HDP’nin oy oranı açıklandı! Şaşıracaksınız

HDP’nin oy oranı açıklandı! Şaşıracaksınız

2019 seçimleri öncesinde partilerin oy oranları en çok merak edilen konuların  başında geliyor. Araştırma şirketleri ise bu merakı ortadan kaldırmak, halkın nabzını tutmak için seçim anketleri düzenlemeye devam ediyor. İşte HDP’nin oy oranı ve ayrıntılar;

Edirne Cezaevi’nde tam bir senedir tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Artı Gerçek’ten Erdal İmrek’in sorularını yanıtladı.

Selahattin Demirtaş, HDP’nin oy oranını ise kamuoyu ile paylaştı.

Tutukluluğunuzun üzerinden bir yılı aşkın zaman geçti ama bir türlü hakim karşısına çıkarılmadınız. Ankara'daki duruşmaya getirileceğinize dair bir beklenti vardı ama yine olmadı. Neden mahkemeye çıkarmıyorlar sizi?

Tutukluluğu bir fiili cezaya dönüştürmek, duruşmalar yoluyla hukuksuzluğu teşhir etmemi önlemek, kamuoyu huzuruna çıkmamı engellemek, irademi kırmak gibi amaçlar taşıyor. Ama er ya da geç benimle ve bizim gerçeğimizle yüzleşmek zorunda kalacaklar. Ben sabırla ve kararlılıkla hazırlığımı yapıyorum. Benim davalarım baştan sona hukuk garabeti ve ağır hak ihlalleriyle vahim bir hale gelmiş durumdadır. Hâkimler ve mahkemeler bile bu vahametin altından nasıl kalkacaklarını bilemediklerinden ha bire duruşmadan ve dosyadan kaçıyorlar; topu birbirine atarak kurtulmaya çalışıyorlar. Benim durumum onlardan iyi yani. Allah onların yardımcısı olsun. Bir gün yüzleşeceğiz elbet.

- Siz içeridesiniz ama dışarıdaki vekillerin de özgürce siyaset yapabildiğini söylemek zor. Örneğin Osman Baydemir, Meclis kürsüsünden 'Kürdistan' ifadesini kullandığı için 2 gün Genel Kurul'dan çıkarılma cezası aldı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

TBMM şu anda işlevsiz bir devlet-Saray dairesi gibidir. Daha doğrusu tek işlevi Saray rejimine hizmet vermektir. TBMM'de son dönemlerde alınan bütün kararlar bu yönlüdür. Meclis, Millet Meclisi olmaktan çıkarılmıştır. Bu nedenle buna da şaşırmamak lazım. Ama ilginçtir, tarihte hem Selçuklu'da, hem Osmanlı'da hem Cumhuriyet'in ilk yıllarında devletin bekası tehlikeye girince Kürtlerle ittifak yapılarak tehditler bertaraf edilmişken, şimdi bütün dünya Kürtlerle bir şekilde ittifak yaparken TBMM Kürtleri hapse gönderip, Kürt ve Kürdistan sözcüklerini yasaklıyor. Allah akıl fikir versin. Osman Bey zaten gerekli cevabı anında verdi. Tarihe utanç olarak geçecek olanlar bunu yapanlar olacaktır.

'CHP BÜYÜK VEBALLER ÜSTLENDİ'

- HDP'li vekiller tutuklandığında CHP'nin tepkisizliği eleştirildi ve daha sonra CHP'li Enis Berberoğlu da tutuklandı. DBP'li belediyelere kayyım atandığında da CHP yine tepki göstermemekle eleştirildi ve geçtiğimiz günlerde CHP'li Ataşehir Belediye Başkanı da görevden alındı. Bunu nasıl yorumlarsınız?

CHP stratejik dönemlerde stratejik 'hatalar' yaparak hem ana muhalefet görevini kötüye kullandı, hem de birçok önemli, tarihi anda AKP'ye adeta can suyu oldu. Tabii bütün CHP yönetimi ve Meclis grubu için söylemiyorum, ancak kurumsal olarak CHP baskılara sessiz kalarak veya onaylayarak büyük veballer üstlendi. Cizre ve Sur aylarca yakılıp yıkılırken veya sonrasında Kemal Bey’in tek bir demecini hatırlayan var mı? Ya da kayyumlar atanırken? Herkes için adalet istemek önemlidir, ama bunu pratikte göstermek samimiyetin gerçek ölçüsüdür. CHP’ye yönelik çok kapsamlı operasyonların ilk adımları gibi görünüyor bunlar. Tabii ki bu hukuksuzluklara hep birlikte güçlü bir karşı duruş sergilemek için hiçbir mazerete sığınamayız.

Son Anket! MHP baraj altı

'BAHÇELİ, ERDOĞAN'DAN DİYETİNİ İSTİYOR'

- Devlet Bahçeli baraja ilişkin bir tartışma başlattı. Ardından da 2019'da AKP ile bir seçim iş birliği yapacaklarının mesajını verdi. AKP-MHP ittifakı Türkiye için ne anlama gelir sizce?

Bu bir 'tek adam rejimi' ittifakıdır ve zaten 7 Haziran'dan bu yana devam etmektedir. Bahçeli kendi partisini parti olmaktan çıkardığı için şimdi bunun diyetini Erdoğan'dan talep ediyor. "Ben senin için kendimi ve partimi bitirdim, sen de beni ve partimden geri kalanı Meclis'e ve Saray'a taşı" demek istiyor. İlkesiz, omurgasız, vizyonsuz bir ittifaktır. Ama Türkiye'ye ve topluma verdikleri zarar, verdikleri hasar maalesef çok büyüktür. Bu hasarı telafi edecek biricik yol ise gerçek bir demokrasi anlayışı etrafında buluşmuş toplumsal halk muhalefeti ve ittifakıdır.

'SOL ALTERNATİF OLMAZSA SAĞ PARTİLER NÖBET DEĞİŞİMİ YAPAR'

- Meral Akşener'in kurduğu İyi Parti'ye dair değerlendirmeniz ne? Sizce etkili olabilecek mi?

Anket şirketine Erdoğan fırçası

Sağ partilerin kalıcı toplumsal çözümler üretmesini beklemek büyük bir yanılgıdır. Ezilenlerin gerçek kurtuluşu ve çözüm reçetesi sol politik çizgidir. Sağ partilerin ağır toplumsal sorunların çözüm yeri haline gelmesi, solun yarattığı boşluğun sonucudur. Bu nedenle Türkiye emekçi ve ezilen kesimleri sağ bir partiye umut olarak bakamazlar. Ancak solun kendisi ciddi bir alternatif haline dönüşmezse, sağ partiler sömürü düzenini yönetmede nöbet değişimi yaparlar tabii ki. Fakat şu anda Türkiye olağanüstü bir dönemden geçiyor. Koşulların olağan bir hale gelmesi ve siyasetin işlerlik kazanacağı koşulların oluşması için kim destek olursa olsun, buna belli bir anlam biçmek de yanlış olmaz.

- HDP seçime ilişkin anketlerde genelde baraj üstünde görünüyor. Sizce HDP ne durumda bugün? Vekillerin, eş başkanların, yöneticilerin tutuklanmış olması HDP'yi zayıflattı mı?

Elbette belli oranlarda hasara yol açtı. Dışarıda kalan arkadaşlarımız daha iyi bir duruş ve siyaset ortaya koyabilselerdi, HDP bu süreci büyüyerek atlatabilirdi. Belli yetmezlik ve eksiklerimiz oldu bu dönemde. En büyük sorumlusu olarak da Eşbaşkan olarak kendimi görüyorum. Fakat yine de HDP ayakta kalmayı başararak kendini korudu. Oy oranı da yüzde 12-13 bandındadır. Kongreyle birlikte inanıyorum ki, bu toparlanma bir hamleye dönüşecek ve 7 Haziran sürecindeki gibi büyümesini sürdürecektir. Biz doğrudan halka dayanan bir partiyiz, kimse HDP'yi tasfiye edemez. Biz kadro veya lider partisi değil, bir halk hareketiyiz. Bu yönlü beklenti içinde olanların hevesleri kursaklarında kaldı, kalmaya da devam edecek.

'İLK SEÇİMDE AKP BOYUNUN ÖLÇÜSÜNÜ ALACAK'

- Hükümet, kayyım atanan belediyeler için 'halk hizmet gördü' diyor. Buralarda yerel seçimde halkın AKP'ye oy vereceğini iddia edenler de var. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Belediyecilikte arzu ettiğimiz düzeyde bir modeli hayata geçirmeye maalesef fırsatımız olmadı. Hep baskılarla, ayrımcılıkla mücadele etmekle geçti zamanımız. Buna rağmen çok büyük projelere ve dürüst, şeffaf belediyeciliğe imza attı belediyelerimiz. Halkımız eleştirileriyle birlikte sahip çıktı belediyelerine. İlk seçimde AKP boyunun ölçüsünü alacak zaten. Her şeye rağmen parsel parsel gırtlağına kadar ranta bulaşmış AKP belediyeciliği karşısında bizim belediye yönetimlerimiz çölde vaha gibidir. Onurlu ve halkçı bir duruşları olmuş ve bu sebeple tutuklanmışlardır. Halk da bunu görüyor ve biliyor. İlk seçimde tekrar kendi yerel demokrasisini sahiplenecek ve belediyeleri yine hakkaniyete uygun bir şekilde gerçek sahibi olarak devralacaktır.

siyasetcafe.com

Kaynak:Artı Gerçek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.