yassıada’daki izler silinmişse, hukuk hayatındaki, hukuk tarihindeki izlerini de silmemizin doğru olacağını düşünüyorum.”

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.