HDP’den flaş İYİ Parti kararı

HDP’den flaş İYİ Parti kararı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İYİ Parti’nin HDP karşıtlığı üzerinden Cumhur İttifakı ile aynı bantta buluştuğunu belirterek, İYİ Parti’nin aday çıkardığı her yerde aday çıkaracaklarını söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, aday belirleme çalışmasının 12 Şubat itibariyle tamamlanacağını söyledi. “Neredeyse dedesinin suçunu bile bulup çıkarıp getirecek bir zihniyetle karşı karşıyayız” diyen Temelli YSK’ya aday başvurusu kapsamında yaşanabilecek sıkıntılara karşı yedek aday listesi de hazırladıklarını anlattı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “HDP’nin kazanmaması için Iğdır’da aday çıkarmama” kararını “ucuz, kolay siyaset” olarak değerlendiren Sezai Temelli, HDP’nin de ittifakta İYİ Parti’ye bırakılan her yerde aday göstereceğini kaydetti.

“ADAY ÇIKARIP ÇIKARMAMA KARARINDA YERELLER BELİRLEYİCİ”

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, aday çıkarıp çıkarmama kararlarıyla ilgili kriteri şöyle anlattı:

“Biz bir yerde aday çıkarıp çıkarmama kararı alırken orada CHP adayı veya başka bir parti adayını değil yerelin çalışmasını dikkate alıyoruz. Yerel, ‘Biz burada demokrasi güçleri, sivil toplumla görüştük, aday çıkartacağız’ derse aday çıkartıyoruz. Yerel, ‘Burada aday çıkartmayalım, demokrasi güçleri, sivil toplum örgütleri, sendikalar güç birliği oluşturalım. AKP-MHP ittifakını ancak böyle geriletebiliriz’ diyorlarsa aday çıkartmıyoruz. Henüz adayını açıklamadığımız yerlerde de aday çıkartıp çıkartmayacağımız yerler olacak.”

“OY ARİTMETİĞİ DEĞİL TABANA BAKIYORUZ”

Temelli, bazı yerlerde aday çıkarma kararlarıyla ilgili “oy bölünüyor” yorumlarını, “Oy bölünüyor, birleşiyor aritmetiğine değil tabana bakmak gerek. Burada, ‘AKP-MHP blokunu geriletecek seçenek oluşturuyor muyuz, oluşturamıyor muyuz?’ diye bakmalı. Biz demokrasi, barıştan yana bir seçenek oluşturuyorsak zaten orada taban ortaklaşıyor, aday çıkartmak gerekmiyor. Ama seçenek oluşturamıyorsanız o zaman aday çıkartarak seçeneği işaret etmek gerekiyor. Aday çıkarıp çıkarmama kriterini böyle koyduk” sözleriyle değerlendirdi.

“AK PARTİ’NİN GÖRÜŞMEYE HAYSİYETLE YAKLAŞMASI LAZIMDI”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan geçtiğimiz hafta AKP Grup Başkanı Naci Bostacı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Temelli, bu görüşmeyle ilgili şunları söyledi:

“Biz görüştük sonra Şırnak’ta, Ceylanpınar’da gözaltı oldu. Üzgünüz. Bu görüşmelerin aslında ciddiye alınması, hassasiyet ile yaklaşılması lazım. Parlamentoda siyaset yapanların en azından belli asgari demokrasi zemininde buluşması gerekiyor. Bunları iletmemize karşın dikkate alınmaması o zeminin tahribatına yönelik olur. Biz demokratik siyaset içinde ısrarımızı her şeye rağmen sürdürüyoruz. Bu konuda sitemimiz var.”

“İYİ PARTİ KOLAY-UCUZ SİYASETE TEVECCÜH EDİYOR”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in HDP’nin kazanmaması için Iğdır’dan aday çıkarmadıkları yönündeki açıklama sonrası HDP’nin de bu duruma tepki olarak ittifakta İYİ Parti’ye bırakılan tüm seçim bölgelerinde mutlaka aday çıkaracağı iddia edildi. Temelli, bu iddiayı doğrulayarak bunun gerekçesini şöyle açıkladı:

“İYİ Parti’nin ittifak yapmaya çalıştığı zeminle izlemiş olduğu siyaset arasında bir açı var. Özellikle HDP karşıtlığı üzerinden Cumhur İttifakı ile aynı bantta buluşuyor. Bunu anlamakta da güçlük çekiyoruz. Çünkü bir muhalefet partisi iktidara karşı muhalefet yapar, iktidar olmaya çabalar. Muhalefete muhalefet diye bir yaklaşım olabilir mi? İYİ Parti’nin bu anlamda tutarsız bir siyaseti var. Bunun neden kaynaklandığını anlıyoruz. Erdoğan rejimi ayrıştırarak, düşmanlaştırarak, ötekileştirerek ayakta duruyor. Bunu da Kürt düşmanlığı ve tabii Kürt halkının en önemli demokratik siyaset mücadele zemini HDP üzerinden yapıyor. Bunun kolay, ucuz siyaset olduğunu biliyoruz. Buna teveccüh ediyorlar. Buradan besleneceklerini sanıyorlar. Bu milliyetçi, ırkçı yaklaşımların yarattığı pasta üzerinden bir siyaset inşa etmeye çalışıyorlar. Bu Türkiye’ye, Türkiye demokrasisi, barışına çok ciddi zarar veriyor, tahribat yaratıyor. Toplumun geleceğini tahrip ediyor. Ayrıştırıyor. Bu yol yol değildir. Nasıl Erdoğan’a bunu söylüyorsak İYİ Parti’nin bu anlamda muhalefeti de gerçekçi, sahici bir muhalefet değildir.”

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.