Hayırlar AK Parti'yi korkutuyor! Referandum olmayabilir!

Hayırlar AK Parti'yi korkutuyor! Referandum olmayabilir!

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin talebiyle Türkiye'nin gündemine gelen Başkanlık Sistemi için Anayasa Değişikliği Referandumu gerçekleşmeyebilir.

Başkanlık Sistemi için gerekli olan Anayasa Değişikliği teklifi TBMM’den kıl payı fark ile 339 oy ile geçmesi özellikle AK Parti’yi endişelendirdi. AK Parti tabanında merkez sağ seçmenin Referandumda “hayır” yönünde oy kullanma ihtimali ve Bahçeli’nin MHP teşkilatlarında ve tabanında kontrolü tamamen kaybetmesi en büyük "handikap" olarak görülüyor.

HAYIRLAR AK PARTİ'Yİ PANİKLETTİ

Kamuoyuna sunulanların aksine kendine özel yapılan anketlerde Hayır oyunun açık ara önde olduğun görülmesinin AK Parti’yi paniklettiği bilgisi geliyor. Anayasa Değişikliği paketinin TBMM’den geçmesine rağmen henüz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a resmi olarak sunulmamasının altında yatan nedenlerden birisinin de bu olduğu söyleniyor.

ANAYASA MAHKEMESİ BOZABİLİR

Bir başka neden ise CHP’nin TBMM’de gerçekleşen oylama sırasında yaşanan “gizli oylama” kuralının ihlali nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne gidecek olması. CHP, oylama sırasında yaşanan “açıktan oy kullanma” ve “pul toplama” görüntülerini de Anayasa Mahkemesi’ne delil olarak sunacak.

REFERANDUM OLMAYABİLİR

Gelen kulis bilgilerine göre Referandumda evet ile hayır arasındaki makas oldukça fazla olması nedeniyle AK Partililer bunun kapatılamayabileceğini, bu durumda da ciddi bir darbe yiyebileceklerini düşünüyorlar.

Referandumda “hayır” çıkması durumunda ülke yönetiminde ciddi boşluklar oluşabileceğini ve bu durumun Türkiye’yi bir erken seçime götürebileceğini düşünen AK Parti’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa değişikliği teklifini TBMM’ye iade etmesi ihtimalinin de değerlendirildiği, bu yüzden zaman kazanmak için tasarının hala Cumhurbaşkanının "onayına sunulmadığı" iddia ediliyor.

BAŞKANLIK SİSTEMİ RAFA MI KALKACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Değişikliği teklifini TBMM’ye "geri" gönderirse AK Parti de tasarıyı geri çekecek. Böylece MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Türkiye’nin gündemine getirdiği Başkanlık Sistemi “rafa kaldırılacak”.

ERDOĞAN NEDEN SESSİZ?

Başkanlık Sistemi için gerekli olan Anayasa Değişikliği tasarısının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanıp onaylanmayacağı bu hafta belli olacak. Çünkü tasarının önümüzdeki günlerde Erdoğan’ın “onayına” sunulması bekleniyor. Ancak; Erdoğan’ın hemen her gün konuşma ve açıklama yaptığı bu günlerde tasarı ile ilgili görüş beyan etmemesi siyaset kulislerinde dikkatlerden kaçmıyor.

SÜMEYYE ERDOĞAN'IN SİLİNEN ANKETİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'ın ve bazı AK Partililerin paylaştığı ancak sonradan sildiği anket sonuçlarında ortaya çıkan tabloda Başkanlık Sistemi'ne olan desteğin oldukça düşük olması AK Parti içerisinde ve Erdoğan çevresinde de endişeler yarattığı konuşuluyor.

Hakan Sönmez

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum