HDP'nin adayı Demirtaş

HDP'nin adayı Demirtaş

Halkların Demokratik Partisi’nde Cumhurbaşkanlığı adayı tartışması yaşanıyor. Kimin aday gösterileceği tartışmaları tüm hızıyla devam ediyor. İşte ayrıntılar;

Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurdukları Cumhur İttifakı'nın ardından muhalefetin kimlerle ittifak yapacağı ve hangi isim veya isimleri aday olarak göstereceği merak konusu oldu.

Meral Akşener'in Genel Başkanı olduğu İYİ Parti ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkanı olduğu CHP arasında bir yakınlaşma olurken HDP'de ise Demirtaş üzerinde yoğunlaşıldı.

Halkların Demokratik Partisi’nde Cumhurbaşkanı adayı olarak Selahattin Demirtaş’ın gösterileceği ileri sürülüyor.

HDP’de resmi olarak gündeme gelmese de eski Eş Başkan Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı adayı olması gerektiği ve Demirtaş’ın adaylığının erkenden ilan edilmesi gerektiği konuşulurken; Demirtaş’a olası bir ceza verilmesi halinde, bunun Demirtaş’ın adaylığının engellenmesi amacıyla yapılacağı görüşü dile getiriliyor.

HDP’de geçen hafta sonu yapılan Parti Meclisi (PM), ardından da Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantılarında partinin seçimlere yönelik seçim stratejileri ele alınmıştı. Bu kapsamda partinin seçimlerde nasıl bir politika izlemesi, ittifak yapıp yapmaması konularında arama toplantılarının yapılması, saha araştırmalarından verilerin incelenmesi ve il ziyaretleriyle parti tabanının görüşünün alınması yönünde önemli kararlar alındı. Edinilen bilgiye göre parti içinde resmen gündeme gelmemesine karşın de Cumhurbaşkanı adayının kim olması gerektiği konusu da konuşulmaya başlandı.

DEMİRTAŞ’IN ADAYLIĞI KONUŞULUYOR

Parti içindeki ağırlıklı görüş, HDP’nin Cumhurbaşkanı adayını bir an önce kamuoyuna ilan etmesi gerektiği yönünde. HDP’nin yeni bir hamle yapması gerektiği, OHAL nedeniyle baskı altındaki topluma yeni bir umudun verilmesi gerektiği bu umudu da ancak tutuklu durumdaki eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın verebileceği yönünde görüşler konuşuluyor. Demirtaş’ın her ne kadar şu an cezaevinde olsa da toplumda büyük bir karşılığının olduğu görüşleri dile getiriliyor.

‘DEMİRTAŞ OY ORANINI ARTIRIR’

HDP içinde Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı adayı olmasının partinin oyunu artıracağı ve HDP’nin 1 Kasım’dan bu yana siyaset dışına itilmeye çalışılmasına karşın bunun bir siyasi hamleye dönüştürülebileceği görüşü de ifade ediliyor. Demirtaş’ın daha önce yüzde 7 civarında oy oranına sahip partisini 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 10 düzeyine taşıdığı, 2015 yılında da yüzde 13’e çıkardığını vurgulayan bazı partililer, Cumhurbaşkanı seçiminde Demirtaş’ın aday olması durumunda HDP’nin oyunu 7 Haziran’ın ötesine taşıyabileceği görüşünü dile getiriyor.

ADAYLIĞA ENGELLEMEK İÇİN CEZA

Parti içinde özellikle Demirtaş’ın 16 Nisan’da İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmasında ceza gelebileceği yorumları yapılıyor. Parti içinde Demirtaş’a jet hızıyla bir ceza verilmek istendiği ve böylece Demirtaş’ın olası adaylığının önünün erkenden kesilmek istendiği kaydediliyor. Öte yandan tutuklu durumda olup henüz hakkında kesin bir ceza olmayan tek HDP milletvekillinin Demirtaş olduğu söyleyen bazı partililer ise Demirtaş’ın aday olması durumunda bölgedeki seçmenin tepkisini çekmemek için ceza verilmeyeceği görüşünü dile getiriyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.