HDP'nin kapatma sonrası yeni parti planı tehlikede! 451 kişiye siyasi yasak gelebilir

HDP'nin kapatma sonrası yeni parti planı tehlikede! 451 kişiye siyasi yasak gelebilir

HDP hakkında açılan kapatma davasında 3'te 2 çoğunluk çıkar ve HDP kapatılırsa, HDP'li mevcut vekillerin de yer aldığı 451 kişiye siyasi yasak getirilmesi ön görülüyor.

Terör örgütü PKK'ya yakınlığı ve terör örgütünü öven söylemleri nedeniyle hakkında kapatma davası açılan HDP'nin yeni parti planı da zora girdi.

Kapatma davasında son olarak HDP tarafından hazırlanan 173 sayfalık savunma Yargıtay'a gönderildi. Başsavcı Bekir Şahin, HDP'nin savunmasını inceleyecek.

 

GÖRÜŞÜNÜ MAHKEMEYE SUNACAK


Şahin, savunmayı incelemesinin ardından dava hakkındaki görüşünü mahkemeye sunacak. Bu aşamadan sonra son söz Yargıtay üyelerinde olacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın belirleyeceği günde görülecek kapatma davasında 15 Yargıtay üyesinin oy hakkı olacak. Eğer üyelerin 3'te 2'si "Kapansın" yönünde görüş bildirirse HDP kapatılacak.

 

YENİ PARTİ PLANI ZORA GİREBİLİR


HDP, partinin kapatılması durumunda bir plan hazırlamış ve yeni parti ihtimalini masaya yatırmıştı. Ancak kapatma davasıyla birlikte aralarında HDP'li mevcut vekillerin de yer aldığı 451 kişiye siyasi yasak getirilmesi ön görülüyor. Eğer bu durum gerçekleşirse, HDP'li vekiller de yeni partiye geçiş yapamayacak. Başta genel başkanlarını ve güçlü vekillerini kaybedecek olan parti ağır yara alacak.

 

MAL VARLIKLARINA EL KONULMASI DA İSTENİYOR


Yargıtay Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede partinin temelli kapatılması, mal varlıklarına el konulması ve aralarında mevcut milletvekillerinin de olduğu 451 partiliye siyasi yasak getirilmesi isteniyor.

 

5 YIL SİYASETE GİREMEYECEKLER


Siyasi Partiler Kanunu da siyasi yasak getirilenlere yönelik maddeyi net şekilde ortaya koyuyor.

İşte konuyla ilgili kanun maddesi:

Kapatılan siyasi parti bir başka ad altında kurulamaz. Bir siyasi partinin kapatılmasına söz veya eylemleriyle neden olan kurucuları dahil üyeleri, Anayasa Mahkemesinin kapatmaya ilişkin kesin kararının Resmi Gazetede gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak beş yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetçisi olamazlar. Siyasi partiler bu kişileri hiçbir suretle seçimlerde aday gösteremezler.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.