Haytarma filmi ilk kez Türkiye televizyonlarında

Haytarma filmi ilk kez Türkiye televizyonlarında

18 Mayıs 1944 sürgününü konu alan ilk uzun metrajlı Kırım Tatar filmi Haytarma ilk kez Türkiye televizyonlarında gösterilecek.

Film, Sürgünün 70. yıldönümü dolayısıyla TRT 1'de 18 Mayıs günü saat 15.30 ve 19 00.15'te ekrana gelecek.


Filmin gösterimi Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi ve Kırım Haber Ajansı'nın katkılarıyla sağlandı.


Sürgün konulu film, Kızılordu’nun 8. Hava Ordusunda olağanüstü başarılar gösteren ancak ailesi Stalin’in emriyle Orta Asya’ya sürgün edilen 2 kez SSCB Kahramanı, avcı pilot Albay Amethan Sultan’ın yaşamını anlatıyor.


Filmin bütçesinden 2. Dünya Savaşı dönemi dekorların yapılması, kıyafetlere büyük harcama yapıldı. Bunların dışında film çekimleri için o zamanlar kullanılan silahlara, araçlara, tren ve uçağa gerek duyuldu. Kalabalık sahnelerin çekimlerine Kırım’ın farklı bölgelerinden binden fazla kişi katıldı. Bunların arasında 18 Mayıs 1944 felaketini yaşamış olan çok sayıda yaşlı da vardı.


Film ATR Televizyonunun sahibi Lenur İslâmov’un sponsorluğunda çekildi. Çekimler Alupka’da, Bahçesaray bölgesinde ve Sudak’ta 2012 yılının Ekim ayında gerçekleştirildi.


87 dakikalık filmin yönetmenliğini Ahtem Seytablayev yaparken, Cannes Lions ödülü sahibi Vladimir İvanov kameramanlığını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.