HDP’den Meclis Başkanına flaş başvuru

HDP’den Meclis Başkanına flaş başvuru

Halkların Demokratik Partisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) flaş bir başvuruda bulundu. İşte haberin ayrıntıları;

HDP’li Kerestecioğlu, Meclis Başkanına yaptığı başvuruyla Meclis’in olağanüstü toplantıya çağırmasını talep etti.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, “Eğer AKP Meclisi diye bir Meclis yoksa gerçekten burası TBMM ise AKP Meclisi değil ise o zaman Meclis Başkanı’nın kendi kendisini zaten işlevsizleştiren bu düzenlemelere karşı çıkması ve toplantıya Meclis’i çağırması gerekir” dedi.

Filiz Kerestecioğlu, son çıkan KHK’lara ilişkin Mecliste basın toplantısı düzenledi. Meclis’in olağanüstü toplanması gerektiğini ifade ettiklerini belirten Kerestecioğlu, “Bugün TBMM Başkanlığına bunu resmi olarak iletiyoruz. TBMM Başkanlığına bir dilekçe veriyoruz” dedi.

‘30 kadar KHK çıktı, bunların sadece 5 tanesi Meclis’e getirildi’ diyen Kerestecioğlu, şöyle devam etti:

“Nasıl bizi tasfiye etmeye çalıştılarsa, milletvekillerimiz rehin alındıysa aynı şekilde şimdi KHK’larla tüm Türkiye’yi rehin almaya çalışıyorlar. Kimse yargıdan muaf değildir.Bu ülke OHAL ile yönetilemez. OHAL koşullarında seçim filan da yapılamaz. Bugün Türkiye’de gördüğümüz şey de intikamcı bir hukuk anlayışıdır. Bunun adı da zaten hukuk değildir.”

Meclis Başkanı’na gönderdikleri dilekçe hakkında bilgi veren Kerestecioğlu, şöyle dedi:

“Anayasanın 7. maddesi gereği yasama yetkisi Türk Milleti adına TBMM’nindir, bu yetki devredilemez der Anayasa 7. 121. maddesinin 3. fıkrası da olağanüstü hal süresince cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Kanun Hükmünde Kararnameler çıkarabilir. Bu kararnameler Resmi Gazetede yayımlanır ve aynı gün TBMM’nin onayına sunulur, diyor.

Ama ne yapılıyor, bunlar çıkartılıyor, üstelik Meclis tatilken çıkartılıyor ve tamamen Meclis’ten kaçırılıyor. Bu KHK düzenlemelerinde biz görüyoruz ki Anayasanın 7. maddesi yasama yetkisi ihlal ediliyor, 121. madde de ihlal ediliyor.

Toplumun tamamını ilgilendiren, sonuçları itibarıyla ülkeyi demokrasi zemininden bütünüyle uzaklaştıracak ve telafisi imkansız hak kayıplarına sebebiyet verecek bu düzenlemelerin derhal parlamentoya getirilerek iptalinin sağlanması gerekmektedir.

Anayasanın 93. maddesinin 3. fıkrasında da yer alan Meclis Başkanı da doğrudan doğruya veya üyelerin beşte birinin yazılı istemi üzerine Meclis’i toplantıya çağırır hükmü doğrultusunda Meclis’in tatil olduğu dönemde Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılması sorumluluğu da Meclis Başkanına aittir.

Biz diyoruz ki eğer AKP Meclisi diye bir Meclis yoksa gerçekten burası TBMM ise AKP Meclisi değil ise o zaman Meclis Başkanı’nın kendi kendisini zaten işlevsizleştiren bu düzenlemelere karşı çıkması ve toplantıya Meclis’i çağırması gerekir.”

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.