HDP'den 'Adalet Yürüyüşü'ne destek!

HDP'den 'Adalet Yürüyüşü'ne destek!

CHP'nin dün başlattığı 'Adalet Yürüyüşü'ne HDP'den destek geldi. HDP'li Sancar 'Başlattıkları yürüyüş geç de olsa doğru bir tepkidir' dedi.

 HDP, CHP'li vekil Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından tutuklu milletvekilleri için Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde oturma eylemine başladı.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, partisine mensup milletvekilleriyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 4 No'lu Basın Kapısı'nda yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bize dönük haksızlığa karşı susanlar bu ülkenin tamamının bir adaletsizlikle yüz yüze gelmesi sonucunu doğurmuştur. Diyoruz ki bu ülkenin başına getirilmek istenen felaketin faturasını 80 milyon insan ödeyecektir. Çünkü bu oyun bittiğinde ülkedeki bütün insanlar kutuya atılacaktır. İtalyan atasözünün ifade ettiği üzere oyun bittiğinde şah da piyon da aynı kutuya atılır."

 HDP'Lİ SANCAR: GEÇ DE OLSA DOĞRU EYLEM

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da şunları söyledi:

"Anayasa Mahkemesi'ne çağrımız sadece bizim kişisel adalet talebimizden ibaret değildi. Anayasa Mahkemesinin bir içtihadı vardı bu içtihat daha önceki yıllarda verilmiş bir karara ilke kararına dayanıyordu (CHP İzmir Milletvekili Mustafa) Balbay, (Profesör Mehmet) Haberal kararı olarak bildiğimiz bu içtihada göre milletvekilleri tutuksuz yargılanmak zorundadır."

"CHP'nin ve Genel Başkanı'nın (Kemal Kılıçdaroğlu), Enis Berberoğlu'nun tutuklanması dolayısıyla başlattıkları yürüyüş geç de olsa doğru bir tepkidir. Bu doğruyu sürdürmenin, güçlendirmenin şartı ama sadece belli bir partinin kendi partilerinin milletvekiline ve muhtemelen başka milletvekillerine yönelecek olması ihtimalini değil, bütün tutuklu milletvekillerine ve bir bütün olarak demokratik siyasete sahip çıkma iradesini göstermeleriyle mümkündür" 

 HDP'Lİ ÖNDER: CHP'DEN ÇAĞRI BEKLİYORUZ

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, CHP İstanbul Milletvekili Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı 'Adalet Yürüyüşü'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. HDP'li Önder, CHP’den özeleştiri içeren ve toplumsal muhalefeti büyüten bir çağrı beklediklerini söyledi. 

Dihaber'e konuşan HDP'li Önder şunları söyledi:


Baştan beri sistem kendi hegemonik alanını oluşturmak için bu ülkeye bütün zulümleri miras bırakan o 40 yıllık hafızaya sığındı. O hafıza da ‘Vurun Kürde’ dediğinde herkesin hizaya geçme refleksi ve bilgisiydi.

Şimdi bile CHP, bir itiraz pratiğinin nasıl etkili ve sonuç alacağı bilgisinden ve görgüsünden bir hayli uzakta. Biz yürüyoruz isteyen yanımıza gelsin mealindeki yaklaşımlar bir itirazı topluma mal etmek anlayışından çok gelişen taban baskısını savuşturmanın ve sönümlendirmenin bir aracı olabilir ancak.”

'CHP, HDP'YE ÇAĞRI VE ÖZELEŞTİRİ YAPMALI'

CHP’nin başlattığı yürüyüş konusunda doğru bir tutum sergilemesi halinde geniş bir ittifak oluşabileceğine işaret eden Önder, “Sorun sadece bizde değiliz. Geniş toplumsal kesimler ancak ilkeler ve doğru çerçevelenmiş çağrılar etrafında bir araya gelebilir” dedi ve şöyle devam etti:

HDP’ye yapılacak olan çağrı çok yüksek bir özen ile tartışılacak ve değerlendirilecektir. Böyle bir çağrının bir özeleştiri anlamı da olacaktır. Çünkü bu hoyratlığa varan yolun taşları hep CHP’nin omuz vermesi ile döşendi. Enis Berberoğlu özelinde yaşanan olayın trajik bir dışa vurumu var ki, hem bir milletvekilinin tutuklanması, ‘anayasaya aykırı ama evet’ diyen CHP’nin sayesinde gerçekleşen bir şeydir hem de Berberoğlu’nun itham edildiği mesele Suriye’de hükümetin geliştirdiği operasyonların açığa vurulmasıdır. Suriye tezkeresinin altında yine bakıyoruz loğ taşı gibi CHP’nin mührü var. Onun için CHP’nin çağrısı tüm bu geçmişe yönelik bir özeleştiri taşımalıdır. Yoksa biz gidiyoruz hadi sizde gelin söylemi siyaset kültürü açısından demokrasi mücadelesi bakımından da eksik bir yaklaşım olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.