Haz duygusu bilet alma sebebi

Haz duygusu bilet alma sebebi

Milli Piyango’da bu sene ödülün 80 milyon TL olması beklentileri ve ilgiyi artırdı. Uzmanlar, ihtimalinin çok düşük olduğunu bilmelerine rağmen bilet satın alanların haz duygusu ile hareket ettiğini söylüyor

Psikiyatri Uzmanı Doç.Dr. Gül Eryılmaz, yeni yıl öncesi şans oyunları bağımlılığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

 

Bağımlılık geliştikten sonra beyindeki risk analizi yapan bölgenin devre dışı kaldığını belirten Doç. Dr. Gül Eryılmaz, “Beyin bu durumda sadece kazanacağına inanır ve telafi etme isteği ile duygusal oynama gerçekleşir. Beynin düşün ve yap şebekesi bu süreçte yeteri kadar aktif olamıyor. Kontrolden çıkan şans oyunları bağımlısı bireyler, zarar gördüklerini bilmelerine rağmen oynamaya devam ediyorlar. Bu da bağımlı olduklarını gösteren faktörlerden biri. Kendilerine dair inançlarını ve ihtiyaçlarını ise en temel faktörler olarak değerlendirebiliriz.

 

 

Birey eğer şanslı ya da zeki olduğuna inanıyorsa, ‘Kesin bilirim veya iyi hesap yaptım kazanmamam mümkün değil’ diyorsa temel ihtiyaçlarını da düşünerek oyun oynamaya devam etmesi kaçınılmaz oluyor. Üstelik kazandıkları zamanlar da oluyorsa kehanet yaratmaya başlıyorlar” dedi.

 

 

ŞANSLILAR AZ KAYGI DUYUYOR

Beyinde ödül ve ceza merkezi olduğunu ve bu merkezin aynı zamanda bağımlılık merkezi olarak da adlandırıldığını söyleyen Eryılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Bu merkez insanlara haz veriyor ve beyin bu haz üzerinden giderken bağımlılığa yol açıyor. Büyük ödül kazananların birkaç sene içinde her şeyini kaybettiklerini görüyoruz. Riskler değerlendirilemeyecek duruma geliyor. Şanslı olduklarını düşünenler ile düşünmeyenler arasında yapılan bir deney var. Şanslı olan ile şansız insanlar laboratuvarda toplanmış ve bir analizler yapılmış. Şanslı olanların ortak özellikleri ortaya çıkarılmış. Bu insanların daha az kaygılı oldukları, yeniliğe daha açık oldukları ve daha güvenli olduklarıyla ilgili önemli bulgular var.”

 

 

ŞANSIN 3 FARKLI BOYUTU

Şansı genel itibariyle beklenmedik şekilde ortaya çıkan bir sürpriz olarak nitelendirdiklerini söyleyen Doç. Dr. Gül Eryılmaz, “Şansın pek çok boyutu var. Psikolojik, biyolojik ve sosyal hatta ekonomik boyutlu olarak da değerlendirilebilir. Dünya en çok biyolojik ve psikolojik boyutu üzerinde duruyor” dedi.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.